Μητροπολίτης Ξάνθης: ”Η Ελληνική Πολιτεία δεν μας κάνει ούτε χάρη, ούτε ελεημοσύνη”

20 Νοεμβρίου 201821:43

Η συμφωνία κυβέρνησης – Εκκλησίας για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας κατέρρευσε μετά και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ενώ ταυτόχρονα πυροδότησε διεργασίες τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και εντός της Εκκλησίας.

Ειδικότερα, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία μετέχουν 82 μητροπολίτες, σε μια ιδιαίτερα επεισοδιακή συνεδρίαση την Παρασκευή, απέρριψε ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας-«προσύμφωνο» του κ. Τσίπρα με τον κ. Ιερώνυμο, όπως αυτή παρουσιάστηκε στις 6 Νοεμβρίου στο Μαξίμου.

Το σημείο που αφορούσε τον τρόπο της μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας. Είναι πρώτη φορά, έπειτα από δέκα χρόνια αρχιεπισκοπικής θητείας, που ο κ. Ιερώνυμος αμφισβητήθηκε τόσο έντονα από την Ιεραρχία.

«Απευθύνω θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες», ήταν η αναφορά του κ. Ιερωνύμου προς τους 82 μητροπολίτες. Μάταια όμως.

«Η Ιεραρχία ομοφώνως αποφάσισε να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος», όπως ανακοινώθηκε.

Η κατάσταση πήρε φωτιά με την αντίδραση της κυβέρνησης η οποία ανακοίνωσε ότι η υπόθεση αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και ότι θα προχωρήσει στη νομοθέτηση, προαναγγέλλοντας δηλαδή ότι θα πετάξει εκτός Δημοσίου τους ιερείς.

Βούληση της κυβέρνησης είναι ο σχετικός νόμος που θα περιλαμβάνει το κοινό πλαίσιο του ανακοινωθέντος Τσίπρα-Ιερώνυμου να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο στις αρχές του 2019 και σίγουρα μέσα στο Γενάρη. Αφού τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιερά Συνόδου.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών π. Γεώργιος Βαμβακίδης, ο οποίος δηλώνει λιτά και ουσιαστικά ότι «Εμάς μας εκφράζει η Εκκλησία και η Εκκλησία εκφράστηκε εν Συνόδω», καθώς και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων ότι «αποφασίσαμε να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια των Ιερέων μας και των οικογενειών τους. Εξάλλου η ελληνική πολιτεία δεν μας κάνει ούτε χάρη, ούτε ελεημοσύνη. Τα χρωστά και τα δίνει».

ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ…ΟΥΔΕΤΕΡΟ»

Ειδικότερα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ανέφερε επακριβώς ότι «στην Ιεραρχία ομόφωνα αποφασίσθηκε οτι συνεχίζεται ο διάλογος. Όταν λέμε συνεχίζει ο διάλογος, είναι για τα θέματα που θα τεθούν υπο αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν μπορεί να απαλειφθεί το άρθρο 23 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει την οικογένεια. Δεν θα την διαλύσουμε την οικογένεια. Θα πρέπει να την στηρίξουμε την οικογένεια. Είναι το κύτταρο της κοινωνίας. Δεν μπορεί να λέμε στο άρθρο 3 ότι το Κράτος είναι ουδέτερο, όταν οι πολίτες αυτού στην πλειοψηφία τους (έστω κατ.’ όνομα να πω;) είναι Χριστιανοί. Άρα δεν μπορεί οι πολίτες ενός Κράτους να είναι Χριστιανοί και το Κράτος να δηλώνει ότι είναι ουδέτερο. Εξάλλου λένε ότι με αυτόν τον τρόπο θέλουν να διασφαλίσουν εκείνους οι οποίοι πιστεύουν κάπου αλλού. Μα διασφαλίζεται ήδη η Ανεξηθρησκεία στο άρθρο 13 του Συντάγματος. Είναι λοιπόν θέματα τα οποία είναι στον διάλογο. Άρα τον διάλογο δεν τον σταματούμε. Τον συνεχίζουμε. Εξάλλου αυτή δεν είναι και η απόφαση της Ιεραρχίας; Συνεχίζουμε λοιπόν τον διάλογο».

«ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΜΑΣ – ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ…ΧΑΡΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

«Όσον αφορά το θέμα της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου όμως, εκεί αποφασίσαμε να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια των Ιερέων μας και των οικογενειών τους. Εξάλλου η ελληνική πολιτεία δεν μας κάνει ούτε χάρη, ούτε ελεημοσύνη. Τα χρωστά και τα δίνει» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «ο διάλογος παραμένει ανοικτός για όλα τα άλλα εκτός από το θέμα της αλλαγής του τρόπου μισθοδοσίας των Ιερέων όπου εκεί ήταν ομόφωνη η απόφαση της Ιεραρχίας. Θέλω να πιστεύω ότι θα τηρηθούν τα προσχήματα. Στην Ιεραρχία ακούστηκαν πολλές απόψεις. Για αυτό εξάλλου δεν συνήλθαμε την περασμένη Παρασκευή; Όμως στο τέλος βγήκε ένα κοινό ανακοινωθέν και αυτή είναι η τελική απόφαση η οποία απόφαση δίνει και την εικόνα της ενότητος της Ιεραρχίας».

π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΕΦΑΝΘΗ ΕΝ ΣΥΝΟΔΩ»

Από την πλευρά του ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Βαμβακίδης ανέφερε επακριβώς ότι «εμείς, μετά την απόφαση της Ιεραρχίας, δεν έχουμε κάτι. Έχουμε συντονιστεί πλήρως με την απόφαση της Ιεραρχίας που μας καλύπτει. Εμάς μας εκφράζει η Εκκλησία και η Εκκλησία εκφράστηκε εν Συνόδω. Δεν μας ενδιαφέρουν οι άλλες δηλώσεις. Η Εκκλησία απεφάνθη εν Συνόδω. Οι προσωπικές απόψεις είναι προσωπικές απόψεις».

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

«Οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, συνελθόντες σήμερα την 19η Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11η πρωινή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης, παρόντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος σε τακτική μηνιαία σύναξη, και με επικείμενη τη συνταγματική αναθεώρηση, φέρουμε εις γνώσιν των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου τα εξής:

1) Η Εκκλησία έχει Δομήτορα τον Χριστό και συγκροτείται ως θεσμός διά του Ενεργούντος εν Αυτή Αγίου Πνεύματος, το Οποίον «πάντα χορηγεί» εις τους πιστούς. Εις Αυτήν την Θεία Πρόνοια εναπόκειται η ελπίς κάθε χριστιανού, κληρικού και λαϊκού.

2) Διαφωνούμε απολύτως με την προτεινόμενη αναθεώρηση του αρθρ. 21 του Συντάγματος και την απάλειψη της μέριμνας υπέρ του τον Ιερού Θεσμού της Οικογένειας, η οποία, σύμφωνα με το σήμερα ισχύον Σύνταγμα αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους».

3) Εκφράζουμε την πλήρη αντίρρησή μας στην αναθεώρηση του αρθρ. 3 του Ελληνικού Συντάγματος, η οποία πιστεύουμε ότι δεν είναι αναγκαία. Μάλιστα απορρίπτουμε αναφανδόν την προτεινόμενη προσθήκη της φράσης: «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη» η οποία προσθήκη αγνοεί την ορθόδοξη παράδοση και ταυτότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Εξάλλου, το αρθρ.13 του Ελληνικού Συντάγματος καλύπτει όλα τα ζητήματα της ανεξιθρησκίας και της θρησκευτικής ελευθερίας.

4) Σχετικά με το ζήτημα του σχεδίου συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας αναγνωρίζουμε τη μέριμνα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου υπέρ του θεσμού της Εκκλησίας, συγχαίρουμε την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ομόφωνη στάση της έναντι του προτεινόμενου σχεδίου στη Συνεδρία της 16ης Νοεμβρίου και δηλώνουμε απερίφραστα ότι η υπάρχουσα νομοθετημένη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου είναι δοκιμασμένη και δεν χρήζει καμίας αλλαγής.

5) Η όποια ρύθμιση του νομικού καθεστώτος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Συνταγματική αναθεώρηση δεν αναιρεί την υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας στο να αποζημιώσει την Εκκλησία της Ελλάδος για το σύνολο των εκκλησιαστικών περιουσιακών στοιχείων τα οποία συναινετικά ή μη έχουν αποδοθεί στην Ελληνική Πολιτεία.

πηγή: romfea.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr