dimotiko symvoulio 12-12-12 geniko

Χωρίς συνδιοργάνωση του Δήμου το «Παν-Θρακικό Αντάμωμα» του HEC. Αναδίπλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο

12 Δεκεμβρίου 201219:12

 dimotiko symvoulio 12-12-12 genikoMε πολλές επιφυλάξεις για πιθανές εμπλοκές σε εθνικά ζητήματα και με τη ρητή διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Ξάνθης δεν συνδιοργανώνει μαζί με τους ελληνοαμερικανούς τις εκδηλώσεις,  αλλά μόνο παραχωρεί το χώρο της πλατείας πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης το θέμα του «Παν-Θρακικού» ανταμώματος της οργάνωσης HEC,  το καλοκαίρι στην Ξάνθη.

Όπως κατέστη σαφές κατά τη συζήτηση, ο θόρυβος που δημιουργήθηκε για τις ακραίες θέσεις μελών της οργάνωσης και τα δημοσιεύματα του XanthiPress.gr και άλλων Μέσων, οδήγησε σε αναδίπλωση θέσεων και αιτημάτων αλλά και σε σαφείς διαβεβαιώσεις όλων των εμπλεκομένων.

Αλλαγή της διατύπωσης για «συνεργασία»

Στην έναρξη της -αναβληθείσας- συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 12-12, άλλαξε η διατύπωση που έκανε λόγο για «συνεργασία» της οργάνωσης με το Δήμο και μετεβλήθη σε απλή «παραχώρηση» χώρου και διευκολύνσεις του Δήμου.  Ο Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου κύριος Γεωργίου παραβρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης για να υποστηρίξει το αίτημα, εκ μέρους του πολυσυζητημένου HEC

«Οι απόψεις που εκφράζονται στο φόρουμ της οργάνωσης, της οποίας είμαι μέλος, δεν ελέγχονται ως προς τις θέσεις παρά μόνο ως προς την κοσμιότητα» είπε ο κύριος Γεωργίου εννοώντας τις ιδιαίτερα ακραίες  απόψεις που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα αυτού του ηλεκτρονικού φόρουμ.  Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δράσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης για τον πολιτισμό και την προώθηση εθνικών θεμάτων.

Ο Θανάσης Ξυνίδης από την πλευρά του, χρησιμοποίησε το  παράδειγμα της Φλώρινας όπου η ίδια οργάνωση έκανε αντίστοιχη εκδήλωση (Παν-μακεδονικό αντάμωμα), και όπου υπήρξαν πληροφορίες για προσπάθειες να «στηθούν» παράλληλες διοργανώσεις που χαρακτηρίζονται επικίνδυνες, Ζήτησε τη σαφή απάντηση της οργάνωσης αν στο φοκλορικό αντικείμενο εμπλέκονται και άλλες αναφορές που θα δημιουργούσαν πρόβλημα στη Θράκη και τις ισοροπίες της.  Αναφέροντας ότι στο φόρουμ της οργάνωσης έχουν τεθεί διάφορες απόψεις που χαρακτηρίζονται και ακραίες, επσήμανε ότι ο Δήμος δεν θα μπορούσε να είναι συνδιοργανωτής. Απαντώντας ο εκπρόσωπος της διοργάνωσης δεσμεύτηκε ότι καμία αναφορά σε εθνικά θέματα ή άλλα ζητήματα δεν θα γίνει από την εκδήλωση.

Από την πλευρά του Χρήστος Πούλιος είπε ότι η παράταξή του ψηφίζει το θέμα με τον όρο να ισχύουν όσα ακούστηκαν για απλές διευκολύνσεις και επ ουδενί συνδιοργάνωση του Δήμου με το HEC.  

Ν. Ανταμπούφης: Μακριά ο Δήμος από τη «συνδιοργάνωση»

Ο Νίκος Ανταμπούφης επεσήμανε ότι το θέμα της παραχώρησης χώρου δεν αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά απλώς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής , επιμένοντας ότι εφόσον δεν ζητείται συνεργασία, δεν συντρέχουν λόγοι ενημέρωσης ή συζήτησης του θέματος στο σώμα.

Επιπρόσθετα διάβασε αποσπάσματα από την εισήγηση της οργάνωσης που αναφέρεται σε «ευαίσθητα  θέματα της Θράκης» λέγοντας ότι «χορτάσαμε από σωτήρες».  Επίσης έκανε λόγο για περίεργες απόψεις και για ομογενείς που «πιάνουν στασίδι», συνδέοντας τις εκδηλώσεις με την ψήφο των ομογενών και καταλήγοντας στην πρόταση ο Δήμος να μην ενταχθεί με κάποιο τρόπο στη διοργάνωση αλλά να αρκεστεί στη συνεισφορά του ως πολιτιστικής εκδήλωσης, όπως γίνεται για όλους (ώστε να μην εμφανιστεί ως διάκριση υπέρ της οργάνωσης)

Γ. Κολλάρος: Δικαιωθήκαμε για την αντίδρασή μας

Τέλος, ο Γιώργος Κολλάρος από την πλευρά του επεσήμανε ότι ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να συνυπογράφει το πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, μιλώντας με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τους καθητητές του ΔΠΘ που συμμετέχουν στη διοργάνωση αλλά προσθέτοντας:  «Δικαιώθηκε η αντίδρασή μας γιατί από την κουβέντα προέκυψαν διάφορα σοβαρά θέματα»

 Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τη μειοψηφία του Νίκου Ανταμπούφη


dimotiko symvoulio 12-12-12 sympolitefsi

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr