trikis_palia_poli

«Τα είπαν ένα χεράκι» με το Δήμαρχο οι κάτοικοι της Π. Πόλης

8 Απριλίου 201018:37

palia_poli_diamartyria_6Πρωτότυπη όσο και ουσιαστική ήταν η διαμαρτυρία των Κατοίκων της Παλιάς Πόλης οι οποίοι βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο Δημαρχείο της Ξάνθης, όπου έστησαν τραπέζια και καθίσματα και απόλαυσαν τον καφέ τους.

Αυτό ήταν μόνο το ένα μέρος της κινητοποίησης αφού επί της ουσίας διαμαρτυρήθηκαν έντονα στη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι τραπεζοκαθίσματα αλλά και οχήματα εμποδίζουν την πρόσβαση στον οικισμό για πεζούς, μητέρες, άτομα με κινητικές δυσκολίες.

 Τα μέλη του Συλλόγου για την ανάδειξη και προστασία της Παλιάς Πόλης είχαν έντονο και μακρύ διάλογο με το Δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, ο οποίος τους υποδέχτηκε και έκανε λόγο για αδυναμία του Δήμου να παρέμβει ουσιαστικά αφού αρμόδια σε αρκετά σημεία είναι η Τροχαία της Ξάνθης, ενώ σε ότι αφορά στην περίφημη λωρίδα που διασχίζει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης προκειμένου να διευκολύνει την κίνηση αμαξιδίων και καροτσιών, υπήρξε αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ δημάρχου και κατοίκων, για τη χρηστικότητά της.

Έντονος διάλογος

Στο διάλογο που είχαν οι κάτοικοι ζήτησαν μεταξύ άλλων, περιορισμούς στην κίνηση και αστυνόμευση στο παρκάρισμα των αυτοκινήτων καθώς και απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων  και αυθαίρετων κατασκευών που έχουν γίνει από καταστήματα στην Παλιά Πόλη. Ακόμη και η οριστική διακοπή της κυκλοφορίας δεν θα ενοχλούσε τους κατοίκους, όπως σημείωσαν, αρκεί να υπάρχει μέριμνα για τα οχήματα των μόνιμων κατοίκων. Διαφωνία υπήρξε επίσης και ως προς τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος που διέπει την Παλιά Ξάνθης ως προστατευόμενο οικισμό αλλά και τη χρησιμότητα των κατά καιρούς αποφάσεων του Δήμου για διάφορα θέματα όπως η ρύθμιση της κυκλοφορίας.

 Οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης μοίρασαν πληροφοριακό υλικό και παρέδωσαν στο Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων υπομνήματα και φακέλους με χιλιάδες υπογραφές κατοίκων της Παλιάς Πόλης και την υπόλοιπης Ξάνθης που ζητούν πιο ανθρώπινες συνθήκες στο παραδοσιακό οικισμό, προκειμένου αυτός  να αναδειχτεί αλλά ταυτόχρονα να μην δυσχεραίνει τη ζωή τους. Επεσήμαναν πάντως ότι δεν είναι ζητούμενο να απομακρυνθεί κάθε επιχειρηματική ή άλλη δραστηριότητα από τον οικισμό, αλλά να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες για το σεβασμό τους.

 Ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους ήταν και η δικηγόρος Βαγγελιώ Παντερμαλή (φωτ. 7) , η οποία κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και έθεσε στο Δήμαρχο Ξάνθης το ζήτημα της κίνηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες καθώς καλείται καθημερινά να διασχίζει την κατειλημμένη λωρίδα των ΑΜΕΑ. Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας ο Δήμαρχος – ο οποίος δήλωσε ότι ανέβαλε ταξίδι του στην Αθήνα, προκειμένου να τους δεχτεί- έγινε δέκτης των παραπόνων και των επισημάνσεων αρκετών κατοίκων της Παλιάς Πόλης για τα σοβαρά προβλήματα του οικισμού, αλλά δεν αποδέχτηκε τελικά την πρόκλησή τους να κινηθεί με το αναπηρικό καρότσι που είχαν μαζί τους. Κατέληξαν πάντως ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί σύντομα προκειμένου να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις από κοινού πολίτες, επιχειρηματίες και δημοτική αρχή.

 Δήμαρχος: Θα υπάρξει τριμερής συνεργασία

 Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης σημείωσε: «Άκουσα τη θέση των κατοίκων και κάποιων επαγγελματιών και θα βρεθούμε να συζητήσουμε, για να βρούμε τρόπο να μειώσουμε τα προβλήματα. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά στην κίνηση των πεζών και θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτούς και όχι στα αυτοκίνητα. Το μεγαλύτερο μέρος της Παλιάς Πόλης καταλαμβάνεται από αυτοκίνητα που παρκάρουν σε χώρο που απαγορεύεται.» Επεσήμανε ότι η Τροχαία έχει την ευθύνη της αστυνόμευσης σε όλη την Παλιά Πόλη, ενώ σε ότι αφορά στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων δήλωσε ότι ο Δήμος δεν έχει δώσει καμία άδεια για τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστούς χώρους, ζητώντας από τους επαγγελματίες να τα απομακρύνουν ενώ τόνισε ότι όπου υπάρχουν εξέδρες σε οδόστρωμα θα πρέπει να ξηλωθεί.

 Γ. Τρίκης: Ο αγώνας συνεχίζεται.

Ο Πρόεδρος του «Συλλόγου για την Προστασία και την Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης» Γιώργος Τρίκης είπε ότι σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν η παράδοση ενός κειμένου και χιλιάδων υπογραφών, που έχει σαν στόχο την απελευθέρωση των ελεύθερων χώρων από κάθε είδους εμπόδιο, τόσο στην Παλιά Πόλη, όσο και στην Ξάνθη. Εκτίμησε ότι μια καλή συνεργασία με το Δήμο της Ξάνθης θα μπορούσε να φέρει ένα θετικό αποτέλεσμ και αρνήθηκε ότι η κίνησή των κατοίκων έχουν οποιαδήποτε πολιτική χροιά αλλά ότι απευθύνονται σε όλους. Εκδήλωσε την αισιοδοξία του ότι με τη βοήθεια όλων των φορέων θα υπάρξει  μια είδους λύση. Τέλος, ερωτηθείς, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι είναι εφικτή ακόμη και η πεζοδρόμηση της Παλιάς Πόλης με καλή θέληση και προανήγγειλε παραστάσεις του Συλλόγου σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο επόμενο διάστημα.

 Χ. Πούλιος: «Υπάρχει λύση αρκεί να υπάρχει θέληση»

Ιδιαίτερα επικριτικός για το Δήμαρχο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Πούλιος εξέφρασε τη χαρά του που  επιτέλους δραστηριοποιούνται ομάδες πολιτών και άσκησε κριτική στα λεγόμενα του Δημάρχου ότι τον χαροποιεί η ύπαρξή τους, υποστηρίζοντας ότι «στα 3,5 χρόνια που είμαι αντιπολίτευση στο Δήμο διαπίστωσα το ακριβώς αντίθετο, ουδέποτε χάρηκε για την ύπαρξη ενεργών πολιτών που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.» Έκανε λόγο για καινοφανή θεωρία του Δημάρχου Μιχάλη Στυλιανίδη αναφερόμενος στη δήλωσή του ότι οι πολίτες πρέπει να βρεθούν και να συναποφασίσουν.  «Αυτή η δημοτική αρχή δεν μπορεί να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Επί 10 χρόνια διοικεί το Δήμο Ξάνθης και οφείλει επιτέλους να βρει τις λύσεις» είπε και υποστήριξε ότι «υπάρχει modus vivendi αρκεί να υπάρχει βούληση αν επιτευχθεί και να επιβληθεί. Δεν μπορούμε να μιλάμε για Παλιά Πόλη αποστειρωμένη από καταστήματα και ζωή, θα πρέπει οριοθετηθούν κάποια σημεία όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα αλλά όχι στο οδόστρωμα» σημείωσε ενώ σε ότι αφορά στο πάρκινγκ πρότεινε να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα μικρά οικόπεδα της Παλιάς Πόλης για χώρος στάθμευσης.

 Νίκος Ανταμπούφης: «Η δημοτική αρχή προστατεύει τις αυθαιρεσίες»

Με τη διπλή ιδιότητα του κατοίκου και μέλους του Συλλόγου της Παλιάς Πόλης αλλά και του Δημοτικού Συμβούλου ο Νίκος Ανταμπούφης δήλωσε αμέσως μετά τη διαμαρτυρία ότι επρόκειτο για πολύ σημαντική πρωτοβουλία του συλλόγου και των ενεργών πολιτών της Ξάνθης για το θέμα της πρόσβασης όλων των πολιτών στους ελεύθερους χώρους. «Εκείνο που και σήμερα διαπιστώσαμε μετά τη ζωντανή επαφή με το Δήμαρχο Ξάνθης, είναι ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι μακριά και έξω από την πραγματικότητα της πόλης. Επισημάναμε με τον πιο εύγλωττο τρόπο όχι μόνο τις παραβάσεις στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων αλλά ακόμη και του αυτοκινήτου του Δημάρχου, και πήραμε μόνο γενικόλογες απαντήσεις.» Εκτίμησε ότι η δημοτική αρχή «προστατεύει» τις αυθαιρεσίες και παραμένει απαθής στις καταγγελίες, ενώ βλέπει μόνο μια μερίδα συμπολιτών, εκτιμώντας πολιτικά αυτή τη στάση που αποδίδει στην παράταξη του Δημάρχου. Ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει το γεγονός πως ενεργοί πολίτες εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη λύση των προβλημάτων. «Υπάρχουν αποφάσεις, ομόφωνες του Δημοτικού Συμβουλίου και Νόμοι που δεν υπερασπίζονται και δεν υλοποιούνται», κατέληξε ο Νικός Ανταμπούφης.

 Γιάννης Ζαμίδης; «Πάντοτε υπήρχε εμπορικός ιστός στην Π. Πόλη»

Δηλώσεις έκανε στα Μ.Μ.Ε και ο επιχειρηματίας Γιάννης Ζαμίδης που δραστηριοποιείται στην Παλιά Πόλη και  ζήτησε να υπάρξει μια οριοθέτηση που θα επιτρέπει τα τραπεζοκαθίσματα στον παραδοσιακό οικισμό, που εκτός των άλλων, σημείωσε, τον αναδεικνύουν. «Πάντοτε υπήρχε εμπορικός ιστός στην Παλιά Πόλη και θα πρέπει να συνεχιστεί να υπάρχει. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, όπως συμβαίνει σε διάφορες άλλες πόλεις αλλά απλώς να υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην Παλιά Πόλη» δήλωσε.

Το υπόμνημα των Κατοίκων της Παλιάς Πόλης

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης και συνοδεύεται από τις υπογραφές αρκετών πολιτών αναφέρεται:

“Εμείς οι πολίτες αυτής της πόλης και κάτοικοι της Παλιάς Ξάνθης αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να υπερασπίσουμε την αξιοπρέπειά μας, να διεκδικήσουμε την επανάκτηση του δημόσιου χώρου. Η κινητικότητα είναι έκφραση ελευθερίας.

Τα πεζοδρόμια της πόλης δεν υπηρετούν τους πεζούς. Είναι κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και όχι μόνον. Οι νεότεροι σε ηλικία κατορθώνουν με δυσκολία να κινηθούν σε αυτά τα πεζοδρόμια, ωστόσο οι ασθενείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένοι, μητέρες με τα παιδιά στα καροτσάκια, άνθρωποι με αναπηρίες είναι καταδικασμένοι είτε να μένουν στα σπίτια τους είτε να κυκλοφορούν θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνον τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά ακόμη και τη ζωή τους.

Έχετε σκεφτεί ότι μπορούμε να πάμε παντού με τα πόδια χωρίς να κινδυνεύουμε; Έχετε σκεφτεί ότι μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση και να μετατρέψουμε την πόλη της Ξάνθης και ιδιαίτερα την Παλιά Ξάνθη σε μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο φιλική προς τον πολίτη;

Μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε ως ενεργοί πολίτες. Γι’ αυτό βοηθείστε να κάνουμε την πόλη μας και την Παλιά Ξάνθη μια πρότυπη πόλη για τους πεζούς.

Προς τούτο καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να επιτελέσουν το καθήκον τους, δηλαδή να επιληφθούν της τήρησης του Νόμου και να προστατεύσουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, δηλαδή την ελεύθερη πρόσβαση και την ελεύθερη χρήση των πεζοδρομίων.”

palia_poli_diamartyria_1palia_poli_diamartyria_2palia_poli_diamartyria_4palia_poli_diamartyria_afisapalia_poli_loridapantermali_vagelio_palia_polipoulios_x._palia_poliantampoufis_nikos_palia_poli

trikis_palia_poli

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr