mia-maxh-me-306000-nekrous-h-maxh-tou-vernten1

Μία μάχη με 306.000 νεκρούς!!!Η Μάχη του Βερντέν!Διαβάστε την απίστευτη ιστορία της

18 Δεκεμβρίου 201210:30

mia-maxh-me-306000-nekrous-h-maxh-tou-vernten1Πόσο μπορεί να κρατήσει μία μάχη; Πολύ,πάρα πολύ αν πάμε πίσω στο χρόνο στον πιο σκληρό πόλεμο ,αυτόν που γνωρίζουμε ως Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Σήμερα είναι επέτειος του τέλους της μάχης του Βερντέν,όπως έμεινε στην ιστορία.

Μια μάχη που κράτησε από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 1916 και στοίχισε τη ζωή 306.000 Γάλλων και Γερμανών!!! Οι τραυματίες 402.000!

Το Βερντέν μία πόλη της βορειοανατολικής Γαλλίας στις όχθες του ποταμού Μόζα.Η θέση του κρίθηκε στρατηγική γιατί αν οι Γερμανοί το κέρδιζαν τότε μέσω της βόρειας εισόδου της πεδιάδας της Καμπανίας, πήγαιναν κατευθείαν στο Παρίσι. 
Στο Δυτικό Μέτωπο οι επιχειρήσεις στο τέλος του 1915,ήταν σε στασιμότητα. Ο αρχηγός του Γερμανικού Επιτελείου, Έριχ φον Φαλκενχάιν, πίστευε ότι μια μαζική επίθεση του στρατού του θα προκαλούσε μεγάλες απώλειες στους Γάλλους και θα ανέτρεπε την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Επέλεξε το Βερντέν, που ήταν απομονωμένο με μία οδό ανεφοδιασμού για τους Γάλλους.

Η επιχείρηση διέρρευσε στους Γάλλους που είχαν σύμμαχο και τον κακό καιρό ο οποίος ανάγκασε τους Γερμανούς να αναβάλουν την έναρξη των επιχειρήσεων για αρκετές ημέρες.
Η επίθεση των Γερμανών άρχισε στις 7 το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου 1916 με σφοδρό κανονιοβολισμό των γαλλικών θέσεων. Μέχρι το απόγευμα ρίχτηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο βόμβες!!!

Ακολούθησε επίθεση από τρία σώματα στρατού, συνολικής δυνάμεως 150.000 ανδρών. Οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά φλογοβόλα όπλα για να αλλά και χημικά αέρια. Δύο μέρες αργότερα είχαν εισχωρήσει 7 χιλιόμετρα μέσα στις εχθρικές γραμμές, ενώ στις 25 Φεβρουαρίου κατέλαβαν το Φορ Ντουαμόν, ένα σημαντικό σημείο στην οχυρωματική αλυσίδα του Βερντέν.
Η κατάσταση ήταν απελπιστική για τους Γάλλους. Οι ενισχύσεις υπό τον στρατηγό Πετέν,που έφθασαν τους έσωσαν. Στις μάχες του Βερντέν έλαβε μέρος και ένας νεαρός λοχαγός, ο Σαρλ Ντε Γκολ ο μετέπειτα Πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος μάλιστα πιάστηκε αιχμάλωτος.
Τον Μάιο ο Πετέν πήρε προαγωγή και παραχώρησε τη θέση του στον Ρομπέρ Νιβέλ, ένα στρατηγό “επιθετικό” . Σε αυτόν αποδίδεται η φράση «Δεν θα περάσουν» («Ils ne passeront pas»), που έγινε δημοφιλής αργότερα σε ανάλογες περιστάσεις («Νο Passaran»).

1η Ιουλίου 1916: οι γερμανικές δυνάμεις αποδυναμώθηκαν, όταν οι Αγγλογάλλοι άνοιξαν νέο μέτωπο βόρεια στη Σομ και το φθινόπωρο ήταν εξουθενωμένες από τις μεγάλες απώλειες.

21 Οκτωβρίου: ο Νιβέλ εκδήλωσε την αντεπίθεσή του. Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 1916 οι Γερμανοί είχαν απωθηθεί στις θέσεις που κατείχαν στις 21 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησαν τη μάχη.

Το Βερντέν έγινε σύμβολο της γαλλικής αποφασιστικότητα,ς με τρομακτικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Οι Γάλλοι στην «Κιμαδομηχανή του Βερντέν» έχασαν 378.000 άνδρες (163.000 νεκροί και 215.000 τραυματίες) και οι Γερμανοί 330.000 (143.000 νεκροί και 187.000 τραυματίες). Η αντοχή και η αποτελεσματικότητα των οχυρώσεων στο Βερντέν οδήγησε τους Γάλλους στην κατασκευή της περίφημης Γραμμής Μαζινό, η οποία αποδείχθηκε εντελώς ανεπαρκής για τις συνθήκες του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου.

Πηγή : onalert.gr

mia-maxh-me-306000-nekrous-h-maxh-tou-vernten2

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr