Μητροπολίτης Ξάνθης : “Μόνο η Εκκλησία έχει την δυνατότητα να θανατώσει τον θάνατο και να μεταδώσει την ζωή”

1 Μαΐου 202123:03

Με ένα μήνυμα για το νόημα της Ανάστασης του Ιησού Χριστού αλλά και την ανάγκη να βιώσουμε την μετάβαση από την αμαρτία στην αγιότητα, ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων έδωσε το δικό του στίγμα για το σπουδαίο γεγονός της Αναστάσεως. 

Αναλυτικά το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Ξάνθης για την Ανάσταση και το Πάσχα του 2021  αναφέρει : 

Τον Αναστάντα Κύριο, οι άνθρωποι της εποχή του τον αμφισβήτησαν, τον κορόδεψαν, τον περιέπεξαν. Έπειτα τον βασάνισαν, τον πόνεσαν, τον θανάτωσαν και τον έθαψαν. 

Όμως η αγάπη συγχωρεί, δεν εκδικείται. Αντέχει, ελπίζει, υπομένει. Αναστήθηκε από τον τάφο ο Χριστός. Επανήλθε στην ζωή μας, ξαναγύρισε η αγάπη στον κόσμο μας.

Η Ανάσταση του Χριστού αποτελεί το συγκλονιστικότερο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία και το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Εκκλησία. “ει Χριστός ουκ εγήγερται, ματαία η πίστις ημών” γράφει ο Απόστολος Παύλος.

Για τους μαθητές του Χριστού η ανάσταση είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο.

“ο ακηκόαμεν, ο εωράκαμεν τοις οφθαλμοίς ημών, ω εθεασάμεθα και αι χείρες ημών εψηλάφησαν… αναγγέλομεν υμίν”.

Όλη η ζωή τους, η πορεία, το μαρτύριό τους είναι μαρτυρία της Αναστάσεως, μαρτυρία που έδωσαν όλοι οι Άγιοι δια μέσου των αιώνων. Ο θάνατος είναι αποτέλεσμα της αμαρτίας. Ο αναμάρτητος Χριστός δεν ήταν δυνατόν να νικηθεί από τον θάνατο. “Θάνατος αυτώ ουκέτι κυριεύει”.

Μόνο όσοι ζουν μακριά από τον Χριστό φοβούνται τον θάνατο. Για τους πιστούς “Χριστός εγερθείς εκ νεκρών, απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο”.

Η λέξη Πάσχα σημαίνει διάβαση, πέρασμα. Το να ζεις το γεγονός της αναστάσεων σημαίνει ότι ζεις το πέρασμα από την ζωή της αμαρτίας, της αδικίας, της εχθρότητας, της φθοράς και του θανάτου, στη ζωή της αγιότητας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αιωνιότητας, ότι ζεις στην “καινή κτίση”.

Υποδούλωση και εξάρτηση από άλλους ανθρώπους, από ιδεολογίες και συστήματα, από ναρκωτικές ουσίες και θεωρίες, βιασμοί και εξευτελισμοί της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, είναι μερικά δείγματα του καθημερινού θανάτου που υφίσταται ο άνθρωπος.

Μόνο η Εκκλησία έχει την δυνατότητα να θανατώσει τον θάνατο και να μεταδώσει την ζωή. Και επειδή υπάρχει αυτή, αξίζει κανείς να ζει, να αγωνίζεται και να πεθαίνει. 

Στον δικό μας τόπο, στην δική μας ορθόδοξη παράδοση η πίστη στην Ανάσταση, η αναφορά στον ένα Θεό, όχι τιμωρό και δικαστή, αλλά πατέρα, φίλο, αδελφό, ήταν ο άξονας που οργάνωσε την ζωή και την συνοχή μας.  Αυτή η πίστη έδινε την ταυτότητά μας. 

Εφέτος αδελφοί που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση να διαβάσουμε όσα κείμενα των προγόνων μας αποτέλεσαν απόσταγμα ανθρωπιάς και ηρωισμού. Να γονατίσουμε μπροστά στην Αγία Πίστη μας. Να ξαναφέρουμε το φιλότιμο στη ζωή μας, να σεβαστούμε τα όσια και τα ιερά της φυλής μας και να μην τα καταπατούμε. Να στηρίζουμε τις οικογένειές μας που δοκιμάζονται και διαλύονται. Να αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας, εμπνέοντάς τα με οράματα και ιδανικά. Να χαμογελάσουμε με σεβασμό στον συνάνθρωπό μας, να σταθούμε κοντά στον πόνο και στην δοκιμασία του. 

Να παρακαλέσουμε τον Αναστάντα Κύριο να απαλλάξει τον πλανήτη μας από την μάστιγα της πανδημίας, να θεραπεύσει τους νοσούντας πατέρες και αδελφούς. Να αναπαύσει όσους έφυγαν για την αιωνιότητα. Να θωρακίζει με υγεία και δύναμη τους ιατρούς, τους νοσηλευτές.

Να αντλήσουμε οράματα από την ένδοξη ιστορία και την ορθόδοξη παράδοσή μας και όχι από τα λασπόνερα μιας ξένης θολοκουλτούρας.

Αυτό είναι αδελφοί το μήνυμα της Αναστάσεως.

Χριστός Ανέστη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr