oikonomiki_sep_11_mpenis

«Πρώτη» με εντάσεις για Μπένη στην Οικονομική Επιτροπή (video)

19 Σεπτεμβρίου 201122:56

oikonomiki_sep_11_mpenisΜε αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση και με μεγάλη συζήτηση για όλα τα θέματα, κύλησε η πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με το Δημήτρη Μπένη ως Πρόεδρο. 

Στην έναρξη της συνεδρίασης η παράταξη του Χρήστου Πούλιου κατέθεσε επιστολή προς την Οικονομική Επιτροπή, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της για την κίνηση του Δημάρχου να αποχωρήσει από την πιο σημαντική Επιτροπή του Δήμου ενώ ασκήθηκε κριτική για το γεγονός ότι ο Δημήτρης Μπένης είναι μέλος στο Δ.Σ. τεχνικής εταιρίας που συνάπτει συμβάσεις δημοσίων έργων με το Δήμο Ξάνθης, όπως αναφέρθηκε. Ο Χρήστος Πούλιος σημείωσε ότι και στο παρελθόν ο Μιχάλης Στυλιανίδης είχε αποχωρήσει από την τότε Δημαρχική Επιτροπή με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί το έργο της – όπως υποστήριξε- και διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός του ασυμβίβαστου του Αντιδημάρχου Οικονομικών σε ορισμένα θέματα (υπονοώντας και το σχετικό θέμα που περιείχε η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης)

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μπένης απάντησε ότι για τον ίδιο ισχύει ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής, τον οποίο και επικαλέστηκε αποχωρώντας λίγη ώρα αργότερα κατά τη συζήτηση του θέματος που αφορούσε στην αλλαγή ενός κωδικού για την αποπληρωμή της εταιρίας ΝΑΣΚΟΣ ΑΤΕ για το έργο της πλατείας. Η αποχώρηση αυτή, προκάλεσε ένταση με το Χρήστο Πούλιο να αναφέρει ότι η παράταξή του δικαιώνεται ήδη από την πρώτη συνεδρίαση για τις επιφυλάξεις της και το Δημήτρη Μπένη να απαντά ότι «εγώ θα προτιμούσα να έχω Πρόεδρο που αποχωρεί όταν και όποτε πρέπει και όχι Πρόεδρο ανεπάγγελτο» θέλοντας να δείξει ότι η εμπλοκή του αφορά στην επαγγελματική του δραστηριότητα.

Επιστρατεύτηκε ο Δήμαρχος

Λίγα λεπτά μετά, επιστρατεύτηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, καθώς η Οικονομική Επιτροπή δεν μπορούσε να προχωρήσει στη συζήτηση του επίμαχου θέματος, αφού θεωρήθηκε ότι πρόκειται για την ακύρωση της συμπληρωματικής σύμβασης για τα 180.000 ευρώ και προκλήθηκε μίνι ένταση. Ο Μιχάλης Στυλιανίδης ήρθε στην αίθουσα και διευκρίνησε ότι πρόκειται για λογιστική διόρθωση ενός λάθος κωδικού και αφορά στην αποπληρωμή του κυρίως έργου της ενοποίησης των πλατειών. Εκεί απέδωσε το γεγονός ότι στην πρώτη συζήτηση του θέματος  η αντιπολίτευση είχε ψηφίσει θετικά – όπως ανέφερε η εισήγηση- και τόνισε ότι η περίφημη συμπληρωματική σύμβαση εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου έχει σε πρώτο βαθμό απορριφθεί.

Μεγάλο το κόστος για τις σχολικές μετακινήσεις;

Οι σχολικές μετακινήσεις που πλέον περιέρχονται στους Δήμους ήταν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Σύμφωνα με την εισήγηση της Υπηρεσίας οι μετακινήσεις αυτές θα περάσουν, πρακτικά, στους Δήμους από την 1-1-12, όμως μέχρι τότε ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό για το σύνολο του σχολικού έτους. Το ποσό του 1,4 εκατομμυρίου ευρώ που έχει προϋπολογιστεί κρίθηκε, καταρχήν, μεγάλο από την αντιπολίτευση αφού αφορά σε κόστος 1.000 ευρώ ανά μαθητή. Τα δύο σχετικά θέματα υπερψηφίστηκαν αλλά στελέχη της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να συγκρίνουν τα οικονομικά στοιχεία αφού οι μετακινήσεις ξεκινησαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα με την ευθύνη της Περιφέρειας που έχει προβεί σε διακανονισμό μειώνοντας αισθητά το κόστος σε σχέση με πέρυσι.

Αντίδραση Τσεγγελίδη για τα εκτός έδρας της Τεχνικής Υπηρεσίας.

«Είναι η τελευταία φορά που εγκρίνω εκτός έδρας μετακινήσεις, την επόμενη φορά δεν θα ψηφίσω αν δεν υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία» ανέφερε ο Γιάννης Τσεγγελίδης για ένα ακόμη θέμα εκτός έδρας αποζημιώσεων που πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή με τον δημοτικό σύμβουλο να λέει προς τον Πρόεδρο «Μπορεί εσείς να θέλετε να γίνετε ευχάριστοι προς τους υπαλλήλους αλλά όχι εγώ» είπε και εννοούσε ότι οι εκτός έδρας μετακινήσεις των Μηχανικών προς τους ορεινούς οικισμούς που βρίσκονται πέραν του ορίου (στους οικισμούς  Πασχαλιάςς, Καρυοφύτου και Λειβαδίτη δηλαδή) ίσως και να κρίνονται υπερβολικές αφήνοντας αιχμές για τη σκοπιμότητά τους. Το θέμα έχει συζητηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν και ο Δημήτρης Μπένης ανέφερε ότι έχει ζητηθεί ανάλυση των στοιχείων. Ο Ηλίας Βασιλούδης πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι μετακινήσεις εγκρίνονται αφού έχουν πραγματοποιηθεί ζητώντας να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός.

Ένταση για συμβασιούχο εργαζόμενο που διεκδικεί μονιμοποίηση

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη συζήτηση θέματος για την παράσταση Νομικών του Δήμου Ξάνθης κατά την εκδίκαση υπόθεσης εργαζομένου στην καθαριότητα ο οποίος διεκδικεί τη μετατροπή της σύμβασής του σε αορίστου χρόνου και δεν έχει πρωτοδίκως δικαιωθε. Ο Χρήστος Πούλιος τόνισε ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος ταλαιπωρείται 10 χρόνια, περίπου, και αποτελεί κλασική περίπτωση εκμετάλλευσης εργαζόμενου από το Δήμο, με εμπλοκή της ΕΑΠΑΞ. «Δουλική εκμετάλλευση» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης την περίπτωση του εργαζομένου τον οποίον «έστιψε και πετάει η δημοτική αρχή όπως συνηθίζει όλα αυτά τα χρόνια» κατέληξε. Ζήτησε μάλιστα από το Γιώργο Κολλάρο να πάρει θέση για ένα τέτοιοι ζήτημα, υπονοώντας ότι το ΚΚΕ θα έπρεπε να δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα εργασιακά ζητήματα.

Παρών ο Γιώργος Κολλάρος

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Κολλάρος παρέστη στη συνεδρίαση και κατά την έναρξή της ζήτησε να συζητηθεί το, προ ημερησίας διάταξης, θέμα της «ληστρικής επιδρομής»  που βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση και των επιπτώσεων που έχει στη λειτουργία του Δήμου, όπως συμβαίνει στις σχολικές επιτροπές και στους Παιδικούς Σταθμούς. Ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Γιώργος Παπασταματίου όσο και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Αλέκος Κυριακίδης είναι μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί. Ειδικότερα ο Γιώργος Παπασταματίου ανέφερε ότι, παρά την κρίσιμη συγκυρία για το νομικό πρόσωπο, «Υπάρχουν χρέη αλλά μέλημά μας είναι να ξοφλήσουμε τις παλαιότερες χρήσεις» κάτι που σταδιακά θα γίνει, όπως ανέφερε.

Πάντως στη συζήτηση του θέματος – παρότι προτάθηκε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο- υπήρξε ένταση τόσο μεταξύ Ηλία Βασιλούδη και Γιώργου Κολλάρου για τα θέματα που θα έπρεπε να συζητηθούν όσο και μεταξύ Χρήστου Πούλιου και Δημήτρη Μπένη για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο Δήμος τα οικονομικά του πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση

oikonomiki_epitropi_sep_11

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr