Μητσοτάκης: Νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία

25 Ιουνίου 201912:43

Ισχυρό μήνυμα υπέρ της αυτοδυναμίας εξέπεμψε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Θέμα FM) ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση για οποιοδήποτε λόγο, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι τότε η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μία που εγώ δεν την αντιλαμβάνομαι, εθνικής συνεννόησης. Αν αυτό θέλουν οι Έλληνες τότε δεν πρέπει αν μας δώσουν ισχυρή εντολή. Επειδή αισθάνομαι ότι δεν θέλουν αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε.

Αναφερόμενος στη ματαίωση του ντιμπέϊτ, σημείωσε: «Εμείς προσήλθαμε με διάθεση να βρούμε λύση και να γίνει το debate μεταξύ όλων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ FM και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε. Η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να αναμετρηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι κρίμα ότι δεν έγινε το debate, το οποίο θα ήταν σημαντικό, αλλά δεν θα ήταν καθοριστικό για την εκλογική αναμέτρηση».

Με αφορμή την ανάδειξη του Γιάννη Αντετοκούμπο σε MVP του NBA, ο πρόεδρος της ΝΔ έπλεξε το εγκώμιο του εκπληκτικού Έλληνα καλαθοσφαιριστή και είπε ότι κρατά από την ομιλία του τη συμβουλή που του έδωσε ο πατέρας του. «Να προσπαθεί για το καλύτερο χωρίς να γίνεται αλαζόνας. Ισχύει για όλους και είναι πολύτιμη συμβουλή. Είχε και στη φόδρα του σακακιού του τον Παρθενώνα. Μας έφτιαξε τη μέρα πρωί-πρωί», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα και σημείωσε: «Δεν θα συμφωνούσαμε ούτως ή αλλιώς. Ας πάει να κάνει ό,τι νομίζει».

Παράλληλα, επέκρινε τις επιθέσεις του κ. Τσίπρα στον Μ. Βέμπερ: «Σπεύδει να χαρακτηρίζει ανθέλληνα τον κ. Βέμπερ, ο οποίος ήταν ο μόνος που τάχθηκε υπέρ της Κύπρου στο θέμα της κατάφορης παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία».

Σχετικά με το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είπε ότι δεν τον αιφνιδίασε, καθώς στις επισκέψεις του στην περιφέρεια έβλεπε κύμα αντίδρασης προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολίτες που του έλεγαν ότι ενώ δεν έχουν ψηφίσει άλλοτε ΝΔ θα τον εμπιστευτούν προσωπικά. «Μπορούμε να διεκδικήσουμε μεγάλη, καθαρή νίκη, ισχυρή εντολή για να αλλάξουμε τα πράγματα», συνέχισε και τόνισε για την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου πως «ο πιο ακριβής ποδοσφαιρικός όρος είναι ότι το ματς ξεκινάει από την αρχή». «Η κάλπη είναι άδεια και πρέπει να γεμίσει από την αρχή», επισήμανε ξεκαθαρίζοντας ότι το αποτέλεσμα και η ισχυρή νίκη που διεκδικεί δεν είναι δεδομένα. Όπως είπε, θα ήθελε όσο το δυνατόν λιγότερη αποχή, υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθεί στις επισκέψεις του σε όλη τη χώρα να εισπράττει «το ίδιο ισχυρό αίτημα να μπει τέλος σε αυτήν την κυβέρνηση».

Για την υπόθεση της κ. Μοροπούλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες και υποστήριξε: «Η ίδια πήρε την απόφαση να διευκολύνει τη ΝΔ. Δεν ήταν μία περίπτωση παρεμφερής ή όμοια με την περίπτωση της κ. Λοϊζου. Αλλά αυτή η υπόθεση έχει κλείσει».

«Η αλαζονεία δεν μου ταιριάζει. Στη ΝΔ, όπως την οραματίζομαι και προσπαθώ να τη διαμορφώσω, δεν χωρούν συμπεριφορές προσβλητικές. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Την εμπιστοσύνη των πιο καχύποπτων πολιτών. Επιμένω πολύ στα ζητήματα συμπεριφοράς και στον αξιακό κώδικα της πολιτικής», είπε για όσους προβάρουν υπουργικά κοστούμια και προειδοποίησε: «Δεν υπάρχουν υπουργοί έτοιμοι, υπουργικά κοστούμια έτοιμα. Όλοι κρίνονται. Το πώς πολιτεύεται κάποιος για να διεκδικήσει τον σταυρό είναι σημαντικό κριτήριο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι θα κάνει «την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση», ότι ενδέχεται να αξιοποιηθούν πολιτικά στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους χωρίς να υπάρχει καμία κοινοβουλευτική συμφωνία και ότι το κυβερνητικό σχήμα θα συμπεριλαμβάνει και τεχνοκράτες σε εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια.

«Δεν θα αποκαλύψω κανέναν υπουργό. Στο μυαλό μου είναι πολύ ξεκάθαρη η σύνθεση της κυβέρνησης», πρόσθεσε, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη θέση ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει ανθρώπινο αίμα. «Ούτε την ήττα ξέχασαν ούτε έμαθαν», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Είναι πρωτοφανής, αποκρουστική ως φράση. Δείχνει πανικό ενός συστήματος εξουσίας που αντιλαμβάνεται τη βοή των επερχόμενων γεγονότων».

Για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ σημείωσε ότι είναι αυστηρά κοστολογημένο και ότι οι μειώσεις των φορογικών συντελεστών θα ισχύσουν από 1.1.2020 καθώς «για το 2019 δεν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω ελαφρύνσεις».

Ερωτηθείς εάν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, απάντησε ότι έχει εμπιστοσύνη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αν πάρει ισχυρή εντολή θα πάει στην Ευρώπη να διαπραγματευτεί, ενώ υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό να μη μπουν στη Βουλή η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου.

«Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, σας λέω ότι μιλάμε πολύ συστηματικά στο εξωτερικό και στις αγορές για το σχέδιό μας και υπάρχει θετική ανταπόκριση στον πυρήνα της θέσης μας ότι κάνουμε μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη βοηθά μειώνοντας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα», συνέχισε χαρακτηρίζοντας έγκλημα το υπερπλέονασμα και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης «για να μοιράσουμε επιδόματα στο τέλος της χρονιάς».

Για την επέκταση των 120 δόσεων και στις επιχειρήσεις τάχθηκε υπέρ και επέκρινε την κυβέρνηση που τώρα φέρνει σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου όταν ψήφισε τον σχετικό νόμο πριν από έναν μήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης, ότι θα αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου και πως σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου υπάρχει σύστημα τριών πυλώνων με περισσότερα κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά.

Ανέφερε, δε, ότι θα ενθαρρύνει εκείνες τις επιχειρήσεις που θα δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους. «Καλή επιχείρηση είναι αυτή που δίνει καλούς μισθούς και φροντίζει τους εργαζόμενους. Πόσο διαφορετικό είναι αυτό από τον Αρμαγεδόνα του 7ήμερου που παρουσιάζουν..», τόνισε.

Ακόμη, επισήμανε ότι θα γίνουν σημειακές παρεμβάσεις στις προβληματικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και πως την ηγεσία του Αρείου Πάγου θα την ορίζει η επόμενη κυβέρνηση. «Εκτιμώ ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν θα υπογραφεί. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης πρέπει να διοριστεί από την επόμενη κυβέρνηση. Ήταν αδιανόητη η σπουδή του κ. Τσιπρα να την ορίσει η δική του κυβέρνηση», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Θα κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές που θα συμβολίζουν την επιμονή μας στην αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης».

Σχετικά με την υπόθεση της Novartis δήλωσε: «Από τη στιγμή που θα φτάσουν στη Βουλή υποθέσεις που αφορούν υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης, προφανώς και η Βουλή οφείλει να ερευνήσει αυτή την υπόθεση». «Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν. Ο μόνος που δεν τον γνωρίζει είναι αυτός που τον διόρισε. Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους», είπε, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι χρειάζεται ισχυρή εντολή το βράδυ της 7ης Ιουλίου «για να αποφύγουμε τις περιπέτειες» και εξήγησε: «Αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση για οποιοδήποτε λόγο, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι τότε η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μία που εγώ δεν την αντιλαμβάνομαι, εθνικής συνεννόησης. Αν αυτό θέλουν οι Έλληνες τότε δεν πρέπει αν μας δώσουν ισχυρή εντολή. Επειδή αισθάνομαι ότι δεν θέλουν αυτό το ενδεχόμενο».

Και επ’ αυτού ξεκαθάρισε: «Δεν μπορούμε να συνεννοήθουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, έχουμε πολύ διαφορετική αντίληψη, όχι μονο για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να φανταστώ συνεννόηση της ΝΔ με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα».

Επιπρόσθετα, είπε ότι φέτος δεν θα υπάρχουν θερινά τμήματα στη Βουλή, η οποία θα κλείσει μόνο από τις 10 έως τις 20 Αυγούστου και ότι έχει έτοιμα μία σειρά από νομοσχέδια και στο πρώτο θα περιγράφεται η λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάζει στο Μαξίμου και όχι στο Κοινοβούλιο.

Με αφορμή το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, είπε ότι αυτές τις ημέρες διαβάζει ένα βιβλίο για όσα έγιναν πριν από 4 χρόνια και έκανε λόγο για τραγική ιστορία αλαζονείας, ανικανότητας, έπαρσης και ασχετοσύνης. «Οι πρωταγωνιστές είναι μαζί μας ακόμα, και από τη μία και από την άλλη κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς θα είναι μικρής εμβέλειας και θα προσπεραστούν μία σειρά από άθρρα που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν κρίνει απαραίτητο να αναθεωρηθούν. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι είναι δέσμευσή του να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και «θα είναι ευχής έργον να αλλάξει με 200 ψήφους». «Θα προτείνουμε έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα χωρίς κατ’ ανάγκη να επανέλθουμε στον σημερινό», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ότι η σύζυγός του παρέστη στην ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, εκπροσωπώντας τη ΝΔ, έκανε λόγο για χυδαία επίθεση. Είπε ότι η σύζυγός του ήταν προσκεκλημένη του αρχιεπισκόπου και δεν εκπροσώπησε κανέναν παρά τον εαυτό της, ενώ η ΝΔ δεν είχε εκπροσώπηση. «Η γυναίκα μου έχει στοχοποποιηθεί συστηματικά. Είναι η πιο χυδαία εκδοχή ενός συστήματος εξουσίας, το οποίο με αυτόν τον τρόπο παραβίασε όλους τους άγραφους κανόνες της πολιτικής αντιπαράθεσης», πρόσθεσε.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών υπενθύμισε πως μία κυρωμένη συμφωνία δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά «μπορούμε να περιορίσουμε τη ζημιά». «Θα κερδίσουμε τη μάχη επικοινωνιακά και υπέρ των ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη δύσκολη θέση να απολογούνται γιατί χρησιμοποιούν τους όρους “Μακεδονία” και “μακεδονικός”. Θα χρησιμοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ενώ προειδοποίησε και την Αλβανία: «Υπάρχει πρόσθετο μείζον ζήτημα με τη μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας. Αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά θα εξετάσουμε και άλλους τρόπους να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αλβανική προκλητικότητα».

Μιλώντας για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο κ. Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και πως η συμπεριφορά της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο και συγκρούεται με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. «Εφόσον συνεχιστεί, είναι επιβεβλημένη η λήψη κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία», υπογράμμισε, ενώ ανεξάρτητα από αυτό είπε ότι είναι αποφασισμένος να ανοίξει κανάλι επικοινωνίας με τους γείτονες. Τέλος, τόνισε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα και «η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει οτιδήποτε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr