Μελιτζανοντολμάς

8 Αυγούστου 201313:00

“Ονούρ είσαι στεναχωρημένος; Πρόσεξα ότι δεν άγγιξες τον μελιτζανοντολμά”. Αυτή η ατάκα από τούρκικο σίριαλ ήταν η αφορμή για την ανεύρεση της συγκεκριμένη συνταγής.

Παραδοσιακά για το πιάτο αυτό επιλέγονταν μικρές και μακριές μελιτζάνες που κόβονται στη μέσα, αδειάζονται και μετά κρεμιούνται από σκοινάκι για να στεγνώσουν στον ήλιο για να μπορεί κανείς να απολαμβάνει τον μελιτζανοντολμά του όχι μόνο όταν είναι στεναχωρημένος αλλά και το χειμώνα. Καλή μας όρεξη!

Συστατικά

25 ξεραμένες* μελιτζάνες (μακριές και μικρές) ή ένα πακέτο συσκευασία*
2 κ.σ. ηλιέλαιο
3/4 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. κουκουνάρι
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκκομμένα
1 φλ. ρύζι για γεμιστά
1/2 κ.γ. καστανή ζάχαρη
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 φλ. ψιλοκομμένο άνιθο (μόνο τα φυλλαράκια)
1/4 φλ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1/4 φλ. φυλλαράκια μαϊντανού
1/4 φλ. ξερά κράνμπερις (αν δεν βρείτε νομίζω πως ταιριάζουν και σταφίδες)
1 μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη
* στην Ελλάδα δεν ξέρω αν μπορεί να βρει κανείς, πάντως, στα μαγαζιά της Τουρκίας υπάρχουν συσκευασμένες. Βέβαια, γίνονται εξίσου νόστιμα και με κανονικές (όχι αποξηραμένες) μελιτζάνες.

** στην Τουρκία επίσης χρησιμοποιούν κι ένα μείγμα που λέγεται μπαχάρι ντολμά. Αν το βρείτε από κάπου συμπληρώστε 2 κ.γ.

Tρόπος παρασκευής συνταγής

Επειδή μιλάμε για μελιτζάνες που έχουμε αποξηράνει στον ήλιο χρειάζεται πριν το μαγείρεμα να τις βυθίσουμε στο νερό για 20 λεπτά.
Στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Όσο τις μουσκεύουμε, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε σε μέτρια φωτιά το ηλιέλαιο με το μισό ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
Μετά προσθέτουμε και το ρύζι και το γυρίζουμε με μια ξύλινα κουτάλα συνεχώς για 3-4 λεπτά ακόμα μέχρι κι αυτό να γίνει διάφανο.
Στη συνέχεια, μπαίνουν τα μπαχαρικά, η ζάχαρη, η κανέλα, 2 κ.γ. αλάτι και 1/2 κ.γ. πιπέρι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.
Συμπληρώνουμε 250 ml ζεστό νερό, και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε.
Μαγειρεύουμε μέχρι να πιει το νερό του το φαγάκι μας και να γίνει το ρύζι. Περίπου 15 λεπτά. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νεράκι.
Αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε τον άνιθο, το δυόσμο, τα κράνμπερις ή τις σταφίδες, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν και να πάρουν τη θερμοκρασία του δωματίου.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις μελιτζάνες.
Τις τοποθετούμε όρθιες μέσα στην κατσαρόλα σε μία στρώση (εννοείται) τη μία κοντά στην άλλη.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 – 1.5 φλ. νερό.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα ακόμα ή μέχρι οι μελιτζάνες να μαλακώσουν.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένη ντομάτα.

Πηγή : lovecooking.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr