Με σύγχρονες τεχνολογίες και συντονισμο η πρόληψη πυρκαγιών στην οροσειρά της Ροδόπης

7 Μαρτίου 201311:39

Τα αποτελέσματα του προγράμματος REPORT για την προστασία του δάσους στην οροσειρά της Ροδόπης στη διασυνοριακή περιοχή, παρουσιάστηκαν το πρωί της Πέμπτης, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Σύγχρονες τεχνολογίες παρακολούθησης και εκτίμησης κινδύνου

Στην εκδήλωση, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ Κώστας Χουβαρδάς, παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος, τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν,για την  προστασία και πρόληψη των πυρκαγιών στα δάση της Ροδόπης. Περιληπτικά, μέσω αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών όπως οι αισθητήρες και η δορυφορική παρακολούθηση, δημιουργήθηκαν μεταξύ άλλων στην ελληνική περιοχή ένα κέντρο και 5 σταθμοί παρατήρησης μετεορολογικών δεδομένων για την καθημερινή εκτίμηση του κινδύνου πυρκαγιάς, αγορές οχημάτων και συστήματα επικοινωνίας. Οι σταθμοί είναι τηλεχειριζόμενοι ενώ για την εκτίμηση κινδύνου καταρτίζονται καθημερινοί πληροφοριακοί πίνακες.

Καραλίδης: Πολύτιμος ο εξοπλισμός και η εμπειρία. Πως θα προστατεύεται η περιοχή

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, μιλώντας στα στελέχη των δύο περιοχών από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ανέφερε ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η προστασία του δάσους και η πρόληψη των πυρκαγιών με την αξιολόγηση του κινδύνου και την έγκαιρη προειδοποίηση για πυρκαγιές. Περιέγραψε συνοπτικά τις δράσεις που έγιναν και θα μείουν ως κληρονομία στις δύο περιοχές και κατέληξε πως «Η εμπειρία που αποκομίζουμε από τέτοιου είδους ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι πολύ σημαντική και πρέπει να την αξιοποιήσουμε»

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι το πρόγραμμα αφήνει σημαντικό εξοπλισμό, όπως τα συστήματα προειδοποίησης και τα οχήματα που αγοράστηκαν , τα οποία στο εξής θα είναι στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την προστασία του περιαστικού δάσους, της περιοχής Σταυρούπολης και της περιοχής Εχίνου, με δυνατότητα άμεσης επέμβασης.

Ποιο είναι το πρόγραμμα

Το έργο  υλοποιείται από την Περιφέρεια ΑΜΘ και τη Νομαρχία Σμόλιαν, στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία» και πλησιάζει στο τέλος του. Αφορά στη δημιουργία ενός συστήματος προστασίας και έγκαιρης προειδοποίησης για πυρκαγιές στην περιοχή της οροσειράς της Ροδόπης. Επικεφαλής του έργου είναι  η Βουλγαρική πλευρά ενώ συμμετείχαν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσείς των δύο Περιοχών και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας.20130307_111752 20130307_104655 20130307_104914

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr