Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Μπόκα, ο γενναίος αετός» στο ΊΘΤΠ

16 Φεβρουαρίου 201015:55

mpoka_biblioΤο Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 11:00, το Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης φιλοξενεί την συγγραφέα Μαρία Θανοπούλου και την εικονογράφο Μαρία Καντεράκη, που θα μας παρουσιάσουν το παιδικό βιβλίο:«Μπόκα, ο γενναίος αετός»

“…κι ήταν μόνο ένα μικρό αετόπουλο. Του είχε χαρίσει ένα κασκόλ κι ένα ζευγάρι κόκκινα παπουτσάκια για να μην κρυώνει και να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους αετούς. Η πραγματική φιλία μαζί με την αγάπη δυναμώνει τις σχέσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές δοκιμάζονται. Ο Μπόκα τα βράδια συνήθιζε να κουρνιάζει στο δάσος της Δαδιάς, Συνήθως συνόδευε το Φόντα ως το σχολείο και μέχρι να σχολάσει, ο αετός εξερευνούσε τον ουρανό πετώντας ψηλά, τόσο ψηλά που νόμιζες πως άγγιζε τις κορυφές των άστρων.”

 Οι μικροί μας φίλοι θα γίνουν κριτικοί βιβλίου, παίζοντας, διασκεδάζοντας και γνωρίζοντας καλύτερα το βιβλίο, δημιουργώντας ακόμα και το δικό τους παραμύθι.

βιογραφικά

 

Μαρία Καντεράκη

Το χωριό με τις νεροκολοκύθες βρισκόταν κάπου ψηλά σ’ ένα καταπράσινο λόφο, όταν γεννήθηκα από μια παράξενη κολοκύθα. Ένα μικρό άστρο στον κόσμο των κολοκυθιών μού χάρισε ένα πινέλο κι ένα βαλιτσάκι με ατελείωτα χρώματα, πολλά πολλά πιτσιλωτά χρώματα. Με την παλέτα μου κάθομαι ώρες πολλές, τώρα πια, παρέα με τα’ αγαπημένα μου παιδιά, το Γιώργο και τη Μανώλια και ζωγραφίζω μέσα στο σπίτι μας, το οποίο έχει μεταμορφωθεί σε κανονικό ατελιέ, όπως λέει και ο γεμάτος ιδέες άντρας μου, ο Αποστόλης. Από μικρή ζωγράφιζα, όπου υπήρχε χαρτί. Λατρεύω τα χρώματα. Κυρίως το πράσινο. Καμιά φορά πετάω και στο γαλάζιο, κι έπειτα επιστρέφω στις κολοκύθες μου, που γίνονται παραμύθια και παίζουν κι εκείνες με τα χρώματα. Ο Μπόκα κι ο Φόντας είναι οι πρώτοι εικονογραφημένοι μου φίλοι. Ετοιμάζω όμως κι άλλες εικόνες, πάντα βγαλμένες από το χωριό των νεροκολοκυθιών.  

 

Μαρία Θανοπούλου

Έγραφα από πάντα…απ’ ότι θυμάμαι. Το θέμα για τη φιλία με απασχόλησε πολλές φορές. Ποιος δεν έχει έναν καλό φίλο; Όταν παρουσίασα στη βιβλιοθήκη της Δαδιάς τα παραμύθια μου, σκέφθηκα να γράψω για τον Μπόκα. Αλήθεια παιδιά, εσείς έχετε αποκτήσει κάποιον καλό φίλο ως τώρα; Ξέρω, ξέρω είναι δύσκολο, αρκεί να έχετε χιούμορ και να μάθετε να συγχωρείτε. Η φιλία σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και προπάντων σου προσθέτει χαμόγελα. Δουλέψτε μια άσκηση μαζί με τους φίλους σας. Παρατηρείστε πόσες φορές χαμογελάτε και καταγράψτε πάνω σε έναν πίνακα τα χαμόγελα σας …και ειδικά όταν ξεκαρδίζεστε. Αφού μεγαλώσετε, δε φαντάζεστε πόσο χρήσιμα θα σας φανούν. Μαζί είναι πάντα καλύτερα. Μη φοβηθείτε όμως τη μοναξιά. Είναι η αρχή για την εύρεση ενός αληθινού φίλου. Μαζί μου συμφωνούν και οι τρεις καρδιακές μου φίλες, η Ειρήνη, η Έλσα και η Κάριν, που τις ονόμασα, καλές νεράιδες. Νομίζω πως ταξίδεψαν από τον παραμυθόκοσμο και μου πρόσφεραν την έμπνευση για το παραμύθι που κρατάτε στα χέρια σας. Θυμηθείτε, ένα βιβλίο μπορεί να γίνει ο πρώτος σας φίλος…….

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στη Ξάνθη.

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr