Μ. Αμοιρίδης: Η ΠΑΜΘ χωρίς σχέδιο δράσεων πολιτισμού-τουρισμού

30 Δεκεμβρίου 201922:16

Στα έργα που αφορούν στο σχέδιο δράσεων για τον πολιτισμό και τον τουρισμό της ΠΑΜΘ το 2020, στάθηκε στην 6 ωρών συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδης, ο οποίος απευθύνθηκε προς τη Διοίκηση της Περιφέρειας με «δριμύ κατηγορώ» για προχειρότητα και σύνταξη σχεδίου χωρίς προγραμματισμό και χωρίς αναπτυξιακό πρόσημο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αμοιρίδης, αφού σχολίασε ότι λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα δεν έχει υπάρξει καμία δράση προβολής του χειμερινού τουρισμού και των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, τίθεται προς ψήφιση ένα σχέδιο δράσης «χωρίς σχέδιο και το χειρότερο χωρίς στόχους».

Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός σύμβουλος αναφερόμενος στις προγραμματικές συμβάσεις με την Αρχαιολογία για έργα που αφορούν στην Ξάνθη και τα οποία αν και συμπεριλαμβάνονται και τα προηγούμενα χρόνια δεν υλοποιούνται, επεσήμανε: «Αντί να εργασθούν ώστε να προχωρήσουν οι προγραμματικές συμβάσεις ανάδειξης του ιερού του Μίθρα, του κάστρου της Ξάνθης αλλά και της ανάδειξης της Αναστασιούπολης, είπαν ότι θα ζητήσουν να καταργηθούν. Αυτή είναι η αναπτυξιακή πολιτική; Έτσι θα προωθήσουν το πολιτιστικό μας απόθεμα, έτσι σέβονται τη συνεργασία με τις εφορείες αρχαιοτήτων; οι συναντήσεις με το ΔΙΑΖΩΜΑ γίνονται μόνο για τα λίγα λεπτά δημοσιότητας και για να δείξουν ότι κάτι κάνουν χωρίς ξέρουν τι κάνουν; Το χειρότερο από όλα αυτά είναι ότι απέδειξαν, με την ευκολία που παραλίγο να διέγραφαν δράσεις που αφορούν τον πολιτισμό, ότι δεν τους ενδιαφέρει τίποτα, δεν αγαπούν τον τόπο τους. Δεν δουλεύουν. Είναι μόνο για τα πανηγύρια. Τους αρέσει δεν τους αρέσει αυτοί είναι και το αποδεικνύουν με τις πράξεις και τα λεγόμενα τους».

Ειδικά ως προς την πρόταση κατάργησης στο πλαίσιο των ερωτήσεων στη συνεδρίαση, ο ίδιος σημείωσε: «ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κος Ευφραιμίδης έδειξε ότι μάλλον δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά με το τμήμα που αφορούσε το Νομό μας αφού δήλωσε ότι καταργεί τρεις δράσεις που ο ίδιος μόλις είχε εισηγηθεί. Η έκπληξη συνεχίστηκε αφού δύο από αυτές που δήλωσε ότι καταργεί αφορούσαν προγραμματικές συμβάσεις με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης!».

Τελικά, καταργήθηκε μόνο η πρόταση που αφορούσε την προμήθεια τροχόσπιτου. Όπως εξήγησε ο κος Ευφραιμίδης προϋπήρχε από την προπροηγούμενη περιφερειακή αρχή και αφορούσε τα πρώην ΚΕΛΑΥΕ

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο συνδυασμός της «Περιφερειακής Σύνθεσης»:

«Παρακολουθούμε τη διοίκηση της Περιφέρειας και στον τουρισμό, να επιδίδεται σε δηλώσεις και ‘’θεωρίες’’ χωρίς νόημα και στόχο. Σε ταξίδια και συσκέψεις, που μερικές φορές δεν γνωρίζουν και οι ίδιοι ποιος τους καλεί και το χειρότερο χωρίς να ξέρουν τι σκοπό έχουν εκεί που πάνε!

Επί της ουσίας, όμως, η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας δεν κάνει τίποτα το οποίο να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα. Απόδειξη το ότι βρισκόμαστε στα μέσα του εορταστικού 12ημέρου και η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν έχει συμβάλει με καμία δράση προβολής και διαφήμισης για την προσέλκυση επισκεπτών. Είναι φανερό ότι οι διοικούντες την Περιφέρεια και στον τουρισμό δεν προφταίνουν από τις βόλτες και τα ταξίδια να προγραμματίσουν και να προβάλλουν την Περιφέρειά μας, όπως της αρμόζει.

Η ελαφρότητα συνοδεύεται από άγνοια και αμέλεια: Από ‘’καταβολής’’ της αιρετής Περιφέρειας, στο τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους ψηφιζόταν το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της χρονιάς που ακολουθούσε. Αυτό για πρώτη φορά φέτος δεν συνέβη! Χωρίς την ψήφιση του από το Περιφερειακό Συμβούλιο και δύο εγκριτικές πράξεις επ’ αυτού: α) σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Τουρισμού και β) έγκριση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, δεν είναι νομίμως δυνατή η πραγματοποίηση καμίας δαπάνης και συνεπώς η υλοποίηση δράσεων σχετικά με την τουριστική προβολή του 2020.

Επιπλέον και χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, στις 23-12-2019 απεστάλη έγγραφο με την υπογραφή του αρμοδίου αντιπεριφερειάρχη, στο οποίο εμφανίζονται οι εκθέσεις στις οποίες φέρεται ότι θα συμμετάσχει η Περιφέρεια. Για ακόμη μία φορά δείχνουν ότι: δεν σέβονται τους θεσμούς και το Περιφερειακό Συμβούλιο και είναι αδιάβαστοι γιατί δεν περιλαμβάνουν εκθέσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο δράσης [i] (ψηφίστηκε 20-12-2019) (GREEK TRAVEL SHOW 2020 & GREEK PANORAMA 2020)!

Εντύπωση προκαλεί ότι ενώ η Περιφέρεια δεν θα συμμετάσχει σε εκθέσεις χωρών που παραδοσιακά μας ενδιαφέρουν και επιθυμούμε την τόνωση επισκεπτών από αυτές, η διοίκηση του κ. Μέτιου ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην έκθεση της Σαγκάης! Είναι προφανές ότι κάποιοι βαρέθηκαν την Ευρώπη και οργανώνουν εκδρομή, με έξοδα χιλιάδων ευρώ των συμπολιτών μας, στην εξωτική Κίνα. Είναι γνωστά τα αποτελέσματα από την τελευταία υπερατλαντική αποστολή της Περιφέρειας στη Νέα Υόρκη! Αντίστοιχα να αναμένουμε και από την Κίνα; Στην υγειά των κορόιδων, λοιπόν, με την ελαφρότητα των αρμοδίων για τον τουρισμό!

Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη ότι είναι αδιάβαστοι ακόμη και σε αυτά που οι ίδιοι εισηγούνται αλλά και επικίνδυνοι για έναν σοβαρό τομέα όπως αυτός του τουρισμού. Κανείς δεν περίμενε τέτοια επίδειξη άγνοιας, αμέλειας αλλά και ουσιαστικής αδιαφορίας εξ’ αιτίας των οποίων για τις εκθέσεις που θα λάβουν χώρα τον Ιανουάριο και πιθανόν και το Φεβρουάριο (μερικές εκ των οποίων αφορούν χώρες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες του τουρισμού της Περιφέρειας μας), δεν θα είναι δυνατή η νόμιμη υλοποίηση και πληρωμή της δαπάνης, με κίνδυνο να μην μπορέσει να συμμετάσχει τελικά η Περιφέρεια μας, παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις.

Δυστυχώς, κε Μέτιο, τις εκδρομές των συνεργατών σας στο άγνωστο, τις πληρώνουν οι πολίτες της Περιφέρειας μας. Αν συνεχίσετε έτσι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια θα σπαταληθούν αντί να επενδυθούν αναπτυξιακά.

Καλούμε τη διοίκηση της Περιφέρειας να αντιληφθεί ότι δεν είναι ζητούμενο οι φωτογραφήσεις με δηλώσεις και θεωρίες, ούτε η σπατάλη χρημάτων σε ταξίδια χωρίς αποτελέσματα που καταλήγουν να είναι εκδρομές. Οφείλουν να διαβάζουν τουλάχιστον αυτά που εισηγούνται. Να καταλάβουν ότι αναγκαιότητα αποτελεί η πρακτικά μετρήσιμη αποτελεσματικότητα όλων των δράσεων όπως και η τήρηση των νόμιμων διαδικασιών (που είναι ήδη γνωστές από τα προηγούμενα χρόνια). Αυτά όχι μόνο για να μην εκτεθεί η Περιφέρεια για ακόμη μία φορά, αλλά για να μην εκτίθενται οι επαγγελματίες του τουρισμού που υπολογίζουν στις εξαγγελίες της Περιφέρειας.

Τέλος, θεωρούμε ανεπίτρεπτο η αμέλεια να συνεχίζεται και στο επίσημο έγγραφο της Περιφέρειας. Στους αποδέκτες του οποίου δεν έχουν ενημερωθεί για το ποιοι είναι οι Δήμαρχοι (π.χ. Δήμος Παρανεστίου), εμφανίζεται ένα μόνο ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης και όχι όλα της Περιφέρειας και αγνοούν επαγγελματικούς φορείς όπως για παράδειγμα το ‘’Σύλλογο Ξενοδόχων και Τουριστικών Επιχειρηματιών Ν. Ξάνθης’’.

Δυστυχώς η διοίκηση του κ. Μέτιου δεν καταλαβαίνει ότι η Περιφέρεια είναι θεσμός και έτσι όλες οι εκφάνσεις της πρέπει να διέπονται από σοβαρότητα, συνέπεια και όχι από επιλεκτικές διακρίσεις.

[i] Το σχέδιο δράσης είναι ένα ευρύτερο εργαλείο οικονομικού προγραμματισμού της Περιφέρειας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής. Αυτονόητα, όμως δεν μπορεί να υπάρχουν και αποκλίσεις μεταξύ τους».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr