mouftis kreas

Πανελλήνιος χαμός για τις προ διετίας αποκαλύψεις του XanthiPress.gr για τις βεβαιώσεις HALAL του Μουφτή Ξάνθης

19 Δεκεμβρίου 201210:37

mouftis kreasΠανελλήνια έκταση λαμβάνει το θέμα που είχε αποκαλυφθεί πριν από 2 χρόνια από το XanthiPress.gr και την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της Ξάνθης για τα κρέατα τύπου HALAL

Πρόκειται για τις βεβαιώσεις που εκδίδει ο Μουφτής Ξάνθης στις οποίες πιστοποιεί την τήρηση της θρησκευτικής διαδικασίας σφαγής για τα κρέατα, που έχει τυποποιηθεί στις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου ως HALAL.

Όπως είχε αποκαλυφθεί τότε, πιστοποιητικά αυτού του τύπου εξέδιδε για κρεοπωλεία της Ξάνθης ενώ είχε εκδώσει το 2003 και αντίστοιχη βεβαίωση πιστοποίησης για τα Κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ, με βάση την οποία,  κατά τη σφαγή στο εργοστάσιο στην ήπειρο, αντιπροσωπεία της Μουφτείας “διαβάζει” τις απαιτούμενες ευχές ώστε τα κρέατα να είναι “διαβασμένα” !. Βέβαια η διαδικασία που προβλέπεται γενικότερα, δημιουργεί ερωτηματικά στο δυτικό κόσμο και έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς συνίσταται σε θανάτωση ζώων χωρίς αναισθησία ενώ ειδικοί του κρέατος, με τους οποίους έχει επικοινωνήσει το XanthiPress.gr αναφέρουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να καταναλωθεί το κρέας που  θα παραχθεί με τέτοια διαδικασία καθώς παρουσιάζει δυσοσμία και κακά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Άλλωστε για το ζήτημα είχαν παρέμβει τότε πολίτες της Ξάνθης και επιστήμονες που ζητούσαν διευκρινίσεις για τα κρέατα που καταναλώνουν οι μη μουσουλμάνοι, από καταστήματα που διαθέτουν τη σχετική βεβαίωση του Μουφτή.

Η επαναφορά του θέματος στην επικαιροτητα προφανώς πλήττει την ηπειρώτικη εταιρία η οποία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι η τυποποίυση αυτή γίνεται μόνο για παρτίδες που εξάγονται (και είναι αλληθές σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική βεβαίωση του Μουφτή). Σε άλλη παράγραφο της ανακοίνωσης – κάπως υπερβολική- η εταιρία υπερασπίζεται τη σχέση της με την ορθοδοξία, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το θέμα.

Τα δημοσιεύματα με την έρευνα του XanthiPress.gr αναπαρήχθησαν σε όλη τη χώρα ενώ στην περιοχή, οι ισορροπίες δεν φαίνεται να επηρρεάζονται από το θόρυβο που ξέσπασε στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς δεν πρόκειται για κάτι νέο

Kλικ εδώ για το πρώτο δημοσίευμα του XanthiPress.gr
Κλικ εδώ για την τότε αντίδραση της Μητρόπολης Ξάνθης

Η ανακοίνωση της Πίνδου:
ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΜΕ ΤΟ HALLAL ΚΑΙ ΤΗΝ « ΠΙΝΔΟΣ»

Τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ είναι Ελληνικά σφάζονται όπως όλα τα Ελληνικά κοτόπουλα και δεν έχουν καμία σχέση με τελετουργικά και μουσουλμάνους.
Το HALLAL χρησιμοποιείται μόνο όταν γίνεται εξαγωγή κοτόπουλων κατεψυγμένων σε τρίτες μουσουλμανικές χώρες.
Τα κοτόπουλα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά δεν πιστοποιούνται από κανέναν ΜΟΥΦΤΗ και δεν έχουν καμία πιστοποίηση που να έχει σχέση με μουσουλμάνους.
Η ΠΙΝΔΟΣ σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία διανέμει κάθε χρόνο χιλιάδες κοτόπουλα σε φτωχές Ελληνικές οικογένειες.
Οι 500 πτηνοτρόφοι και οι 700 εργαζόμενοι στην ΠΙΝΔΟ είναι όλοι ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ. 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr