Μετά τις “κατασχέσεις” στις επιδοτήσεις τώρα θα παρακρατούν και την σύνταξη για οφειλές

18 Σεπτεμβρίου 201409:52

Συμψηφισμό οφειλών και παρακράτησή τους από τις συντάξεις, έως 40 δόσεις, σε συνταξιούχους που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, προβλέπει απόφαση του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με το dikaiologitika.gr.
Η διαδικασία παρακράτησης μπορεί να γίνει και για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Για ποσά οφειλής που είναι μεγαλύτερα από αυτό που είναι δυνατόν να παρακρατηθεί από τη σύνταξη ισχύουν τα εξής:
* Για ποσό οφειλής μεγαλύτερο των τριάντα (30) μηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων λόγω γήρατος (μέχρι 15.000 ευρώ ή 20.000 ευρώ στον Ο.Α.Ε.Ε.), ο ασφαλισμένος οφείλει να εξοφλήσει το επιπλέον ποσό εφάπαξ. Στην περίπτωση δε που η παραπάνω οφειλή είναι ληξιπρόθεσμη, πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ όλο το ποσό αυτής.
* Εάν το ποσό οφειλής ανέρχεται έως 15.000 ευρώ ή 20.000 ευρώ όταν συμμετέχων Φορέας είναι και ο Ο.Α.Ε.Ε., εκδίδεται απόφαση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης, από τον Φορέα στον οποίο υφίσταται η οφειλή. Στην απόφαση αναγράφεται όλος ο χρόνος ασφάλισης και το ποσό της οφειλής, τα οποία διαβιβάζονται στον απονέμοντα Φορέα.
Εάν το συνολικό ποσό της οφειλής υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί, ο απονέμων Φορέας ζητά από τον Οργανισμό στον οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη οφειλή από εισφορές να κοινοποιήσει εγγράφως στον υποψήφιο συνταξιούχο το ποσό της οφειλής, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί, ήτοι το ποσό που υπερβαίνει του ποσού της παρακράτησης
Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, η παρακράτηση των οφειλόμενων ποσών πραγματοποιείται από τον τελευταίο Φορέα, αυτόν που θα καταστεί απονέμων φορέας της σύνταξης.
πηγή: www.news247.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr