Μ. Αμοιρίδης : Να συμβάλλει στην αρδευτική βελτίωση το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στον Κόσυνθο

27 Μαΐου 202119:20

Στην ανακοίνωση της οικονομικής στήριξης από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για παρεμβάσεις ύψους 7,8 εκ. ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία στον ποταμό Κόσυνθο, αντέδρασε ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια, Μιχάλης Αμοιρίδης.

Στο άκουσμα της ανακοίνωσης από την διοίκηση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης και νυν σύμβουλος Ξάνθης με την παράταξη του Χριστόδουλου Τοψίδη, δήλωσε: “Tο αντιπλημμυρικό έργο στο Κόσυνθο ήταν στα συρτάρια της ΠΑΜΘ από το 2019 με εγκεκριμένη χρηματοδότηση (ο προηγούμενος αντιπ. Ξάνθης γνωρίζει και μπορεί να πει περισσότερα), θα μπορούσαν να διορθώθουν λάθος πολιτικές αποφάσεις και οδηγίες στο σχεδιασμό, τις οποίες έχουμε επισημαίνει πολλές φορές από το 2019, τόσο με επερωτήσεις όσο και με προσωπικές τοποθετήσεις.

Ένα έργο αυτού του μεγάλου μεγέθους σε ένα σημαντικό υδάτινο πόρο θα έπρεπε με βάση και τις οδηγίες για την ενιαία αγροτική και περιβαλλοντική πολιτική να λαμβάνει υπόψη συνδυαστικά και:

-την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της αρδευτικής ικανότητας,

-τη διαχείριση αδρανών και

-τον μηχανισμό επίχωσης της λίμνης Βιστωνίδας στην οποία καταλήγει

Δυστυχώς λαμβάνοντας υπόψη μόνο τον αντιπλημμυρικό παράγοντα χάνεται μία μεγάλη ευκαιρία με τα 7,8 εκ ευρώ να υπάρξει άμεση παράλληλη βελτίωση, ποσοτικά και ποιοτικά, της αρδευτικής ικανότητας της ευρύτερης περιοχής από τη Γεννησέα μέχρι το Σέλερο. Παράλληλα στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου η επικείμενη απομάκρυνση του αναβαθμού του Πολυσίτου, (ο οποίος σήμερα, με εμπλουτισμό βοηθάει σημαντικά τον υδροφόρο ορίζοντα και κατά συνέπεια αρδευτικά με τις υφιστάμενες γεωτρήσεις), θα δημιουργήσει αρνητικά αποτελέσματα για τους αγρότες της περιοχής, με μεγάλη πιθανότητα να χρειαστούν να γίνουν νέες βαθύτερες γεωτρήσεις.

Συνεπώς με αίσθημα ευθύνης για την τοπική κοινωνία ξαναζητάμε, έστω και την ύστατη στιγμή, τα 7,8 εκ ευρώ περίπου που διατίθενται να πιάσουν τόπο, με τη συμπλήρωση του έργου ώστε να καλύπτει αρδευτική βελτίωση, τη δημιουργία περισσότερων αναβαθμών εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα κατά μήκος του Κόσυνθου και φυσικά να μην απομακρυνθεί ο υφιστάμενος αναβαθμός του Πολυσίτου που είχε κατασκευαστεί από την τότε νομαρχία Ξάνθης.

Η πρόταση δεν είναι με σκοπό την αντιπολίτευση αλλά σε πνεύμα συνεργασίας, για την αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό κονδυλίων εκατομμυρίων που το αποτέλεσμα τους αφορά το μέλλον κυρίως των αγροτών που δραστηριοποιούνται σε μία περιοχή που περιλαμβάνει από τη Γεννησέα, τα Βαφέικα μέχρι τον Πολύσιτο και το Σέλερο.

Ας μην παραπέμψουμε στο απώτερο μέλλον ενέργειες που μπορούν να γίνουν σήμερα, ας μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία για το μέλλον της περιοχής μας.”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr