Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Energy & Hubs Kavala 2020

25 Φεβρουαρίου 202009:52

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε τo Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στην Καβάλα στο 2ο  Energy & Hubs Kavala 2020,  μια πρωτοβουλία του Viadiplomacy.gr.

Ο ρόλος της Καβάλας αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στην Ενεργειακή Διαφοροποίηση των Βαλκανίων και της Ευρώπης, καθώς και η σημασία Εγνατίας Οδού, του Σιδηροδρόμου και των Λιμένων, ήταν ορισμένα μόνο από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν, ενώ οι εξελίξεις που δημιουργεί η Ενεργειακή Διαφοροποίηση στις μεταφορές μέσα από την Εgnatia και τη Via Carpatia, αποτέλεσε μια ιδιαίτερη σημαντική ενότητα με έντονο ενδιαφέρον και γόνιμα συμπεράσματα.

Στη διάρκεια του 2ου Energy & Hubs Kavala 2020, δόθηκε έμφαση στον γεωστρατηγικό ρόλο της Περιφέρειας ΑΜΘ αλλά και στον ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως στο διάστημα του ενός χρόνου που μεσολάβησε από το πρώτο Εnergy & Hubs  Kavala 2019, έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή.

Η Καβάλα, αποτελεί ενεργειακό κόμβο στην ΑΜΘ και αυτό καθώς από την περιοχή, περνούν όλοι οι αγωγοί και ταυτόχρονα σε αυτήν υπάρχει μοναδική παραγωγή πετρελαίου με δυνατότητα αποθήκευσης τεραστίων ποσοτήτων ενέργειας στη φυσική αποθήκη που διαθέτει.

Κατά την  πρώτη ενότητα του  2ο  Energy & Hubs Kavala 2020, ο Κωνσταντίνος Νικολάου, Τεχνικός Σύμβουλος της Energean, μέσα από μια αναλυτική και άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση, μίλησε για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις γεωπολιτικές προκλήσεις, ενώ ο Αν.Καθηγητής ΔΙΠΑΕ Νίκος Κόκκινος, τόνισε μεταξύ άλλων σημαντικών, τον ρόλο του πανεπιστημίου στις εξελίξεις αλλά παρουσίασε και τα νέα προγράμματα σπουδών στους τομείς της ενέργειας. Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Καλεντερίδου Δημοσιογράφος Viadiplomacy.

Μέσα από τη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης ΝΔ, αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία προσπαθεί να παίξει το δικό της παιχνίδι στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής ενώ υπογράμμισε την αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή, με την επιθετική τακτική της γείτονος, να βρίσκει τείχος στην νηφάλια και αποφασιστική στάση της Ελλάδας.

Ο Μάρκος Δέμπας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Καβάλας, αναφέρθηκε στα οφέλη των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας συνολικά της Καβάλας μέσα από τις ενεργειακές εξελίξεις, ενώ σημειώνεται πως η εκδήλωση ήταν διαδραστική, με συζητήσεις αλλά και ερωταπαντήσεις μεταξύ των ομιλητών και των συνέδρων.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος Σπύρος Λάτσας.

Η 3η ενότητα αφορούσε στα λιμάνια της ΑΜΘ, με την παρουσία των Οργανισμών Λιμένων Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και Καβάλας, Γιώργο Φιλόσογλου αντίστοιχα, να αναλύουν τα πλεονεκτήματα, τα οφέλη, τις  ενεργειακές εξελίξεις αλλά και το μέλλον των 2 πόλεων αφού αποτελούν πόλους έλξης επενδυτών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η 4η και τελευταία ενότητα του συνεδρίου με τους Πέτρο Ούτση, εκδότη του Viadoplomacy, τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη Αν. Καθηγητή Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, τον Σωκράτη Ξυνίδη Νομικό και τον Δημοσιογράφο Σπύρο Λάτσα.

Θέμα της 4ης και τελευταίας ενότητας ήταν η Ανάπτυξη μέσα από την Ενέργεια και ο ρόλος των μεταφορών μέσα από τις νέες οδούς.

 

Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Ηγουμενίτσα, τρεις πόλεις “σταθμός” οι οποίες αναμένεται στο άμεσο μέλλον να πρωταγωνιστήσουν τόσο στην Ενεργειακή Διαφοροποίηση των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης!

Σημειώνεται πως , η πόλη της Καβάλας, κατέχει γεωστρατηγική θέση στις εξελίξεις καθώς από αυτήν περνούν όλοι οι αγωγοί, την ίδια στιγμή που στην περιοχή υπάρχει η μοναδική παραγωγή πετρελαίου και ταυτόχρονα, αποτελεί μεταφορικό κόμβo.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr