Λαχταριστά μελομακάρονα – Δείτε την συνταγή και τα μυστικά

11 Δεκεμβρίου 201710:56

Τα μελομακάρονα μαζί με τους κουραμπιέδες είναι τα δυο παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα των Χριστουγέννων. Και παρά το γεγονός ότι τους κουραμπιέδες τους απολαμβάνουμε λίγο-πολύ όλο τον χρόνο, τα μελομακάρονα τα φτιάχνουμε και τα τρώμε μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών του δωδεκαημέρου.

Από που προέκυψε αυτή η παράδοση, όμως; Γιατί τρώμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα; Από που πήραν το όνομα τους τα μελομακάρονα;

Η λέξη μελομακάρονο ετυμολογικά προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και έχει καθιερωθεί ως εορταστικό γλυκό, γιατί το μέλι πάντα αποτελούσε σύμβολο ευζωίας. Στην μικρασιατική διάλεκτο το μελομακάρονο ονομαζόταν φοινίκι. Παραδοσιακά η συνταγή του περιλαμβάνει αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, μέλι και καρύδια. Είναι σημαντικό, να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο για την παρασκευή, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε.

Φυσικά, μην ξεχάσετε να προσθέσετε καρύδια, τα οποία θα εμπλουτίσουν το γλυκό σας σε ω3 λιπαρά. Στην Ξάνθη βρήκαμε τα καταπληκτικά καρύδια Χιλής στο κατάστημα “Το Ευ Εν Τω Καρπώ”

Η συνταγή

Υλικά που θα χρειαστείτε για την βάση του μίγματος:

  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Υλικά που θα χρειαστείτε για το μείγμα:

  • 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 400 γρ. σπορέλαιο
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2-3 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ σόδα
  • 2 πορτοκάλια ξύσμα

Στο κατάστημα “Το Εφ Εν Τω Καρπώ” θα βρείτε και τα υπόλοιπα υλικά όπως Κανέλλα

 

Υλικά για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. μέλι
  • 3 στικ κανέλας
  • 3 ολόκληρα γαρίφαλα
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν.
  • Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.
  • Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2. 
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. 
  • Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια. 

Δείτε ολόκληρη την συνταγή στο κανάλι του Άκη Πετρετζίκη 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr