Μουζαφέρ Καπζά: “Αόρατος εχθρός ή αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών και σοβαρών παραλείψεων;”

13 Ιουνίου 202009:40
Με ένα δημόσιο κείμενο που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για την “ανυπακοή” των πολιτών και τους χειρισμούς των επίσημων φορέων του κράτους, με αφορμή την υποβολή του Εχίνου για δεύτερη φορά σε καραντίνα, ο δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Μουζαφέρ Καπζά, καταγόμενος ο ίδιος από τον Δήμο Μύκης, λέει όσα θα έπρεπε να είχαν εγκαίρως διαγνωστεί, σχεδιαστεί, προβλεφθεί κι επιβληθεί. Λέει όσα σκέφτεται κάθε νοήμων και ψύχραιμος άνθρωπος που βλέπει τους πολίτες ενός τόπου και την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης να κατηγορούνται και να καλούνται να επωμιστούν οι ίδιοι την ευθύνη των λαθών και των παραλείψεων των εκπροσώπων όλων των επιπέδων της διοίκησης και τελικά οι ίδιοι οι πολίτες αλλά και ένας ολόκληρος νομός, μέσα σε δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, να διασύρονται και να πλήττονται ανεπανόρθωτα και σε οικονομικό επίπεδο.
 
“Βρισκόμαστε στον τέταρτο μήνα της εξάπλωσης του κορονοϊου στην Ελλάδα και λίγες εβδομάδες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχε λάβει η Πολιτεία με σκοπό την επιστροφή μας στην κανονικότητα. Στο διάστημα αυτό γίναμε μάρτυρες πολλαπλών δηλώσεων, τοποθετήσεων και αντιθέσεων από ειδικούς και μη σχετικά με τον κορονοϊο και ειδικότερα την αιτία, τα συμπτώματα και τον τρόπο αντιμετώπισης του σε περίπτωση που κάποιος προσβληθεί. Λέξεις όπως «ασυμπτωματικός», «ορφανό κρούσμα», «μένουμε σπίτι», «μάσκες», «αποστάσεις», «καραντίνα» και άλλες τόσες αποτελούσαν το καθημερινό μας λεξιλόγιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τήρησε στο έπακρο τα επιβληθέντα μέτρα ενώ υπήρχαν περιπτώσεις οικισμών που αδίκως τους επιβλήθηκε η καραντίνα σε βαθμό που ερευνούνται τυχών ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων φορέων. Αυτό βέβαια είναι καθήκον των εισαγγελικών αρχών και εμείς θα πρέπει να περιοριστούμε στην κοινωνικοπολιτική διάσταση του όλου ζητήματος που απασχολεί σε καθημερινή βάση την ανθρωπότητα όλη.
Δυστυχώς η Ξάνθη γενικότερα και ο Δήμος Μύκης ειδικότερα βρίσκονται στην επικαιρότητα όλη αυτή την περίοδο, άλλοτε δικαιολογημένα και άλλοτε αδικαιολόγητα, σε βαθμό μάλιστα να έχουν στοχοποιηθεί άνθρωποι, οικισμοί και υπηρεσίες. Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να στοχοποιούμε και να κατηγορούμε τους απλούς πολίτες ως μοναδικούς υπαίτιους της αρνητικής εξέλιξης των πραγμάτων στην περιοχή μας. Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι όλοι οι δημότες του Δήμου Μύκης και ειδικότερα οι κάτοικοι των οικισμών Εχίνου, Ζουμπουλίου και Άνω Ζουμπουλίου τήρησαν με το καλύτερο τρόπο την καραντίνα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Τι όμως έγινε και τα πράγματα εξελίχθηκαν αρνητικά με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ακόμη καραντίνα την οποία δικαιολογημένα δεν θέλουν να υποστούν οι κάτοικοι του Εχίνου; Εδώ λοιπόν γεννιούνται πολλά ερωτηματικά τα οποία πρέπει να απαντηθούν έστω και αργά για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε από το τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό πλήγμα της περιοχής του Δήμου Μύκης.
Αποδεικνύονται περίτρανα σοβαρές παραλείψεις και ελλειπής διαχείριση της υγειονομικής κρίσης τόσο από την Κεντρική πολιτική εξουσία όσο και από τις αρμόδιες τοπικές αρχές. Παρακολουθήσαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες αυτοδιοικητικών και μη, επικαλούμενοι επιτυχίες και σωστή δήθεν διαχείριση της κατάστασης αποποιούμενοι καθέ δικής τους ευθύνης. Αντιθέτως εμείς παρατηρήσαμε παντελή έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, αξιοποίηση των οικονομικών ενισχύσεων σε άσκοπες και άκαιρες κινήσεις με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση των ημετέρων και επικοινωνιακές πρακτικές για την ψηφοθηρία, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής και ανάληψης ορισμένων ευθυνών.
Έτσι φθάσαμε στο σημείο μηδέν όπου ο Δήμος Μύκης και ειδικότερα ο οικισμός Εχίνου να βρίσκεται για δεύτερη φορά σε καραντίνα. Τι προηγήθηκε ακριβώς; Γύρω στους πέντε χιλιάδες δειγματικούς ελέγχους από τους οποίους προέκυψαν περίπου πενήντα κρούσματα σε όλο το Νομό Ξάνθης και τα περισσότερα από αυτά στον Εχίνο. Στατιστικά ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα κατά την ταπεινή μου άποψη. Το σωστό και το δίκαιο ίσως θα ήταν η πραγματοποίηση των αντίστοιχων ελέγχων και σε άλλους νομούς έτσι ώστε η Πολιτική Προστασία να είχε περισσότερα ευρύματα και έτσι ενδεχομένως την νομιμοποίηση για τη λήψη έκτακτων μέτρων σε τοπικό επίπεδο. Θα είχε ιδιαίτερη αξία αν γινόταν μαζικοί έλεγχοι τυχαία σε κάποιον άλλο νομό της υπόλοιπης Ελλάδας για να δούμε τι ποσοστό κρουσμάτων θα είχαμε άραγε; Δεν έγινε όμως..
Από την άλλη βλέπουμε φωτογραφίες στο διαδίκτυο όπου εκτελούνται κανονικά τα αεροπορικά δρομολόγια και οι επιβάτες να κάθονται δίπλα δίπλα φορώντας μόνο μάσκες ενώ ακόμη σε χώρους λατρείας και σε άλλους κλειστούς χώρους να εφαρμόζεται ο περιορισμένος αριθμός των εισερχομένων σε αυτούς. Αυτή η αντίθεση από μόνη της δημιουργεί ερωτηματικά και την πεποίθηση στον απλό πολίτη ότι κάτι δε πάει καλά. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα μήπως πραγματικά υπάρχει στόχευση ανθρώπων, κοινωνικών ομάδων και οικισμών;”
 
Επιπλέον, ο κ. Καπζά, καταδικάζει με την γνώση, την λογική και τον εκλεπτισμένο λόγο τα φαινόμενα έντονων αντιδράσεων που οδήγησαν τον Εχίνο, τον Δήμο Μύκης και ολόκληρο τον νομό Ξάνθης στο πανελλήνιο ειδησεογραφικό προσκήνιο σχετικά με τον Covid-19 και, οι οποίες αντιδράσεις υποκινούμενες από πολιτικές σκοπιμότητες απέδωσαν αρνητικό πρόσημο στην κατά γενική ομολογία αξιοπρεπή εικόνα της τοπικής κοινωνίας.
“Αυτές οι λανθασμένες επιλογές και οι σοβαρές παραλείψεις οδήγησαν σήμερα τους κατοίκους του Εχίνου σε δυναμικές αντιδράσεις, όπως πυροβολισμούς, πορεία προς την οικία του Δημάρχου με τη συμμετοχή και τη παρότρυνση «όψιμων» πολιτικών με μοναδικό σκοπό την ψηφοθηρία αγνοώντας πραγματικά τη σοβαρότητα της κατάστασης από την μια και τον διασυρμό μας ως κοινωνία από την άλλη. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις υπεύθυνης στάσης ορισμένων της αντιπολίτευσης, στην πλειοψηφία τους παρουσιάζουν μια εικόνα προχειρότητας, ανευθυνότητας και άγνοιας της σοβαρότητας της κατάστασης.
Κύριοι λυπάμαι πολύ, μείνατε στην ίδια τάξη, ούτε καν μετεξετασταίοι τον Σεπτέμβρη!!!”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr