Ανταλλαγή «κατασκόπων» μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ

10 Ιουλίου 201006:54

_2_1_1Οι δέκα μυστικοί πράκτορες που εργάζονταν για τη Ρωσία απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, ενώ αντίθετη κατεύθυνση έχουν τέσσερις «συνάδελφοί» τους.

Τα δύο αεροπλάνα, το ρωσικό και το αμερικανικό, με τα οποία επαναπατρίζονται 14 κατάσκοποι έπειτα από μια ανταλλαγή πρωτοφανή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, απογειώθηκαν από τη Βιέννη.

Πρώτα απογειώθηκε, γύρω στις 13.30 (ώρα Ελλάδας), από το αεροδρόμιο της Βιέννης για τη Μόσχα ένα επίσημο ρωσικό αεροπλάνο, ένα Yakovlev Yak-42, με τους 10 Ρώσους μυστικούς πράκτορες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.

Περίπου 15 λεπτά αργότερα ήταν σειρά του αμερικανικού αεροπλάνου, το οποίο έφερε το σήμα Vision Airlines, να απογειωθεί με προορισμό τη Νέα Υόρκη μεταφέροντας τέσσερις Ρώσους, τρεις από τους οποίους είναι καταδικασμένοι για κατασκοπεία για λογαριασμό δυτικών χωρών και οι οποίοι ανταλλάχθηκαν με τους δέκα Ρώσους μυστικούς πράκτορες.

Σ’ ένα τέλος αντάξιο του Ψυχρού Πολέμου, η ανταλλαγή έγινε στην πίστα του αεροδρομίου αφού το αεροπλάνο που ήρθε από τη Νέα Υόρκη πήρε θέση λίγο πριν από τις 12.30 (ώρα Ελλάδας) δίπλα στο επίσημο ρωσικό αεροπλάνο που είχε φτάσει νωρίς το πρωί.

Αυτή η ανταλλαγή είναι η πρώτη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1989/1990. Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ανταλλαγές κατασκόπων ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή αποτελούσαν τρέχουσα πρακτική.

Οι δέκα μυστικοί πράκτορες που επί χρόνια εργάζονταν για τη ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SRV) απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, μετέδωσε χθες αργά το βράδυ από τη Νέα Υόρκη το τηλεοπτικό δίκτυο NY1.

«Όλοι όσοι παραδέχτηκαν την ενοχή τους θα επιβιβαστούν σε λεωφορείο που θα τους οδηγήσει σε ένα από τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης με προορισμό τη Μόσχα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρίτσαρντ Μπάουμ, ένας από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε σήμερα τις αιτήσεις χάρητος τεσσάρων κατασκόπων που κατηγορούνται ότι μετέφεραν απόρρητες πληροφορίες στη Δύση, μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το έγγραφο υπογράφηκε αφού οι τέσσερις δήλωσαν ένοχοι για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν. Οι κατάσκοποι θα ανταλλαγούν με τους δέκα άλλους κατασκόπους που εργάζονταν στις ΗΠΑ για λογαριασμό της Ρωσίας.

Οι τέσσερις κατάσκοποι που βρίσκονται στη Ρωσία είναι ο πυρηνικός ερευνητής Ιγκόρ Σουτιάγκιν, ο Γκενάντι Βασιλένκο και οι Αλεξάντερ Ζαπορόζσκι και Σεργκέι Σκριπάλ που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών το 2006.

Το… who is who των τεσσάρων Ρώσων

Ιγκορ Σουτιάγκιν

Ο Ρώσος ερευνητής ειδικευμένος στα στρατηγικά όπλα συνελήφθη το 1999 και καταδικάσθηκε το 2004 σε κάθειρξη 15 ετών για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ, μέσω μιας βρετανικής εταιρείας συμβούλων Alternative Futures, η οποία παρουσιάσθηκε ως βιτρίνα της CIA από τη ρωσική δικαιοσύνη.

Ηλικίας 45 ετών σήμερα, ο Ιγκορ Σουτιάγκιν συνεχίζει να δηλώνει αθώος και διαβεβαιώνει ότι έχει εργασθεί ως σύμβουλος για τη βρετανική εταιρεία και ότι δεν έχει διαβιβάσει παρά μόνο δημόσιες πληροφορίες. Ωστόσο αναγκάσθηκε να ομολογήσει ενοχή για να έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από την προεδρική χάρη.

Σεργκέι Σκρίπαλ

Ο πρώην συνταγματάρχης του GRU, των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, είχε παραδεχθεί ότι εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών από το 1995. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε διαβιβάσει πληροφορίες σε Ρώσους πράκτορες που δρουν στην Ευρώπη.

Εγκατέλειψε το GRU το 1999 για το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πριν εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα. Συνελήφθη το 2004 από το FSB, τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Είναι 59 ετών.

Αλεξάντρ Ζαπορόσκι

Πρώην συνταγματάρχης των ρωσικών υπηρεσιών εξωτερικών Πληροφοριών, του SVR, καταδικάσθηκε το 2003 σε 18 χρόνια καταναγκαστικών έργων για κατασκοπεία υπέρ της Ουάσινγκτον. Είχε δώσει στη CIA πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Υπήρξε υποδιευθυντής του αμερικανικού τμήματος του SVR και στη συνέχεια του τμήματος αντικατασκοπείας. Ο Αλεξάντρ Ζαπορόσκι ήλθε ο ίδιος σε επαφή με τη CIA κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Αργεντινή το 2994, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο πράκτορας εγκατέλειψε την ενεργό δράση το 1997 και εγκαταστάθηκε τότε στις ΗΠΑ. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μόσχας το 2001.

Γκενάντι Βασιλένκο

Είναι ο μόνος από τους τέσσερις που δεν έχει καταδικασθεί για κατασκοπεία. Πρώην πράκτορας της KGB, υπήρξε εκ των επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του τηλεοπτικού δικτύου «NTV-Plus».

Καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τριών ετών για παράνομη κατοχή όπλων, κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και αντίσταση κατά της αρχής. Οι ρωσικές δεν έχουν εξηγήσει για ποιόν λόγο εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή.

Πηγή: kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr