001

Μηνύσεις σε γιατρούς που αποκάλυψαν ελαττωματικά υλικά

8 Ιουλίου 201105:52

001Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει το ζήτημα των ελαττωματικών υλικών στο Νοσοκομείο της Ξάνθης μετά το περιστατικό με νεογνό στις 25 Ιουνίου που κινδύνεψε να πεθάνει εξαιτίας αιμορραγίας.

Όπως είναι γνωστό, από το Μάρτιο οι Γιατροί είχαν δώσει λίστα με διάφορα ελαττωματικά υλικά, (είχε προηγηθεί προφορική ενόχληση τον Ιανουάριο, αναφέρουν)ζητώντας την αντικατάστασή τους και εφιστώντας την προσοχή των αρμοδίων.

Το ζήτημα επανήλθε στην επιφάνεια μετά το πρόσφατο περιστατικό και διάφορα άλλα μικρότερης σημασίας. Στις διαμαρτυρίες των γιατρών η πλερυα΄της Διοίκησης του Νοσοκομείου αντέδρασε με μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των Γιατρών της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της Ξάνθης, που αποκάλυψε το ζήτημα.

Κατόπιν αυτού η Ένωση των Γιατρών προχώρησε στην αποστολή αναφοράς προς την Εισαγγελία με τα προβλήματα που προκύπτουν από ελαττωματικά υλικά ενώ στο θέμα παρενέβη και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γιατρών της χώρας που με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, ζητά να παύσει η δίωξη σε βάρος των συνδικαλιστών γιατρών. Πάντως είναι προφανές, στο Νοσοκομείο, πως είναι σε εξέλιξη κόντρα μεταξύ Διοικητή και Γιατρών που εκδηλώθηκε με τη μηνυτήρια αναφορά, πλέον δημοσίως.

Το έγγραφο της ΟΕΝΓΕ

Όταν τον Μάρτιο 2011 η Ένωση Γιατρών της Ξάνθης προειδοποιούσε εγγράφως ότι κινδυνεύει η ζωή των νεογέννητων, επειδή τα μανταλάκια που τοποθετούνται για να κλείσουν οι αρτηρίες του ομφαλίου λώρου είναι ελαττωματικά, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης (Αθ.Μπαμπαλίδης) απείλησε τους γιατρούς με διώξεις παρ’ όλο που του είχαν επιδειχτεί σχετικές φωτογραφίες.

25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011: Νεογέννητο αιμορραγεί από τον ομφάλιο λίγες ώρες μετά τη γέννηση, γιατί το μανταλάκι ήταν χαλασμένο. Τοποθετείται και δεύτερο – χαλασμένο και αυτό!! Ευτυχώς το τρίτο λειτουργούσε, είχε όμως ήδη χάσει το μισό του αίμα!! Με υπεράνθρωπη προσπάθεια οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Ξάνθης και της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της Αλεξανδρούπολης κατόρθωσαν σαν από θαύμα να το σώσουν.  Για λίγα λεπτά (σεντς) «οικονομία» στα μανταλάκια επέλεξαν να στείλουν στο χείλος του θανάτου ένα αθώο νεογέννητο, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ξόδεψαν χιλιάδες ευρώ για να μεταφερθεί ο πρόεδρος της Βουλής Πετσάλνικος (λόγω πνευμονίας) με σούπερ πούμα, χωρίς να υπάρχει καμία πραγματική ιατρική ένδειξη.

Ο διοικητής του νοσοκομείου και το υπουργείο όμως αντί να αναγνωρίσουν τις εγκληματικές ευθύνες τους,  προχώρησαν σε μηνυτήρια αναφορά  κατά των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν κάθε υγειονομικό και κάθε άνθρωπο που υπερασπίζεται την αλήθεια, το δίκιο και τα συμφέροντα των ασθενών.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει στο ελληνικό λαό την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να φορτώσει τις αποδεδειγμένες πλέον ευθύνες της στο ιατρικό, νοσηλευτικό ή διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου Ξάνθης. Η ΟΕΝΓΕ ζητάει την άμεση απόσυρση της μήνυσης κατά της Ένωσης Ξάνθης, και δηλώνει ότι θα καταθέσει μήνυση σε βάρος του υπουργού και του διοικητή του νοσοκομείου Ξάνθης για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των νοσηλευόμενων. Δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες που πιστοποιούν τα γεγονότα. Προκηρύσσει στάση εργασίας και συγκέντρωση στο νοσοκομείο Ξάνθης την 19/7/2011.

Η αναφορά στον Εισαγγελέα

Εκπροσωπώντας τους γιατρούς του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της Ξάνθης, που είναι αφοσιωμένοι στο καθήκον της υπεράσπισης της Υγείας των πολιτών, είμαστε υποχρεωμένοι από τη συνείδησή μας και τον Ιπποκράτειο όρκο να σας αποστείλουμε  την παρούσα αναφορά.

 

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Ξάνθης (Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ.) ήδη από τον Ιανουάριο 2011 είχε ενημερώσει προφορικώς τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης ότι υπάρχει πρόβλημα με τα κλιπς ομφαλίου λώρου, επιδεικνύοντας δε σχετική φωτογραφία νεογνού στο οποίο το κλιπς του ομφαλίου λώρου είχε ανοίξει (φωτογραφία νο1 επισυνάπτεται).

Την 10/3/2011 η (Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ.) αφού διαπίστωσε ότι το πρόβλημα παραμένει με το υπ’ αριθμ. Πρωτοκόλλου  8/10-3-2011 έγγραφό μας (το οποίο  απευθύνετο στον διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης, στο  Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και τους τομεάρχες  Παθολογικού και Χειρουργικού Τομέα του Νοσοκομείου), προειδοποιούσε για τον κίνδυνο αιμορραγίας στα νεογνά λόγω ελαττωματικών κλιπς ομφαλίου λώρου. Συγκεκριμένα  δε στο  υπ’ αριθμ. 3 σημείο αναφέρει : «Κλιπς ομφαλίου λώρου (μανταλάκια): μεγάλο ποσοστό αυτών δεν ασφαλίζει σωστά με αποτέλεσμα να ανοίγουν και να κινδυνεύουν τα νεογνά από αιμορραγία. Το προσωπικό συχνά αναγκάζεται να τοποθετεί και 2ο μανταλάκι.» (έγγραφο επισυνάπτεται).

Η αντίδραση τότε, της διοίκησης ήταν να χαρακτηρίσει την ανακοίνωση ως ψευδή και συκοφαντική, απείλησε δε ότι θα παραπέμψει μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ. για συκοφαντική δυσφήμιση. Απαντήσαμε ότι αποδεχόμαστε την πρόκληση και ότι έχουμε στη διάθεσή μας και νεότερες φωτογραφίες που αποδεικνύουν τα λεγόμενά μας τις οποίες θα καταθέσουμε στον κ. εισαγγελέα όταν κληθούμε.(φωτογραφία νο2 επισυνάπτεται).

Έκτοτε η διοίκηση εξ όσων γνωρίζουμε δεν έκανε κάποια ενέργεια (π.χ. καταγγελία της συμβάσεως με την προμηθεύτρια εταιρεία, επιστροφή παρτίδας κ.α) για να απομακρύνει τα ελαττωματικά υλικά. Το πρόβλημα συνεχίστηκε όπως αποδεικνύεται από νεώτερη φωτογραφία (φωτογραφία νο3, νο4, νο5 επισυνάπτονται).

Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν την 25/6/2011, όταν σημειώθηκαν 2 περιστατικά αιμορραγίας από τον ομφάλιο λώρο λόγω ελαττωματικού κλιπς () όπως αναφέρεται στην κοινοποιηθείσα στην Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ. αναφορά των εφημερευόντων γιατρών της Παιδιατρικής την 25/6/2011. (αναφορά και φωτογραφίες νο 6 και νο 7 επισυνάπτονται). Πρέπει να τονιστεί ότι κατά το πρώτο περιστατικό το νεογνό σώθηκε αφ’ ενός μεν χάρις στο τυχαίο γεγονός ότι οι γυναικολόγοι τη στιγμή ακριβώς της ενάρξεως της αιμορραγίας ήταν μέσα στον θάλαμο και εξέταζαν την μητέρα (οπότε η αιμορραγία έγινε αντιληπτή μόλις άρχισε)  και αφ’ ετέρου  χάρις στην έγκαιρη και συντονισμένη προσπάθεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού Μαιευτικής, Παιδιατρικής και πληρώματος ασθενοφόρων.  Αν το γεγονός είχε συμβεί κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (που τόσο το νεογνό, όσο η μητέρα, όσο και η συνοδός της θα κοιμόντουσαν) η αιμορραγία θα είχε διαπιστωθεί μετά τον θάνατο του νεογνού, και τούτο διότι η αιμορραγία ούτε πονάει, ούτε φωνάζει, είναι σιωπηλή και ύπουλη και το νεογνό θα είχε σίγουρα καταλήξει!!

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr