monti-merkel

Μόντι και Μέρκελ από την Ρώμη : Μαζί αντιμετωπίζουμε την κρίση

6 Ιουλίου 201209:11

monti-merkelΜήνυμα ενότητας στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνης στέλνουν μετά τη συνάντησή τους στην ιταλική πρωτεύουσα η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάριο Μόντι : «Από κοινού θα υπερβούμε τις δυσκολίες» λέει ο Ιταλός πρωθυπουργός , με την Γερμανίδα καγκελάριο να αναγνωρίζει πως χωρίς ανάπτυξη στις χώρες που πλήττονται «η Γερμανία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την ευημερία της» .


Ο Μόντι επανέλαβε πως η Ιταλία δεν χρειάζεται βοήθεια , ενώ η Μέρκελ σημείωσε πως τα νέα εργαλεία της Ευρωζώνης – δείχνοντας την αγορά ομολόγων – θα χρησιμοποιηθούν με αυστηρούς κανόνες .

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο μετά τη συνάντηση , ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε την αποφασιστικότητα με την οποία η Ιταλία εφαρμόζει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και τη βαρύτητα που δίνει η Ρώμη στη δημοσιονομική πειθαρχία . Στην ΕΕ , προσέθεσε , «θα πρέπει να αυξηθούν οι παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις για τον περιορισμό των δαπανών» .

Αποτιμώντας θετικά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής , ο Μόντι ανέφερε πως «η ιταλική κυβέρνηση και άλλοι εταίροι , ζήτησαν να μην είναι απόντα και μέτρα για την χρηματοοικονομική σταθερότητα . Σε ότι αφορά των μηχανισμό σταθεροποίησης των αγορών η Ιταλία προσπαθεί να περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο το δημόσιο χρέος της και , σε αυτή την κατεύθυνση , φέτος η σχέση ελλείμματος προς το ΑΕΠ θα είναι μόλις 2%» .

Και οι δύο ηγέτες στάθηκαν στο καλό κλίμα της συνάντησης : «Πάντα βρίσκω κοινό έδαφος με τον Μάριο» είπε ενδεικτικά η Γερμανίδα καγκελάριος , «πάντα ευχάριστες οι συναντήσεις με την Άνγκελα» ανταπέδωσε ο Μόντι . Την Μέρκελ συνόδευσαν επίσης στη Ρώμη κορυφαίοι Γερμανοί υπουργοί .

Μέρκελ: «Το συμφέρον όλων , συμφέρον της Γερμανίας»

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την ικανοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μόντι και τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους για την αντιμετώπιση της κρίσης .

«Ξέρουμε ότι αν οι γείτονές μας στην Ευρώπη δεν είναι σε καλή κατάσταση , η Γερμανίδα δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την ευημερία της» υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ .

Σε σχέση με τον μηχανισμό ανάσχεσης της αύξησης των επιτοκίων , η Μέρκελ σημείωσε ότι πιστεύει πως «είναι σημαντικό όσα αποφασίστηκαν να εφαρμοσθούν βάσει των μέτρων και κανόνων που ήδη ισχύουν . Με γνώμονα την ευθύνη και την αλληλεγγύη . Αυτό είναι το πιστεύω μας , η βάση μας» .

«Πολλοί σας παρουσιάζουν ως την κακή της Ευρώπης, τι απαντάτε;» , ρώτησε την γερμανίδα καγκελάριο μια ιταλίδα δημοσιογράφος , και εκείνη απάντησε έμμεσα : «όταν εκλέχθηκα καγκελάριος είχαμε 5 εκατομμύρια ανέργους . Τι κάναμε ; Αυξήσαμε την συντάξιμη ηλικία και προχωρήσαμε και σε άλλες μεταρρυθμίσεις . Δεν πρόκειται για λιτότητα . Θέλουμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τις νέες γενεές και με την δράση μας , η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 50% και πλέον» .

«Προερχόμουν από την Ανατολική Γερμανία που πτώχευσε λόγω της ανεπάρκειας της οικονομίας της . Αυτό που μετρά είναι η παραγωγικότητα και η ικανότητα να πουλάς προϊόντα , διότι το κράτος δεν μπορεί να απασχολεί όλους , οι φόροι θα εκτοξεύονταν σε δυσθεώρητα επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ .

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr