Μουφτείες Θράκης: “Οι συνθήκες δεν είναι ακόμη τελείως ώριμες για την τέλεση μαζικών προσευχών”

13 Μαΐου 202007:56

Την αποτροπή των πιστών από την μαζική προσέλευση στα τεμένη προσπαθούν να αποτρέψουν με κοινή ανακοίνωση οι Μουφτήδες Ξάνθης, Ροδόπης & Διδυμοτείχου από τις 17 Μαίου που θα επιτρέπεται ένας προσευχόμενος ανά 10 τμ και με ελάχιστη μεταξύ τους απόσταση το 1,5 μ.

Συγκεκριμένη, αναφέρεται πως “οι συνθήκες δεν είναι ακόμη τελείως ώριμες για την επιστροφή στην τέλεση μαζικών προσευχών, όπως ακριβώς ίσχυε πριν την εμφάνιση του ιού. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί, γιατί ακόμη δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και επανεμφάνισης της έξαρσης.

Μάλιστα, οι μουσουλμάνοι πιστοί καλούνται να εφαρμόζουν πιστά όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κάθε πιστός θα πρέπει να φέρει στο Τέμενος από το σπίτι του το χαλάκι της προσευχής, κομπολόγια και αλλά συναφή υλικά ενώ το πλύσιμο (ουντού) πριν από την προσευχή θα πρέπει να γίνεται στην οικία και όχι στο Τέμενος. Στην είσοδο κάθε Τεμένους θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά για τα χέρια, ενώ συνιστάται οι πιστοί να φορούν μάσκα και γάντια. Οι τουαλέτες, όπου υφίστανται, θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι ασθενείς και γενικότερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι και να προσεύχονται ατομικά από εκεί.

Οι τρεις Μουφτήδες, Μπιλάλ Καραχαλήλ, Τζιχάτ Χαλήλ και Χαμζά Οσμάν, επικαλούνται μάλιστα και εδάφια του Ιερού Κορανίου που θέτουν ως πρωταρχικό στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αναφέροντας δυο χαρακτηριστικά για την μη έκθεση σε κίνδυνο και την μη καταστροφή της ανθρώπινης ζωής: «(…) και μη συμβάλλετε με τα ίδια σας τα χέρια στην καταστροφή σας (…)», Σούρα (Κεφάλαιο) Ελ-Μπάκαρα, Εδάφιο 195, «(…) μην καταστρέφετε μόνοι σας τον εαυτό σας. Γιατί ο Αλλάχ είναι για σας Πολυεύσπλαχνος», Σούρα (Κεφάλαιο) Ελ-Νισά, Εδάφιο 29. 

“Πρέπει να γνωρίζουμε, ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η τέλεση των προσευχών στο σπίτι εξακολουθεί να είναι η πιο ευλογημένη πράξη και φέρει μεγαλύτερη πνευματική ανάταση στον προσευχόμενο σε σύγκριση με την τέλεση στο Τέμενος, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους γενικούς κανόνες της θρησκείας του Ισλάμ που προτρέπουν στην προσευχή στο σπίτι σε περιόδους κρίσης, δημοσίου κινδύνου και πραγματικής απειλής. Σε περίπτωση παράβασης των μέτρων υγιεινής στους χώρους λατρείας μας, υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούμε εκ νέου στο κλείσιμο των Τεμένων λόγω αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο θα επισύρει μεγάλη ευθύνη για εμάς τους πιστούς.” σημειώνουν οι τρεις Τοποτηρητές Μουφτήδες κλείνοντας την ανακοίνωση προς το σύνολο των Μουσουλμάνων πιστών.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr