«Ήπειροι» τα ελληνικά νησιά

13 Ιουλίου 201008:19

greek-islandsΣύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας τα ελληνικά νησιά είναι ήπειροι. Διαφέρουν μεταξύ τους όσο διαφέρουν ολόκληρες χώρες και αξίζει να τα επισκεφτείς, αναφέρει ταξιδιωτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Australian», με θέμα τη Σάμο.

«Πρόκειται για ανοησίες, φυσικά. Τα ελληνικά νησιά είναι ήπειροι. Η Ιθάκη και η Ύδρα είναι τόσο διαφορετικές όσο η Αυστρία και η νότια Πορτογαλία. Κάθε νησί έχει το δικό του χαρακτήρα, γεωγραφικό και ανθρώπινο», ενώ αναφέρεται και στην αλλοτρίωση που έχει επέλθει λόγω του τουρισμού.

Στα πολύ ιδιαίτερα νησιά, που εξακολουθούν και διατηρούν το χαρακτήρα τους, εξαιτίας του μεγέθους, της ιστορίας και της οικονομίας τους, συγκαταλέγει τη Σάμο, για την ομορφιά της οποίας και την αυθεντικότητα του πληθυσμού της κάνει λόγο. Η θετική εντύπωση για το νησί ξεκινά από το αεροδρόμιό του και συνεχίζεται με τα μνημεία του και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Στα πολλά θετικά που αναφέρει ο Μπάιγουοτερ για το νησί, του οποίου την πρωτεύουσα μνημονεύει ιδιαιτέρως ( «η πόλη είναι ένα από τα πιο σαγηνευτικά μέρη στην Ελλάδα, με άλλα λόγια στον κόσμο» ), είναι και το γεγονός ότι λειτουργεί και είναι ζωντανό όλο το χρόνο, και δεν αποτελεί αποκλειστικά καλοκαιρινό προορισμό.

Εξάλλου στην ίδια εφημερίδα, o Λιουκ Σλάτερι (Luke Slattery) αναφέρεται στην ταυτότητα της Δύσης και της Ανατολής, με την πρώτη να προέρχεται από τη δεύτερη και τις δύο σε συνεχή συνάφεια και αλληλένδετη σχέση, σε αντίθεση με την άποψη που εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980, κατά την οποία η Δύση αποτελεί ξεχωριστή οντότητα που κινδυνεύει από την Ανατολή ( «πόλεμος των πολιτισμών» ). Ο Σλάτερι βρίσκει το σημείο επαφής των πολιτισμών στα Δαρδανέλια, εκεί όπου βρίσκεται η Κων/πολη, επισημαίνοντας ότι σήμερα είναι τουρκική, ιδρύθηκε όμως από τους Βυζαντινούς Έλληνες, και αναφέρεται σε τρία σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα και δημιούργησαν την απαρχή του δυτικού πολιτισμού: τη γέννηση της δυτικής φιλοσοφίας από τον Θαλή στη Μ. Ασία, την κατάκτηση της Αιγύπτου και της Αραβίας από τους Ρωμαίους, και τον θρίαμβο του Χριστιανισμού (μιας ανατολικής θρησκείας), για να καταλήξει ότι «υπάρχει πολύ από εκείνους (Ανατολή) σε εμάς (Δύση)» .

Πηγή: kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr