Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις για παιδικούς σταθμούς – Κίνδυνος να μείνουν εκτός 30.000 παιδιά

2 Αυγούστου 201408:26

Λήγει την ερχόμενη Δευτέρα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ενώ η Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να επιμένει ότι η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί , 160 εκ. ευρώ, δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες και ότι αν δεν εξευρεθούν επιπλέον κονδύλια θα μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών περί τα 30.000 παιδιά.

Φέτος οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, τις 100.000, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, της αύξησης της ανεργίας,  αλλά και λόγω του γεγονότος ότι  το εισοδηματικό κριτήριο για συμμετοχή στο πρόγραμμα μειώθηκε στις 27.000 ευρώ για την οικογένεια από 30.000 που ήταν πέρσι.

 

Σύμφωνα με νεώτερες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμου Δανιηλίδη στην εφημερίδα «Έθνος»,  «τα 160 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν από την κυβέρνηση μπορούν να διασφαλίσουν τη φιλοξενία 61.000-63.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΚΤ».

Το 2013 κατατέθηκαν 96.000 αιτήσεις, εκ των οποίων τους όρους τηρούσαν 75.000 οικογένειες και τελικά καλύφθηκαν 71.000 παιδιά, ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης ο οποίος υποστηρίζει ότι φέτος εκτός βρεφονηπιακών σταθμών θα μείνουν 30.000 παιδιά, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Ο κ. Δανιηλίδης, επανέφερε την πρόταση της ΚΕΔΕ για  την εξεύρεση επιπλέον 30 εκ. ευρώ από αδιάθετα χρήματα κοινοτικών προγραμμάτων προκειμένου να στηριχτούν οι δομές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών: «Όταν σε όλη την Ευρώπη σε περιόδους κρίσης ενισχύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις κοινωνικές δομές, στη χώρα μας, που περνά την πιο άγρια οικονομική κρίση, οι κυβερνώντες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι χρειάζεται να πιέσουν για την αξιοποίηση των «παγωμένων» κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προκειμένου να συνδράμουν στην αιμοδότηση των κοινωνικών δομών (βρεφονηπιακοί, ΚΔΑΠ κ.τ.λ.)».

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει τονίσει  ότι, όπως και πέρυσι, με τα 160 εκ. ευρώ  θα καλυφθούν 70.000 θέσεις.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα φιλοξενηθεί ο ίδιος αριθμός παιδιών όπως και το 2013, δηλαδή οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα μπορέσουν να υποδεχτούν 70.000 παιδιά από το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας. Επίσης παραδέχεται ότι αναμένεται να κατατεθούν 90-100 χιλιάδες αιτήσεις και ότι  θα μείνουν εκτός  παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών 20-30 χιλιάδες παιδιά, αλλά αυτό θα οφείλεται στο ότι δεν θα καλύπτουν τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος βέβαια έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναζητήσει από τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ συμπληρωματικά κονδύλια.

«Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν οικογένειες που τηρούν τα κριτήρια που έχουμε θέσει, δηλαδή κυρίως το οικογενειακό εισόδημα που πρέπει να είναι μέχρι 27.000 ευρώ, και δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα, τότε θα παρέμβουμε. Μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων την ερχόμενη Δευτέρα, τότε θα συναντηθούμε με την ΚΕΔΕ για να δώσουμε λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Έθνος» ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr