diafoulefsi_dec_11_4

Eπιτροπή Διαβούλευσης: Λίγος κόσμος, λίγα χρήματα στο Τεχνικό Πρόγραμμα

9 Δεκεμβρίου 201100:55

diafoulefsi_dec_11_4Με την ίδια μικρή συμμετοχή, όπως την πρώτη μέρα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στην Ξάνθη.

Μοναδικό θέμα η γνωμοδότηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης 2012. Παρότι η συνεδρίαση είχε κατά μία έννοια αναγκαστικό χαρακτήρα εφόσον η σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής είναι απαραίτητη για να περάσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 12/12, εντούτοις κάποια μέλη της επιχείρησαν να κάνουν υπέρβαση του ρόλου προκειμένου να προκύψει έστω σοβαρός διάλογος.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιδήμαρχος Χρήστος Μούρκας, επεσήμανε ότι δική του πρόθεση είναι, παρότι η συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα ήταν άχαρη, τα θέματα που συζητούνται να μπορούν να είναι αρκετά, εκτός των υποχρεωτικών, και θέματα ουσίας που θέτουν μέλη της επιτροπής προς την ολομέλεια, όπως επίσης και προτάσεις αρκεί να είναι επαρκώς τεκμηριωμένες. Πρόσθεσε ότι πρόθεσή του είναι να δημιουργηθούν σχετικές ομάδες εργασίας που θα ασχολούνται με επιμέρους ζητήματα και θα προτείνουν στην ολομέλεια της επιτροπής και, γενικότερα, επιφυλάχθηκε για καλύτερη λειτουργία της Επιτροπής στο προσεχές διάστημα.

Διάχυση των στοιχείων στην κοινή γνώμη

Τελικά στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε αναλυτικά το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης για το 2011 από τον Πρόεδρο Χρήστου Μούρκα ενώ η Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών Κατερίνα Μανά απάντησε στις ερωτήσεις και τις διευκρινήσεις που ζήτησαν μέλη της Επιτροπής για σειρά έργων όπως επίσης και για τη μεθοδολογία εκπόνησης μελέτης, ωρίμανσης, έγκρισης προς χρηματοδότηση και υλοποίησης κάθε έργου. Παρότι η Επιτροπή δεν έθεσε σε ψηφοφορία πιθανές διαφοροποιήσεις από το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, η ενημέρωση αυτή εξυπηρέτησε τη λογική της διάχυσης των στοιχείων στην κοινή γνώμη. Άλλωστε ο χαρακτήρας της επιτροπής, από συστάσεώς της, είναι απολύτως γνωμοδοτικός.

Το τεχνικό Πρόγραμμα του 2012

Από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου τα έργα κατηγοριοποιούνται με βάση το κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο (ΕΣΠΑ, ΣΑΤΑ, Θησέας, Δημοτικοί Πόροι, Επιχειρησιακά Προγράμματα Υπουργείων) αλλά και μια δεύτερη κατηγοριοποίηση αφορά στα έργα

Α) που έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η αποπληρωμή τους,

Β)  βρίσκονται σε προσωρινή διακοπή,

Γ) συνεχίζονται από προηγούμενα έτη,

Δ) βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης (εκπόνηση μελετών, αδειοδοτήσεις-εγκρίσεις κλπ)

Ε) νέα έργα που προτείνονται προς ένταξη

Κυριότερα έργα

Το σύνολο των έργων που προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα αναφέρεται σε έργα, μελέτες και προτάσεις είναι συνολικού προϋπολογισμού 38,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία όμως αναμένεται μέσα στο 2012 να απορροφηθούν – ρεαλιστικά-  5,8 εκατομμύρια ευρώ. Κυριότερη χρηματοδοτική πηγή είναι το ΕΣΠΑ (ΕΠ ΑΜΘ) όπου ο Δήμος έχει εγκεκριμένα έργα (εξασφαλισμένα κονδύλια) συνολικού Προϋπολογισμού  23,9 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν έργα περίπου 2,6 εκατ. ευρώ.

Σημαντικότερο όλων, είναι το έργο της επέκτασης της οδού Σάρδεων που έχει ήδη δημοπρατηθεί και αναμένεται να απορροφήσει μέσα στο νέο έτος 1,5 εκατομμύριο ευρώ, όπως και η δημιουργία ποδηλατοδρόμου μεταξύ των γεφυρών του Κόσυνθου,  που βρίσκεται στο στάδιο της προκήρυξης, έργο του Προγράμματος Αστικής Αναγέννησης.  Εξάλλου σημαντικά έργα βρίσκονται σε διακοπή λόγω της έλλειψης πόρων που ταλαιπωρεί την Αυτοδιοίκηση, όπως είναι η διαμόρφωση του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου.

Υπάρχουν ακόμη αμιαντοσωλήνες;

Ένα ζήτημα που προέκυψε κατά τη συζήτηση, παρότι δεν αφορούσε το θέμα της συνεδρίασης, ήταν αν ο κεντρικός αγωγός νερού από τον Παράδεισο προς την Ξάνθη αποτελείται ακόμη από σωλήνες αμιάντου. Κάτι τέτοιο δεν απαντήθηκε καθώς η ΔΕΥΑΞ διαθέτει αυτόνομη Τεχνική Υπηρεσία και δεν είναι στην αρμοδιότητα του Αντιδημάρχου.

Σε ερώτηση του XanthiPress.gr προς το Μανώλη Τσέπελη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ ανέφερε ότι πράγματι υπάρχει σωλήνας αμιάντου που μεταφέρει νερό στην Ξάνθη, και έχει δηλώσει – όπως είπε- και στο παρελθόν ότι εκκρεμεί στην Περιφέρεια η χρηματοδότηση του έργου της αντικατάστασης του δικτύου, που έχει υποβληθεί από την Επιχείρηση Ύδρευσης (34 εκατ. ευρώ). Σε ότι αφορά στην πόλη της Ξάνθης ανέφερε ότι μόλις ολοκληρώνεται και η τελευταία αντικατάσταση παλαιού δικτύου στον αστικό συνοικισμό.

Η γνώμη του ΤΕΕ

Πέρα από τις επισημάνσεις των εκπροσώπων φορέων και των πολιτών, μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης – που έθεσαν και μια σειρά από ζήτημα που χρήζουν διερεύνησης- ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΤΕΕ Κώστα Βαβάτσικου, οποίος ανέφερε ότι πρέπει να δίδεται έμφαση στα έργα Υποδομών, ζήτησε να κλείσει οριστικά και άμεσα κάθε υπόνοια χρήση αμιάντου στα δίκτυα ύδρευσης λόγω των σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία ενώ, μεταξύ άλλων, έθεσε τον προβληματισμό αν στη συνεδρίαση κατά την επόμενη χρονιά, θα είναι σε θέση η Επιτροπή να ελέγξει την εφαρμογή του Τεχνικού Προγράμματος που εγκρίνεται τώρα και αν η ροή που ακολουθείται είναι συνέχεια του φετινού προγράμματος.

diavoulefsi_dec_11_3


Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr