monti_italia

Μέτρα για τη «σωτηρία» της Ιταλίας ενέκρινε σε βαρύ κλίμα η κυβέρνηση Μόντι

5 Δεκεμβρίου 201115:21

monti_italiaΣυνδυαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας και τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης ενέκρινε κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης η ιταλική κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι πριν «ξυπνήσουν» οι αγορές για την έναρξη μίας εβδομάδας-ορόσημο για το ευρώ.


Άμεσες περικοπές στο κόστος της πολιτικής -ο ίδιος ο Μόντι απαρνείται τις πρωθυπουργικές αποδοχές-, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, αύξηση φορολογίας και μέτρα προς πάταξη της φοροδιαφυγής συμπεριλαμβάνει η δέσμη μέτρων, την οποία ο Μάριο Μόντι χαρακτηρίζει «διάταγμα για τη σωτηρία της Ιταλίας».

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επισπεύστηκε για την Κυριακή (ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τη Δευτέρα) με τον Μάριο Μόντι να τελεί υπό ασφυκτική πίεση προκειμένου να προωθήσει άμεσα και αξιόπιστα μέτρα που θα πείσουν τις αγορές να σταματήσουν να «ποντάρουν» κατά του ενιαίου νομίσματος.

Προηγήθηκε σειρά επαφών του Μάριο Μόντι καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και επιχειρηματικές ενώσεις. Τη Δευτέρα ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ενημερώσει αναλυτικά για τα μέτρα το ιταλικό Κοινοβούλιο.

Ενδεικτική του βαρύτατου κλίματος η συγκίνηση της υπουργού Εργασίας Έλσα Φορνέρο, η οποία δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει κατά τη συνέντευξη Τύπου τη φράση της για τις θυσίες που απαιτούνται από τους Ιταλούς.

Το λόγο πήρε ο Μάριο Μόντι, υπογραμμίζοντας ότι «η ευθύνη για το δημόσιο χρέος ανήκει στους Ιταλούς και το διακύβευμα είναι να κινδυνεύσουν όλα όσα έγιναν τα τελευταία 60 έτη».

Διάταγμα «salva Italia»

Ο Μόντι απευθύνθηκε στους Ιταλούς πολίτες εξηγώντας πως η κρίση είναι βαρύτατη και η Ιταλία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη, αλλά έστειλε ταυτόχρονα μήνυμα αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας λέγοντας πως η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μόντι επισήμανε πως η κυβέρνηση ενέκρινε τη δέσμη μέτρων προς «επανεκκίνηση» της ιταλικής οικονομίας και ως μέσο συμβολής στην προσπάθεια διάσωσης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Ο ίδιος χαρακτήρισε τα μέτρα ως «διάταγμα για τη σωτηρία της Ιταλίας».

Η κίνησή του έρχεται εν όψει της καθοριστικής συνάντησης των Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η θεσμική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, μέσω του ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών και των αυτόματων κυρώσεων στους παραβάτες.

Κατόπιν τρίωρης συνεδρίασης το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας έδωσε την έγκρισή του σε μέτρα που στοχεύουν άμεσα στην περικοπή των δαπανών για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα, και στο πλαίσιο αυτό ο Μόντι ανακοίνωσε πως ο ίδιος απαρνείται τις πρωθυπουργικές του απολαβές.

Λαμβάνονται μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αυξάνονται οι κύριες φορολογικές κλίμακες και κλίμακες του ΦΠΑ, επανέρχεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας που είχε καταργήσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και επιβάλλεται φόρος στα σκάφη και τα αυτοκίνητα πολυτελείας.

Αυξάνεται επίσης το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη για τις γυναίκες και στα 66 έτη για τους άνδρες. Το όριο ηλικίας των γυναικών θα αυξηθεί στα 66 έτη το 2018. Με βάσει το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων οι άνδρες χρειάζονται πλέον τη συμπλήρωση 42 ετών εργασίας και οι γυναίκες 41.

Το δημοσιονομικό μέρος του πακέτου αποσκοπεί στην μείωση των ιταλικών ελλειμμάτων με στόχο η χώρα να αποκτήσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2013.

Ο Μόντι ανέφερε πως δόθηκε βάρος στην κοινωνική Δικαιοσύνη. «Δώσαμε μεγάλο βάρος στη δικαιοσύνη. Έπρεπε να μοιράσουμε κάποιες από τις θυσίες, αλλά δώσαμε μεγάλη προσοχή να τις μοιράσουμε με δίκαιο τρόπο» δήλωσε.

http://news.in.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr