Μεταναστευτικό: «Σφραγίζεται» ο Έβρος – Ενισχύονται οι αμφίβιοι καταδρομείς και μεταφέρονται ελικόπτερα στα νησιά

23 Ιανουαρίου 202009:33

Νέα προβλήματα εντοπίστηκαν και άμεσα ενεργοποίησαν  τις δυνάμεις επιτήρησης των συνόρων κατά μήκος του Έβρου και αυτές που επιτηρούν στη θάλασσα να επανασχεδιάσουν και να ενισχύσουν τον τρόπο φύλαξης και ελέγχου. 

Τα πλωτά μέσα και τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων, θα είναι αυτά που συνδράμουν με την πιο ενεργή εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων και αφορά στη συνδρομή τόσο του λιμενικού όσο και του Πολεμικού Ναυτικού . 

Επιπλέον τις τελευταίες ημέρες αποφασίστηκε η μεταφορά στα ακριτικά νησιά του Βόρειου και Κεντρικού Αιγαίου ελικοπτέρων Huey της Αεροπορίας Στρατού αλλά και ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ τα πλωτά Magna όπως και τα μικρότερα VTR που ρίχτηκαν στη μάχη της επιτήρησης, αποτελούν τα βασικά μεταφορικά μέσα των αμφίβιων καταδρομέων που επιχειρούν στο Αιγαίο.

Οι  Ένοπλες Δυνάμεις, μετά και από πίεση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και Συντονιστή για το προσφυγικό Αλκιβιάδη Στεφανή, φαίνεται ότι εξασφαλίζουν σημαντικά κονδύλια για συντήρηση και εκσυγχρονισμό. Τα χρήματα σύμφωνα με πληροφορίες του Κώστα Σαρικά από τη newpost.gr, αφορούν στις  πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το λιμενικό και θα διοχετευτούν στη συντήρηση των πλωτών, σε αλλαγές μηχανών αλλά και σε προμήθεια ραντάρ και θερμικών καμερών, ενώ ο εξοπλισμός υπάρχει στα Magna θα περάσει και στα VTR ώστε με αυτό τον τρόπο οι καταδρομείς των νησιών να ενισχυθούν σημαντικά.

Επιπλέον, ακόμη 4 νέα σκάφη τα οποία προέρχονται από δωρεές θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των αμφίβιων καταδρομέων οι οποίοι μαζί με τους λιμενικούς περιπολούν στα ανατολικά σύνορα του Αρχιπελάγους.

‘’Αστακός’’ ο Έβρος

Το τελευταίο διάστημα και μετά από αλλεπάλληλες  συσκέψεις ελήφθησαν μια σειρά μέτρων, με στόχο να ‘’σφραγιστεί’’ το ποτάμι του Έβρου, να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές και ταυτόχρονα να σταλεί το μήνυμα ότι ο Έβρος όχι μόνο για πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και για άτομα τα οποία ενδεχομένως να επιχειρήσουν οποιουδήποτε είδους προβοκάτσια είναι ισχυρά φυλασσόμενος έως και απροσπέλαστος.

Τον τελευταίο καιρό 4 ελικόπτερα Huey που μεταφέρθηκαν από την Ημαθία στον Έβρο, καθημερινά και αδιαλείπτως  πραγματοποιούν πτήσης επιτήρησης ημέρα και νύχτα από το ‘’τριεθνές’’ στο Βορειότερο άκρο του νομού έως και το Δέλτα του ποταμού.

Επιπλέον, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός σκοπών και περιπόλων οι οποίες σημειώνεται πως  είχαν ήδη αναβαθμιστεί ποιοτικά αλλά και ποσοτικά. Συγκεκριμένα, άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων αρχικά μεταφέρθηκαν στις Μονάδες της περιοχής ενώ ενισχύθηκαν σε οπλισμό αλλά και σε μέσα επιτήρησης όπως θερμικές κάμερες τις οποίες δανείστηκαν από τα Ειδικά Τάγματα Εθνοφυλακής.

Αποτέλεσμα ήταν να περιοριστεί κατακόρυφα το πέρασμα μεταναστών. Ωστόσο ο νέος πονοκέφαλος για τις Ελληνικές αρχές είναι ότι οι δουλέμποροι πλέον είτε επιχειρούν να τους μεταφέρουν δια θαλάσσης, ανοιχτά από τις εκβολές του ποταμού Έβρου, είτε περνώντας τους στη Βουλγαρία και από εκεί στην Ελλάδα μέσω δύσβατων ορεινών περιοχών, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους κατοίκους του Έβρου αλλά και της Θράκης συνολικά.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr