«Μύλος» με το 12%. Η Κομισιόν αγνοεί την ενίσχυση – Ν. Γκαρά: Κίνδυνος να ζητήσουν επιστροφές

9 Μαρτίου 201612:15

Σύσκεψη με θέμα την επιδότηση του κόστους εργασίας 12% για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ συγκαλούν εκ νέου τα Επιμελητήρια της Θράκης την Παρασκευή στην Ξάνθη, που σηκώνουν τους τόνους μετά την απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση της Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη που αναφέρει ότι η επιτρέπει την ενίσχυση του μισθολογικού κόστους.

Όμως στο ίδιο κείμενο της απάντησης η Κομισιόν επισημαίνει ότι «Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί το μέτρο στο οποίο αναφέρεται η Ευρβουλευτής. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν μπορεί να σχολιάσει». Πέρα από το γεγονός ότι η Κομισιόν αγνοεί την ύπαρξη ενός τέτοιου μέτρου, αναφέρει ότι η ενίσχυση επιχειρήσεων επιτρέπεται υπό τον όρο ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο γενικό κανονισμό απαλλαγής της ΕΕ.
Screenshot_46 Screenshot_45

Ν. Γκαρά: Δεν ήταν συμβατό με τον κανονισμό το μέτρο – Κίνδυνος να επιστραφούν οι επιδοτήσεις

Από την πλευρά τους οι κυβερνητικοί βουλευτές επισημαίνουν μερικές σοβαρές παραμέτρους. και κινδύνους Η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά αναφέρει ότι πέρα από το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν απαντά και δεν γνωρίζει  για τη συγκεκριμένη ενίσχυση του μισθολογικού κόστους στην ΑΜΘ, έχει εντοπιστεί ότι αυτή η ενίσχυση δεν πληρούσε τους όρους και τις  προϋποθέσεις του γενικού κανονισμού της ΕΕ . Ως εκ τούτου, υπάρχει ο κίνδυνος να αναδειχθεί το θέμαί και να ζητηθούν ανακτήσεις, αντίστοιχες με τα τεράστια ποσά που απαιτούνται τώρα για τις αγροτικές ενισχύσεις της περιόδου Χατζηγάκη.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, οι ενισχύσεις για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους επιτρέπονται μόνο υπό όρους και μόνο για νέες επιχειρήσεις,  σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν που δείχνει ότι η επιδότηση 12% στην ΑΜΘ δεν ήταν συμβατή με τους αντίστοιχους όρους, ενώ επισημαίνει από την πλευρά των Υπουργείων Οικονοιμκών και Ανάπτυξης σχεδιάζεται ήδη ο νέος τρόπος ενίσχυσης των επιχειρήσεων της παραμεθορίου.

Δεν ήταν εγγεγραμμένα τα κονδύλια στον Προϋπολογισμό

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι τα ποσά που προβλέπονται όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν εγγραφεί στον κρατικό Προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να μην έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για τις επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναφέρεται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι οι υψηλοί τόνοι δεν ωφελούν και ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις για τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ σε περίπτωση που ζητηθούν ανακτήσεις των ενισχύσεων μέχρι σήμερα.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr