XYTY 400

Η Οικολογική Κίνηση Νέστου ενάντια στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποριμμάτων του Ξεριά

3 Δεκεμβρίου 201215:58

XYTY 400Εντείνει τον αγώνα της ενάντια στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην περιοχή του Ξεριά, δίπλα στα όρια του Νομού Ξάνθης, η Οικολογική Κίνηση Νέστου.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, ο αγώνας δεν είναι για να φύγει από την περιοχή τους και να πάει αλλού αλλά για να ακυρωθεί η σχετική μελέτη και να εφαρμοστούν οι σύγχρονοι μέθοδοι που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επιπρόσθετα ασκεί ιδιαίτερα κριτική για τον τρόπο που υλοποιείται η σχεδιασμός για τα απορρίμματα, υπονοώντας ότι εξυπηρετεί ιδιώτες και όχι τις κοινωνίες και το περιβάλλον.Υπενθυμίζεται ότι η Περιβαλλοντική Μελέτη εγκρίθηκε από τον πρώην ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγο πριν την πτώση της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κίνησης, που έχει προσφύγει στο ΣτΕ για τις υποθέσεις αυτές, έχει ως εξής:

Η οικολογική κίνηση Νέστου μετά την ανοικτή συνέλευση της Κυριακής 2/12/2012 που πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό σύλλογο Νέου Ξεριά, αποφάσισε τις εξής δράσεις σε συνεργασία με τον σύλλογο μοτοσικλετιστών Χρυσούπολης και τον πολιτιστικό σύλλογο Νέου Ξεριά:

  • Να προβεί στον καθαρισμό του ποταμού Νέστου την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013
  • Να ενημερώσει τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα οικολογικά   ζητήματα που απασχολούν την περιοχή
  • Να κινήσει διαδικασίες δεντροφύτευσης στην περιοχή που έχει οριστεί να γίνει η ΜΕΑ
  • Να προχωρήσει διαδικασίες ανακύκλωσης των απορριμμάτων μέσω των πολιτιστικών και άλλων συλλόγων που θα συνεργαστούν
  • Να πραγματοποιήσει νέες δράσεις ενημέρωσης των κατοίκων

     εν αναμονή της εκδίκασης της αίτησης ακύρωσης και αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει η Οικολογική Κίνηση Νέστου στο ΣτΕ εναντίον του έργου «Ο.Ε.Δ.Α. Δυτικού τομέα της Π.Α.Μ.Θ» του εκτρώματος αυτού, των τεραστίων διαστάσεων σκουπιδότοπο, που θα μολύνει, θα υποβαθμίσει και θα καταντήσει γλαρότοπο και χαβούζα την επαρχία μας,

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ:

τους κατοίκους της επαρχίας Νέστου αλλά και όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ ότι ο αγώνας που κάνουμε δεν είναι για να μην γίνει ο σκουπιδότοπος στον Ξεριά και τον Γέροντα και να γίνει κάπου αλλού, ΟΧΙ συντοπίτες. Ο αγώνας που κάνουμε είναι να ΑΚΥΡΩΘΕΙ αυτή η μελέτη γιατί είναι σχεδιασμένη μόνο για την μεγιστοποίηση των κερδών του επιχειρηματία που θα κάνει την Μ.Ε.Α. και όχι για το κοινό συμφέρον της κοινωνίας και την προστασία του περιβάλλοντος, και τους καλούμε να αντιδράσουν δυναμικά διεκδικώντας δίκαιες και σωστές λύσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και μικρές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο ενός ή δύο δήμων, τα οποία εφαρμόζονται σε αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης σαράντα και πλέον χρόνια.

ΚΑΛΟΥΜΕ:

το Δήμο Νέστου και την Αντιπολίτευση του Δήμου Νέστου να σταματήσουν να καθησυχάζουν την τοπική κοινωνία. Να πραγματοποιήσουν αυτά που συμφωνήσαμε στην τελευταία ενημερωτική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο. Περιμένουμε από τον Δήμαρχο να ξεκινήσει την ανακύκλωση των απορριμμάτων θέμα για το οποίο μόνο λόγια ακούμε. Εμείς μπορούμε να περιμένουμε τις απαντήσεις τους αλλά η κριτική μας σε λίγο καιρό θα είναι αμείλικτη προς όλους τους διοικούντες. Να μιλήσουν με ξεκάθαρο λόγο και αλήθειες. Αν θέλουν πρωτοποριακές λύσεις για τον τόπο τους να δράσουν, γιατί μόνο με αγώνα αποτρέπεται κάτι τέτοιο και όχι με απλά λόγια εφησυχασμού ότι δεν θα γίνει τίποτα εδώ σε αυτό τον τόπο.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός προχωράει, δεν έχει αλλάξει τίποτα και δεν θα αλλάξει αν δεν παλέψουμε όλοι μαζί. ΠΡΟΣΟΧΗ βρισκόμαστε σε ηρεμία πριν την καταιγίδα.


Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr