guestbook

Τάκης Θεοδωρόπουλος «Το Ξυπόλητο Σύννεφο»

13 Οκτωβρίου 201022:47

guestbookΤο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης τα βιβλιοπωλεία-εκδόσεις «Σπανίδη» και οι εκδόσεις «Ωκεανίδα»,  πραγματοποιούν την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010, στις 20:00, αφιέρωμα στο συγγραφικό έργο του Προέδρου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Το Ξυπόλητο Σύννεφο»

 Οι θεοί, συνταξιούχοι εδώ και πολλούς αιώνες, ξέχασαν τον Δαίμονα που είχαν στείλει στην Αθήνα για να καθοδηγήσει τον Σωκράτη. Κι αυτός, λίγο πριν εγκαταλείψει το σύμπαν των ανθρώπων, αποφασίζει να αφηγηθεί την ιστορία των καιρών εκείνων. Πώς έφτασε στην πόλη στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, πώς συνάντησε τον αλλόκοτο προστατευόμενό του, και για ποιο λόγο ο Αριστοφάνης αποφάσισε να γράψει τις “Νεφέλες” του, όπου παρουσιάζει έναν Σωκράτη αιθεροβάμονα, ο οποίος διδάσκει στους μαθητές του πώς να γλιτώνουν από τα χρέη τους χωρίς να τα πληρώσουν. Τα πράγματα περιπλέκονται, αφού ο κωμωδιογράφος διασύρει τον ήρωά του την ίδια στιγμή που τον κάνει διάσημο στην πόλη του, όπου ως τότε ζούσε στο περιθώριο, γνωστός μόνο στην ομήγυρη των φίλων του.

Μια κωμικοτραγική ιστορία με πρωταγωνιστές τον “πατέρα πάσης φιλοσοφίας”, τον κωμωδιογράφο του, την ώριμη πλην όμως πάντοτε γοητευτική Ασπασία, τον αυτάρεσκο Αλκιβιάδη και τη συνέλευση των θεών που κυβερνούν, όχι πάντα αποτελεσματικά, το ανθρώπινο σύμπαν. Και όλα αυτά σε μιαν Αθήνα που ακολουθεί τον δρόμο της μοίρας της ανάμεσα στον πολεμικό ηρωισμό, στην πολιτική αλαζονεία, στο μεγαλείο των αισθημάτων και στην καθημερινή της ποταπότητα.

 Παράλληλα, εκτός της παρουσίασης, θα γίνει αναφορά στους στόχους και τις δράσεις του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) με αφορμή της ανάληψης της προεδρίας του από τον κ. Θεοδωρόπουλο.

 Εισηγητές της εκδήλωσης θα είναι η Λέκτορας Κλασσικής Φιλολογίας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ. Π. Θ. κα Ιωάννα Παπαδοπούλου και ο ίδιος ο συγγραφέας.

 Την εκδήλωση θα συντονίσει η κα. Ελένη Δημητριάδου-Ευφραιμίδου, υπεύθυνη της Ομάδας Ανάγνωσης του Ιδρύματος.

 Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε επί σειρά ετών σαν δημοσιογράφος, υπήρξε ο πρώτος διευθυντής σύνταξης του πολιτιστικού περιοδικού ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ, που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις και τώρα συνεργάζεται με την εφημερίδα «Τα Νέα». Από τα μυθιστορήματά του το Αδιανόητο Τοπίο, η Πτώση του Νάρκισσου, Οι εφτάψυχες των Αθηνών και Η τρέλα του μεσημεριού έχουν εκδοθεί ή είναι υπό έκδοση σε αρκετές ξένες γλώσσες. Το μυθιστόρημά του Η δύναμη του σκοτεινού θεού τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστας και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2004 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε ένα από τα μεγάλα της βραβεία, το «Αργυρό Μετάλλιο για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και της λογοτεχνίας» για το σύνολο του έργου του που έχει μεταφραστεί στα γαλλικά.  Από το 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο και από το 1998 είναι υπεύθυνος για τις σειρές «΄Ελληνες συγγραφείς», «Κυκεών» και «Πλωτές Πόλεις» των εκδόσεων «Ωκεανίδα».

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr