Μετά την Ιρλανδία… και η Πορτογαλία στο δρόμο προς τις αγορές

7 Μαΐου 201318:30

Στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου από την υπαγωγή της στο Μνημόνιο το 2011, προχωρά την Τρίτη η Πορτογαλία, ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα στις προσπάθειες επιστροφής της χώρας στις αγορές.

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία προβλέπεται να ανακτήσει πλήρως την πρόσβασή της στις αγορές από το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, ο οργανισμός δημοσίου χρέους της χώρας άνοιξε το βιβλίο προσφορών στις 400-405 μονάδες βάσης πάνω από τα midswaps, ήτοι σε απόδοση κοντά στο 5,67% με στόχο την άντληση 3 δις. ευρώ.

Το τελικό ποσοστό θα οριστικοποιηθεί κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ οι μέχρι στιγμή προσφορές αγγίζουν σύμφωνα με το Reuters τα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, η έκδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα λόγω της ισχυρής ζήτησης.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η απόδοση του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, στο 5,5%. Τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που λαμβάνουν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν ενισχύσει το τελευταίο διάστημα τη διάθεση ανάληψης κινδύνου ρίχνοντας το επιτόκιο δανεισμού των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι τράπεζες Citigroup, Credit Agricole, HSBC, Goldman Sachs, Sciete Generale και CaixaBl.

Υπενθυμίζεται πως η Πορτογαλία βρίσκεται στην βαθμίδα πιστοληπτικής “junk” ή υψηλού ρίσκου και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης.
Πηγή:www.capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr