Λύση στο πρόβλημα των εξετάσεων για διπλώματα – Έρχεται τροπολογία

12 Ιουνίου 201621:47

Λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τη διεξαγωγή των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών, για απόκτηση διπλώματος, έδωσε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και την ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο με μεταβατική τροπολογία, για ένα έτος που προβλέπει ότι οι εξετάσεις θα δίνονται κανονικά, εκτός του ωραρίου και οι υπάλληλοι θα πληρώνονται όπως συνέβαινε και πριν. Την ίδια εποχή του 2017, θα υπάρχει ετοιμότητα για μετάβαση σε ένα νέο τρόπο διεξαγωγής εξετάσεων και εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών, που σε λίγο καιρό θα παρουσιάσει το υπουργείο.

Τα παραπάνω δήλωσε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, που επισήμανε ότι το πρόβλημα υφίσταντο για τόσο καιρό λόγω των τεχνικών κλιμακίων που δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί οι εξετάσεις γίνονται εκτός του ωραρίου εργασίας των Διευθύνσεων Μεταφορών.

Δεν προβλέπονταν επίδομα
Σύμφωνα με την υφυπουργό, το πρόβλημα δημιουργήθηκε, διότι μετά την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο, δεν υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη για τη χορήγηση του επιδόματος για τους εξεταστές που απασχολούνται εκτός του ωραρίου εργασίας.

Όταν ανέκυψε το θέμα, κατατέθηκε, από την εποχή του πρώην υφυπουργού Παν. Σγουρίδη, τροπολογία, για να παίρνουν αυτοί οι άνθρωποι τα χρήματά τους στο μεταβατικό στάδιο και να διενεργούνται οι εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών. Η τροπολογία αρχικά δεν μπόρεσε να προχωρήσει, λόγω αντίρρησης των τεχνικών κλιμακίων, ακριβώς επειδή υπήρχε το κομμάτι της διαπραγμάτευσης για να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά και γιατί δεν μπορούσαν να κατανοήσουν πως είναι δυνατόν να μη γίνονται εξετάσεις εντός του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων, δήλωσε η κα Χρυσοβελώνη.

Η υφυπουργός τόνισε ότι έκανε μια επαφή με τα τεχνικά κλιμάκια, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει επάρκεια προσωπικού και οι εξετάσεις γίνονται αναγκαστικά εκτός του ωραρίου λειτουργίας. Όπως ανέφερε, για ένα διάστημα, όσο διαρκούσε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, το θέμα δεν μπορούσε να προχωρήσει, αλλά ήδη και μετά από επαφή που είχε η υφυπουργός με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, στα πλαίσια του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι άναψε το «πράσινο φως».

Την Τετάρτη, η κα Χρυσοβελώνη υπέγραψε την τροπολογία, που διαβιβάστηκε στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, με την υπογραφή και του υπουργού υποδομών Χρ. Σπίρτζη και προχωράει η διαδικασία για την ψήφισή της την ερχόμενη εβδομάδα.

Τι προβλέπει η τροπολογία
Όπως ανέφερε, η τροπολογία ορίζει ότι σε διάστημα ενός χρόνου περίπου, το λεγόμενο μεταβατικό στάδιο, όπου το καθεστώς θα συνεχίσει όπως ίσχυε, θα μπορούν να γίνονται οι εξετάσεις για διπλώματα εκτός του ωραρίου εργασίας και να καταβάλλεται το ποσό που δινόταν.

Μέσω της τροπολογίας η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι του χρόνου τέτοια εποχή, θα υπάρχει ετοιμότητα για μετάβαση σε ένα νέο τρόπο διεξαγωγής εξετάσεων και εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών, που σε λίγο καιρό θα παρουσιάσει το υπουργείο, σημείωσε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Είναι ένα πολύ πρωτοποριακό σύστημα που θα εφαρμοστεί, που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων», δήλωσε η υφυπουργός, που εξήγησε ότι θα υπάρχει ηλεκτρονικός τρόπος καταγραφής των εξετάσεων, θα είναι πιο διαφανής και οι εξετάσεις θα διεξάγονται εντός του ωραρίου εργασίας.

Όπως εξήγησε, το διάστημα ενός χρόνου μεταβατικού σταδίου, επιτεύχθηκε με πολύ μεγάλη προσπάθεια, γιατί τα τεχνικά κλιμάκια ζητούσαν μεταβατικό στάδιο δύο μηνών. Τελικά, τα κλιμάκια πείστηκαν ότι δεν είναι δυνατόν το νέο σύστημα να προετοιμαστεί σε δύο μήνες, διότι πρέπει να επανδρωθούν οι Διευθύνσεις Μεταφορών, ενώ απαιτείται μια ιδιαίτερη εκπαίδευση.

Συνεργασία με συνδικαλιστές
Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη ανέφερε ότι έχει καλή συνεργασία με τους συνδικαλιστές του υπουργείου που βρίσκονται σε επαφή με τους εργαζόμενους ανά τη χώρα. Το μεσημέρι της Τετάρτης ανέφερε ότι είχαν συνάντηση και τους ενημέρωσε και θα ενημερωθεί το σύνολο των εργαζομένων.

Η τροπολογία θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που πρέπει να κάνει κοστολόγηση των χρημάτων που πρέπει να καταβληθούν για όσους εργάστηκαν αναδρομικά από 1-1-2016 και η υφυπουργός εκτίμησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί θα περάσει και η τροπολογία, για να λήξει ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους υποψήφιους οδηγούς, τις σχολές οδηγών και τους υπαλλήλους.

aftodioikisi.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr