ika-xanthis-1

Σοβαρός εμφύλιος στους Γιατρούς της Ξάνθης για τον ΕΟΠΠΥ.

19 Ιανουαρίου 201204:01

ika-xanthis-1Μεγάλος θόρυβος και σοβαρή διαμάχη στις τάξεις των Γιατρών της Ξάνθης έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες.

Κάποιοι ιδιώτες γιατροί βρίσκονται απέναντι από τον Ιατρικό Σύλλογο με αφορμή τις συμβάσεις που προτίθεται να υπογράψουν με το νέο φορέα όλων των παλιών Ταμείων ΕΟΠΠΥ.

Κλήθηκαν σε απολογία από τον Ι.Σ.  όσοι υπέγραψαν και ανακάλεσαν
Όπως είναι γνωστό 9 ιδιώτες γιατροί υπέβαλλαν σχετικές αιτήσεις για να συμβληθούν με το νέο φορέα παρά τις προτροπές του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης να μην το πράξουν. Εν συνεχεία κλήθηκαν όλοι με επιστολές που δέχθηκαν να απολογηθούν ενώπιον του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι 7 από τους 9 να αποσύρουν τελικά τις αιτήσεις τους, γεγονός πρωτόγνωρο στη χώρα καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης ήταν ο πρώτος που εφαρμόζει αυτή την τακτική.

Αντίδραση και άλλες δέκα νέες εντάξεις στον ΕΟΠΠΥ
Όμως η πόλωση που προκλήθηκε φαίνεται ότι προκάλεσε αντίδραση. Ήδη άλλοι 10 γιατροί υπέβαλλαν αιτήσεις για να συμβληθούν με τον ΕΟΠΠΥ, κάποιοι μάλιστα, ήδη από τους πρώτους που είχαν αποσύρει την αίτησή τους. Όπως είναι προφανές η κατάσταση βρίσκεται στα άκρα. Παρότι οι εξελίξεις “έτρεξαν” στη διάρκεια της απεργίας των δημοσιογράφων και δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις, είναι σαφές ότι ιδιώτες γιατροί βρίσκονται απέναντι από τον Ιατρικό Σύλλογο.


Κατηγορούν τον Ιατρικό Σύλλογο
Όσοι διαφοροποιούνται υποστηρίζουν ότι ο Ιατρικός Σύλλογος και , κύρια, οι μόνιμοι γιατροί του ΕΟΠΠΥ (πρώην ΙΚΑ), επιχειρούν να διατηρήσουν κεκτημένα και αναφέρουν ως παράδειγμα ότι με το καθεστώς των μονίμων γιατρών, τους οποίους κατηγορούν, εξετάζονται ασθενείς με αμοιβή που δεν ξεπερνά τα 2 ευρώ ανά επίσκεψη, ενώ με τη νέα σύμβαση οι ιδιώτες γιατροί θα παίρνουν 10 ευρώ για κάθε επίσκεψη στο ιατρείο τους από το φορέα.
Οι ιδιώτες γιατροί θεωρούν ότι οι άνθρωποι του πρώην ΙΚΑ επιχειρούν να μονοπωλούν το καθεστώς συνταγογράφησης και ιατρικών πράξεων και ανοίγουν σοβαρή διαμάχη.  Tην ίδια στιγμή οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών διαμαρτύρονται για την κατάσταση, καθώς στερούνται ιατρικής κάλυψης όλοι οι ασφαλισμένοι τους στην Ξάνθη.

Ιατρικός Σύλλογος: Υλοποιούμε αποφάσεις του Πανελ. Ιατρικού Συλλόγου
Από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου τονίζεται ότι λειτουργεί, υλοποιώντας τις αποφάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τις οποίες έχει υιοθετήσει και επιχειρεί να προστατέψει. Παράλληλα γίνεται λόγος για έλλειψη αλληλεγγύης και συναδελφικότητας που απορρέει από την ενέργεια των ιδιωτών γιατρών να ενταχθούν στον ΕΟΠΠΥ, ενάντια στις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων.

Στις επίμαχες επιστολές προς όσους εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, ο Ιατρικός σύλλογος ανέφερε:

Συνάδελφε,

“Επέλεξες να ενταχθείς στον ΕΟΠΥΥ, απέναντι στους συναδέλφους σου, σε σύμπραξη με τον αντιιατρικό εγωισμό της επικίνδυνης για την Υγεία ηγεσίας του Υπουργείου της.

Προφανώς δεν διαθέτεις ούτε αυτοπεποίθηση, ούτε σιγουριά για τον εαυτό σου, ούτε πολύ περισσότερο αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους σου. Θα μπορέσεις όμως να τα καταφέρεις μόνος, αντιμέτωπος με τους συναδέλφους σου, τον Ιατρικό Σύλλογο, και τον ΠΙΣ όπου σύμφωνα με την ιδιότητά σου και την αποδοχή των καταστατικών αρχών τους, ανήκεις;

Η δύναμη της συνεργασίας είναι τεράστια και όταν συμβαίνει αυτό, ένας κι” ένας δεν κάνουν δύο αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Είναι ζήτημα αρχών, το να θυσιάζει κάποιος κάτι προσωπικό για την πρόοδο και το κοινό καλό.

Υπάρχουν όμως φορές που τα πράγματα ΔΕΝ έρχονται έτσι όπως τα περιμένουμε και επειδή, πάντα, οι αποφάσεις μας έχουν το κόστος τους, καλείσαι στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης προκειμένου να εξηγήσεις ενώπιον του Δ.Σ το σκεπτικό της απόφασής σου, κόντρα στις επίσημες αποφάσεις της Γ.Σ του ΠΙΣ, και του ΙΣ του οποίου είσαι μέλος.”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr