Εμπλέκουν Mayo, ΝΔ, Μητσοτάκη στην υπόθεση Siemens

2 Ιουλίου 201007:17

siemensΕνώ η ΤτΕ ολοκλήρωσε ένα πρώτο έλεγχο σε λογαριασμούς προσώπων και επιχειρήσεων που θεωρήθηκε ότι μπορεί να έχουν κάποια ανάμειξη στο σκάνδαλο Siemens.

H διερεύνηση της υπόθεσης παίρνει νέα τροπή και αναμένεται ότι θα προκαλέσει νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής ζητά το άνοιγμα λογαριασμών που σχετίζονται με τη Νέα Δημοκρατία και την off-shore εταιρία Mayo. Για την ίδια εταιρία ο Κ. Λαλιώτης είχε υποστηρίξει παλαιοτέρα ότι χρησιμοποιήθηκε ως κανάλι διοχέτευσης μαύρου χρήματος στη ΝΔ, αλλά οι ισχυρισμοί του δεν αποδείχθηκαν στο δικαστήριο, όπου καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση του Κ. Μητσοτάκη.

 Το άνοιγμα λογαριασμών της περιβόητης εταιρίας ζήτησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής Σ, Βαλυράκης, με επιστολή του προς τον Διοικητή της ΤτΕ, στην οποία αναφέρει ότι πρέπει να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή της Mayo στη διακίνηση μαύρου χρήματος της Siemens.
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ενώ το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης και αναβρασμού, με τη Ντ. Μπακογιάννη να βρίσκεται μια… ανάσα πριν από τη δημιουργία νέου κόμματος.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος κατέθεσε στην επιτροπή έκθεση αξιολόγησης συναλλαγών 25 φυσικών προσώπων και πέντε επιχειρήσεων, εκ των συνολικά 59 που υπόκεινται σε έλεγχο σε συνάρτηση με την υπόθεση Siemens.
Η έκθεση δεν καταλήγει σε πλήρη συμπεράσματα για την αρχική προέλευση και την τελική διάθεση των χρηματικών μέσων, ούτε αναφέρει πολιτικά πρόσωπα ως παραλήπτες, ενδιάμεσους ή τελικούς.
Η ομάδα εργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος δηλώνει αδυναμία να αναζητήσει παραστατικά που υποστηρίζουν συναλλαγές, οι οποίες εμφανίζονται σε λογαριασμούς που τηρούνται σε τράπεζες εξωτερικού. Αναφέρει επίσης ότι είναι ιδιαίτερα δυσχερής και χρονοβόρα η ανεύρεση παραστατικών που υποστηρίζουν συναλλαγές παλιών περιόδων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, κατά την αναζήτηση των παραστατικών δόθηκε έμφαση στην προέλευση των ποσών για τα στελέχη του ΟΤΕ και στη διάθεση των ποσών για τα στελέχη της Siemens, ενώ για τους χρηματιστές δόθηκε έμφαση στα ποσά που εμφανίζονται στρογγυλοποιημένα, δηλαδή που εκτιμάται ότι δεν προέρχονται, ούτε διατέθηκαν για την αγοραπωλησία μετοχών.
Συνολικά εξετάσθηκαν στοιχεία για 59 πρόσωπα -στελέχη της Siemens, του ΟΤΕ, χρηματιστές και παρένθετα πρόσωπα- τα περισσότερα ήδη κατηγορούμενοι, ενώ για 10 από τα πρόσωπα αυτά αναμένονται οι λογαριασμοί τους από την Αρχή για την Καταπολέμηση του Βρώμικου Χρήματος.
Ελέγχθηκαν και καταγράφονται λεπτομερώς οι λογαριασμοί τους αναφέρονται πολύ μεγάλες καταθέσεις στελεχών του ΟΤΕ (Γ.Σκαρπέλης, Κων.Γκόγκας, Αθ.Γρεβενίτης, Χρ.Καζαντζής) μέχρι και 3,8 εκατ. ευρώ, αλλά και στελεχών της Siemens που είναι ήδη κατηγορούμενοι.

πηγή: sofokleousin.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr