Με υγειονομικά σεμινάρια απαντά η Περιφέρεια ΑΜΘ στον “Δεκάλογο Επιβίωσης” του Συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης

23 Ιουλίου 202012:11

Σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υλοποιεί το Νομαρχιακό ΚΕΚ Ξάνθης το έργο Υγειονομικά Σεμινάρια COVID-19 για τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», με ανάθεση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το έργο προβλέπει την συμμετοχή επαγγελματιών του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ σε εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων και των πελατών των τουριστικών επιχειρήσεων από τον COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα, η δράση δίνει προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αμιγώς στον τουρισμό (καταλύματα, ξενοδοχεία, τουριστικοί πράκτορες) ενώ έπεται ο δεύτερος άξονας αφορά τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που επίσης συμπεριλαμβάνονται στο τουριστικό προϊόν της περιφέρειάς μας και είναι δραστηριποιοπούνται στον κλάδο του υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση, καφέ/μπαρ).

Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά με τη συμπλήρωση της φόρμας υποβολής εδώ.

Το έργο αυτό έρχεται και σε απάντηση των αιτημάτων των ξενοδόχων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χωρίς ωστόσο να ικανοποιεί βασικές προϋποθέσεις για την επιβίωση τους από την “λαίλαπα” του Covid-19. Μάλιστα, με πρόσφατη επιστολή του ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ξάνθης, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, παρουσιάζει τα προβλήματα, τις προτάσεις και τις προσδοκίες από τις παρεμβάσεις της περιφερειακής διοίκησης, τόσο σε πολιτικό όσο και χρηματοδοτικό επίπεδο. 

Στην ανακοίνωση που, μάλιστα, δημοσιοποίησαν στους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, γίνεται και μια ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες που έγιναν όταν ακόμη ήταν ενεργός ο θεσμός της Νομαρχίας να αναδειχθεί η Ξάνθη ως τουριστικός προορισμός αναφέροντας: “Επί δεκαετίες προσπαθούσαμε και με την βοήθεια της Νομαρχίας Ξάνθης, και αργότερα της Αντιπεριφέρειας και των δήμων του Νομού Ξάνθης, να αναδείξουμε την Ξάνθη ως τουριστικό προορισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, εργαστήκαμε και εκτός από την στήριξη των εορτών της Αποκριάς, θεσμοθετήθηκαν οι γιορτές της παλιάς πόλης, τα Δημοκρίτεια, το φεστιβάλ μουσικών σχολείων στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκη, όπως και η επισκεψιμότητα από σχολικές εκδρομές.

Δυστυχώς, στον τόπο μας δεν δημιουργήθηκαν οι υποδομές στη φυσική του προίκα (Στενά και Δέλτα του Νέστου, Λίμνη Βιστωνίδα, Ιαματικά Λουτρά, Παραλίες του Νομού, Αρχαιότητες και Μοναστήρια) και μετά το κλείσιμο στη δεκαετία 1997-2007 του 80% των βιομηχανικών επιχειρήσεων της περιοχής, η τουριστική κίνηση που ήταν εμπορικός τουρισμός κατά 80%, μηδενίστηκε. Όλο αυτό το διάστημα οι προσπάθειες του συνόλου των επιχειρήσεων, εστιαζόταν αποκλειστικά και μόνο στη προσωπική συντήρηση με οποιοδήποτε κόστος της επιχείρησης του καθενός.

Ως εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του Νομού Ξάνθης, σας γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα του κλάδου μας ήταν προ-κορονοϊού, και η περίοδος του COVID-19, μας αποτελείωσε. Από την στιγμή που ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι επιχειρήσεις του Ν. Ξάνθης, όχι μόνο δεν είχαν την προβλεπόμενη κίνηση, αλλά λόγω του ότι οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν την τελευταία μέρα, επιβαρύνθηκαν και με το κόστος προετοιμασίας, το οποίο ανάλογα με την επιχείρηση, κυμαίνεται από 5 έως 15 χιλιάδες Ευρώ.

Τα προβλήματα τα εστιάσαμε και ενημερώσαμε όλους τους τοπικούς φορείς, ζητώντας τη βοήθεια τους για παρέμβαση στη πολιτεία, ώστε να στηριχθούμε με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, είναι ιδιαίτερα και αποκλειστικά για τον Νομό Ξάνθης.

Ο “Δεκάλογος” των υποστηρικτικών μέτρων που αιτείται ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ξάνθης είναι : 

  1. Να χρεώνονται μόνο οι καταναλώσεις στη ΔΕΗ, στην ύδρευση και στη τηλεφωνία.
  2. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.
  3. Να γίνει διαγραφή φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών.
  4. Να γίνει επιχορήγηση του κόστους εργασίας.
  5. Να γίνει νέος αναπτυξιακός νόμος, με απλουστευμένες διαδικασίες, με επιχορήγηση τουλάχιστον 60%, και χωρίς διασφαλίσεις ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν.
  6. Να γίνουν έργα ανάπλασης και πρόσβασης σε όλα τα φυσικά μνημεία του Νομού.
  7. Α) Να υπάρχουν ιδιαίτερα κριτήρια επιχορήγησης στους δικαιούχους Κοινωνικού Τουρισμού, για την επίσκεψή τους στον Νομό Ξάνθης – Β) Σε συνεργασία με τις όμορες χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία), να γίνεται ανταλλαγή κοινωνικών τουριστών.
  8. Να γίνει υγειονομικός σταθμός ελέγχου τουριστών τουλάχιστον στην Νυμφαία σε πρώτη φάση, και κατόπιν στον Άγιο Κωνσταντίνο και στον Ορμένιο, ούτως ώστε τα σύνορα να μην είναι κλειστά.
  9. Να γίνει εστιασμένη τουριστική προβολή του τόπου μας.
  10. Οι τράπεζες να κάνουν διαγραφή και ρύθμιση χρεών, και να δώσουν νέα επιχειρησιακά δάνεια.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr