Με κόντρες και απουσίες η προσυνεδριακή συνάντηση του ΠΑΣΟΚ. Εσωστρέφεια στην πορεία για το Συνέδριο.

17 Φεβρουαρίου 201313:06

Στην αναζήτηση της ταυτότητας του νέου φορέα που θα προκύψει από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, κινήθηκε το περιεχόμενο της προσυνεδριακής συνάντηση που πραγματοποίησε το κόμμα, το πρωί της Κυριακής στο ξενοδοχείο ΝΑΤΑΣΑ.
Η προσέλευση του κόσμου κρίνεται μέτρια ενώ παρέστησαν ο Βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Σαλτούρος, ο Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη του κόμματος και συνδικαλιστές.

Τόσο με μεγάλες δόσεις αυτοκριτικής για την ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και για τη σημερινή κατάσταση στο κόμμα, το πρώτο σκέλος της συνάντησης ασχολήθηκε με την εσωστρέφεια, πριν αναζητηθεί ο ρόλος του κόμματος στην κοινωνία και την πολιτική με στόχο την ανάκαμψη.

Κόντρες και διαφορές με φόντο τα πρόσωπα.

Οι κόντρες ήταν αρκετές μεταξύ των στελεχών, οι αντεγκλήσεις ακόμη και οι αποχωρήσεις, έδωσαν ενδιαφέρον στη συνάντηση, κυρίως γύρω από τις θέσεις του καθενός για τα προβεβλημένα στελέχη της περιοχής. Βασική συνισταμένη της κριτικής ήταν ότι η εσωστρέφεια και τα προσωπικά συμφέροντα – που φάνηκε ότι διαχωρίζουν τα στελέχη – έχουν οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στα μονοψήφια ποσοστά και δεν επιτρέπουν ανάκαμψη.

Σε επίπεδο πολιτικής κριτικής, η συμμετοχή στην κυβέρνηση Σαμαρά ή όχι, οι κεντρικές πολιτικές επιλογές σε σχέση με το μνημόνιο, η πορεία των τελευταίων μηνών και τα πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο, απασχόλησαν τη συζήτηση.  Σε ότι αφορά στο μέλλον οι απόψεις που συγκρούονται είναι αυτές της αυτοδιάλυσης και ανασύστασης απέναντι σε αυτή της ομαλής μεταστροφής σε μια πολιτική και λειτουργία που θα καταφέρει να αγγίξει και πάλι την κοινωνία.

Δ. Σαλτούρος: Συνέδριο Επιβίωσης αυτό που ακολουθεί

Ο Βουλευτής Δημήτρης Σαλτούρος, χαρακτήρισε «Συνέδριο Επιβίωσης» αυτό που ακολουθεί , έκανε λόγο για σημαντικές απουσίες  που από το θεσμικό τους ρόλο θα έπρπε να είναι στη διαδικασία αλλά ανέφερε ότι στιγμή δεν είναι απαισιόδοξη, παρά τις δυσκολίες για το ΠΑΣΟΚ. Τα νέα δομικά χαρακτηριστικά του κόμματος που πρέπει να υπάρξουν, ενδιαφέρουν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θέλει να είναι διαφορετικά από αυτά που απομάκρυναν τον κόσμο από το κόμμα και οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό σημείο.

Τέλος ανέφερε ότι αμφισβήτηση πάντα υπάρχει για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά εκτίμησε ότι δύσκολα θα τεθεί θέμα ηγεσίας και ακόμη και αν συμβεί θα προκύψει αυθόρμητα, παρότι δεν αναμένεται.

Β. Τσολακίδης: Δεν κάναμε κράτος δικαίου

Σε ήπιους τόνους μετά από αρκετές αντεγκλήσεις, ο Βασίλης Τσολακίδης τοποθέτησε τα αίτια της πτώσης του ΠΑΣΟΚ, στο γεγονός ότι ποτέ δεν δημιουργήθηκε ένα κράτος δικαίου. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, μνημόνευσε το γεγονός ότι μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ, η κοινωνία στήριζε την επιλογή της κατάργησης του παλαιού κράτους, αλλά εκεί απέτυχε το κόμμα και κατέρρευσε.  «Όποια πολιτική δύναμη μπορεί να πείσει ότι θέλει ένα κράτος δικαίου, θα έχει το πλεονέκτημα στο μέλλον»

Τέλος, στα θέματα της διαδικασία, ο Αχιλλέας Τσαρτσάρας ανέφερε οι διαδικασίες προβλέπουν την ανάδειξη συνέδρων από τις Νομαρχιακές και Δημοτικές οργανώσεις (ΝΟΕΣ και ΔΟΕΣ) όπως επίσης και με τον ίδιο τρόπο θα διαμορφωθούν οι θέσεις που θα συγκροτήσουν το τελικό κείμενο, με το οποίο θα οδηγηθεί η Νομαρχιακή της Ξάνθης στο Συνέδριο.  Oι εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων γίνονται την ερχόμενη Κυριακή.

pasok syndiaskepsi 2pasok syndiaskepsi 1pasok prosynedriaki tsolakidispasok prosynedriaki saltouros

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr