Kokla_texniki_synantisi

Τεχνική συνάντηση του έργου «Προστασία και ανόρθωση υδατικών και δασικών πόρων Νομού Ροδόπης»

1 Σεπτεμβρίου 201022:08

Kokla_texniki_synantisiΣε τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας, με αντικείμενο το έργο «Προστασία και ανόρθωση υδατικών και δασικών πόρων Νομού Ροδόπης» συμμετείχε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Θεοδώρα Κόκλα

, μετά από σχετική πρόσκληση της Προϊσταμένης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Παρακολούθησης του Ταμείου Συνοχής  Μαίρης Βεργοπούλου  . Το έργο  συγχρηματοδοτείται από τον  «Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» (Ε.Ο.Χ.) ενώ στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι υπεύθυνοι του έργου από το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ, καθώς και εκπρόσωποι των υπόλοιπων εταίρων.

 Το έργο ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2011 και περιλαμβάνει τις εξής  δράσεις:

  • Εγκατάσταση και ανόρθωση προστατευτικών δασών στις περιοχές Κρυστάλλη και Πόα του Νομού Ροδόπης με σκοπό την διατήρηση της υπάρχουσας δομής του ευαίσθητου δασικού και υδατικού δυναμικού της περιοχής.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την παρακολούθηση μετεωρολογικών και υδρολογικών παραμέτρων επιφανειακών και υπόγειων υδάτων στο Νομό Ροδόπης από την οποία θα προκύψει εκτενής καταγραφή της κλίμακας των βροχοπτώσεων, της υγρασίας και της εξάτμισης αλλά και της  διεύθυνσης των ανέμων, παράγοντας για πρώτη φορά μια πλούσια βάση δεδομένων των υδραυλικών χαρακτηριστικών των υδάτων της λεκάνης της Ροδόπης.
  • Εγκατάσταση πιεζομέτρων στο Νομό Ροδόπης μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η αποτύπωση της πιεζομετρικής στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και των ποιοτικών του χαρακτηριστικών, βάσει των οποίων θα σχεδιαστούν οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις.
  • Διερεύνηση των οικολογικών απαιτήσεων της ορνιθοπανίδας και της ιχθυοπανίδας της λίμνης Ισμαρίδας ώστε να καταρτιστεί μία τεκμηριωμένη και επίκαιρη αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης – παράλληλα, θα καθοριστούν οι απαιτούμενες ενέργειες διαχείρισης του καλαμώνα, στο πλαίσιο των δράσεων αποκατάστασης της λίμνης, με στόχο το βέλτιστο σχεδιασμό διατήρησης του οικοσυστήματος.
  • Προμήθεια δορυφορικών εικόνων βάσει των οποίων θα καταστεί δυνατή η ανίχνευση και ο εντοπισμός των μεταβολών της βλάστησης, γενικότερα του ευρύτερου τοπίου και ειδικότερα των οικοτόπων, καθώς και ο εμπεριστατωμένος καθορισμός των προοπτικών ικανοποιητικής διατήρησης της δομής τους στο μέλλον και οι δυνατότητες αποκατάστασής τους.

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της: Δ/νση Δασών, Δ/νση Υδάτων, Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης και την Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας και εταίρους το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων Υδροβιοτόπων (Ε.Κ.Β.Υ.) και τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας.

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 3.700.000 € και το έργο κρίνεται ως ένα από τα σημαντικότερα στοχευμένα έργα στην κατεύθυνση της προστασίας και της αποκατάστασης των υδατικών και δασικών πόρων της περιοχής του Νομού Ροδόπης.

 

Στο περιθώριο της συνάντησης, η κ. Κόκλα τόνισε ότι «με την υλοποίηση του έργου αυτού εξισορροπείται σημαντικό μέρος του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του Ν. Ροδόπης μέσω της ορθολογικής χρήσης των δασικών και των υδάτινων πόρων. Έργα τέτοιου μεγέθους συμβάλλουν σαφώς στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης ακριτικών Περιφερειών όπως η δική μας, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν σταδιακά την ήπια – περιβαλλοντικά – αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής». Δεν παρέλειψε δε να τονίσει και την ανάγκη για απόλυτη συνέπεια στην τήρηση του χρονοδιάγραμματος.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr