Μονή Βατοπεδίου: Για τις 23 Μαρτίου διεκόπη η δίκη

2 Μαρτίου 201514:16

Για τις 23 Μαρτίου διέκοψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών τη δίκη για την υπόθεση των ανταλλαγών της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό Δημόσιο, η οποία άρχισε το πρωί της Δευτέρας σε μία κατάμεστη αίθουσα, με την παρουσία δεκάδων ιερέων, μοναχών και καλογραιών, με βασικούς κατηγορούμενους τον ηγούμενο Εφραιμ και τον μοναχο Αρσένιο.

Το δικαστήριο προχώρησε σε διακοπή προκειμένου να οριστεί άλλη δικαστική αίθουσα, ώστε να μπορεί να διεξαχαχθεί η διαδικασια με τα 13 πρόσωπα που κάθονται στο εδώλιο – έχει αποβιώσει μία εκ των κατηγορουμένων – και τους συνηγόρους τους.

Με την έναρξη της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφεραν, το παραπάνω ποσό αφορά τις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία με βάση τις τιμές των συμβολαίων προσδιορίζεται στα 69,4 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο, πλην της περιουσιακής του ζημίας, διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ “εις ολόκληρον” για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων”.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, και επίσης ζητά την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Ωστόσο μεχρι σήμερα δεν έχει κριθεί αμετάκλητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αν και έχουν εκδοθεί 14 δικαστικές αποφάσεις υπέρ της Μονής απο πρωτοβάθμια πολιτικά δικαστήρια.

Μάρτυρες στη δίκη θα καταθέσουν εκπρόσωποι όλων των Πατριαρχείων αλλα και ο επίτιμος Προεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr