Λογαριασμοί ενέργειας: Πρώτοι οι Έλληνες στην αδυναμία αποπληρωμής ρεύματος

12 Δεκεμβρίου 201315:00

Η ενέργεια έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη για το πορτοφόλι του μέσου Ευρωπαίου. Υπάρχουν όμως κάποια κράτη που επιβαρύνονται περισσότερο. Ανάμεσα σε αυτά τα κράτη και η χώρα μας.

Το ενεργειακό think tank Vaasaett προχώρησε σε μια ανάλυση των λογαριασμών ενέργειας των κρατών μελών της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα πορίσματα, υποστηρίζει ότι οι τιμές στις μητροπόλεις κυμαίνονται ιδιαιτέρως αυξημένα επίπεδα.

Σε 9 πόλεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παρουσιάζονται ωστόσο μειώσεις.

Διακυμάνσεις και στις τιμές του φυσικού αερίου

Στα κράτη της Ευρώπης η συνιστώσα των τιμών της ενέργειας, αντιπροσωπεύει περίπου το 41% του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος ενός νοικοκυριού. Η διανομή αντιπροσωπεύει το 33%, οι ενεργειακοί φόροι το 11% και ο φόρος επί των πωλήσεων το 16%, όπως υποστηρίζει το Vaasaett. Στις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνονται τα περιθώρια κέρδους του προμηθευτή.

Διακυμάνσεις παρατηρούνται και στις τιμές του φυσικού αερίου. Πιο ακριβή πόλη είναι η Στοκχόλμη, πόλη που “πληρώνει” τρεις φορές περισσότερο για φυσικό αέριο από ότι η πόλη του Λουξεμβούργου.

Το βασικότερο ωστόσο πρόβλημα που αναλύεται στην έρευνα, είναι η ενεργειακή φτώχεια. Στα δυσοίωνα αποτελέσματα εμφανίζονται τα κράτη εκείνα των οποίων οι πολίτες σε μεγάλα ποσοστά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν για τα σπίτια τους πλήρη και αποτελεσματική θέρμανση.

Πώς διαμορφώνονται αυτά τα ποσοστά;

Το ποσοστό των πολιτών που δεν μπορεί να εξασφαλίσει αποτελεσματική θέρμανση για το σπίτι του:

bbcen

-Βουλγαρία – 47%
-Λιθουανία – 34%
-Κύπρος – 31%
-Πορτογαλία – 27%
-Ελλάδα – 26%

Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 11%.

Εκτός όμως από την αδυναμία θέρμανσης παρατηρείται και μεγάλη αδυναμία των κατοίκων της ΕΕ να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

bbcen2

Εδώ η χώρα μας είναι πρώτη στη σχετική λίστα:
-Ελλάδα – 32%
-Βουλγαρία, Κροατία – 28%
-Ρουμανία – 27%
-Λετονία – 23%

Ο μέσος όρος για την ΕΕ είναι 10%
(Πηγή: BBC)

Πηγή : news247.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr