Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Ετοιμότητα κι αποφυγή πανικού

25 Φεβρουαρίου 202009:21

Mήνυμα ύψιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας κάθε βαθμίδος του κρατικού μηχανισμού έναντι της πιθανότητας κρούσματος του κορωναϊού εντός της ελληνικής επικράτειας εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την χθεσινή πολύωρη, ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, η κυβέρνηση διά στόματος του καθ ύλην αρμοδίου Υπουργού, Βασίλη Κικίλια καλεί όλους τους εμπλεκομένους παράγοντες να μην πανικοβάλλουν τους πολίτες επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο κλιμακούμενης δράσης, όπως το περιέγραφαν κυβερνητικά στελέχη, ανάλογα με την πορεία εξάπλωσης του ιού στην εθνική μας περίμετρο.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, κατά την χθεσινή σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια διαχείρισης κρίσεων, αλλά και τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που καλούνται να αναλάβουν όλα τα συναρμόδια Υπουργεία στην απευκταία, πλην όμως, πιθανή περίπτωση, εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα. Προς ώρας, το Υπουργείο Υγείας επωμίζεται το συντονιστικό ρόλο της όλης επιχείρησης, από την αποστολή κλιμακίων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στις πύλες εισόδου από την Ιταλία, ήτοι τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας έως τη γενικότερη ενημερωτική καμπάνια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης (χθες δόθηκε στην δημοσιότητα μεταγλωτισμένο σποτάκι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τα προληπτικά μέτρα προστασίας.

Αφ ης στιγμής, πάντως, εντοπισθεί κρούσμα του κορωνοϊού η σκυτάλη του συντονισμού και της πρωτοβουλίας εν γένει περνά στα χέρια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με το Νίκο Χαρδαλιά να εξοικειώνει τους συμμετέχοντες στην χθεσινή σύσκεψη  με όλα τις ενέργειες, που θα τους ζητηθούν να υλοποιήσουν σε περίπτωση αναβάθμισης της απειλής από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός, που επέμεινε και αργότερα το απόγευμα σε συνάντηση, που είχε με επιτελικά στελέχη των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας πως η χώρα είναι πλήρως προετοιμασμένη υπογράμμισε στην πρωινή σύσκεψη πως «την ώρα της κρίσης ένας πρέπει να είναι ο στρατηγός, πρέπει να υπάρχει ένα κέντρο λήψης αποφάσεων» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Καθ όλη, δε, την διάρκεια της περίπου τρίωρης συζήτησης παρενέβαινε στην διαδικασία δίνοντας συνεχώς κατευθύνσεις στους Υπουργούς και παραπέμποντας στους ειδικούς επιστήμονες, ως τους καθ ύλην αρμοδίους να διαμορφώσουν τον σχεδιασμό, που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, στην χθεσινή σύσκεψη έπεσε και η ιδέα της δημιουργίας μίας task force απαρτιζόμενη από εκπροσώπους όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, χωρίς, πάντως να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, εθίγη και το ζήτημα ορισμού εκπροσώπου τύπου στο Υπουργείο Υγείας, αρμοδίου για τον κορωνοϊό, χωρίς να υπάρξει και σε αυτήν την περίπτωση κάτι το οριστικό. Αρμόδια στελέχη, επισημαίνουν, εξάλλου, πως στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους ύπαρχει πρόνοια για σύγκληση διυπουργικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, όταν οι συνθήκες το επιτάσσουν.

Ανώτερες πηγές στο Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζουν πάντως τις επιτυχημένες ασκήσεις ετοιμότητας, που έχουν γίνει στα 13 νοσοκομεία αναφοράς, τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού, αλλά και τα 120 δείγματα, που εξετάστηκαν για να επιβεβαιώσουν πως η χώρα είναι θωρακισμένη έναντι της αυξημένης πιθανότητας εντοπισμού κρούσματος του κορωνοϊού. Τα ίδια πρόσωπα παρέπεμπαν, μάλιστα, στις πάμπολλες επαφές του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια με την αρμόδια κοινοτική επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου, τον πρέσβη της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας και με τον ΓΓ της Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και τη συμμετοχή του στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, όπου κατά πληροφορίες αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μηχανισμού προμήθειας του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, σε περίπτωση, που κάποιο κράτος – μέλος αντιμετωπίσει συγκεκριμένες ελλείψεις.

 

 

ethnos.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr