Η κρίση και η ανεργία έκανε τους Έλληνες «βαποράκια»

9 Σεπτεμβρίου 201317:00

Αυξάνονται συνεχώς με ραγδαίους ρυθμούς οι συλλήψεις Ελλήνων νεαρών στο εξωτερικό σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές τόσο στην Ευρώπη όσο και πέρα από τον Ατλαντικό.

Από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Ιούλιο του 2013, περισσότερες από 184 συλλήψεις νεαρών με ελληνική υπηκοότητα έχουν σημειωθεί σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά και σε “ξεχασμένα” αεροδρόμια κρατών που δύσκολα βρίσκει κανείς στον παγκόσμιο χάρτη.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για μεταφορά ναρκωτικών, όπλων, αλλά και χρημάτων από εγκληματικές ενέργειες.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, τις περισσότερες φορές πρόκειται για νέα πρόσωπα ηλικίας 20-30 ετών, μη σεσημασμένα που μόλις έχουν “στρατολογηθεί” από τα διεθνή κυκλώματα που δρουν στην Ελλάδα.

“Πρόκειται για Ελληνόπουλα που πλέον, λόγω της κρίσης, έχουν μετατραπεί σε “βαποράκια” στα κυκλώματα Νιγηριανών και Αλβανών, “θέσεις” που μέχρι πρόσφατα κατείχαν Αλβανοί, Λετονοί, Λιθουανοί και Εσθονοί”, επισημαίνει στην εφημερίδα ανώτατο στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Οι αριθμοί των συλλήψεων αφορούν στην περίοδο που το κύμα μετανάστευσης νέων Ελλήνων στο εξωτερικό κορυφωνόταν.

Άνεργοι, τα εύκολα θύματα

Αρκετοί άνεργοι, απελπισμένοι αλλά και αφελείς νεαροί αποδείχθηκαν τα εύκολα θύματα των κυκλωμάτων που ήθελαν να ανανεώσουν τον “στόλο” από τα βαποράκια τους με “ασημάδευτα” πρόσωπα.

Με την πρόφαση της αναζήτησης δουλειάς και προκάλυμμα την καθόλα νόμιμη μετανάστευση σε άλλες ηπείρους, οι νεαροί έκρυβαν τα ίχνη των “επιχειρήσεων” που εξυπηρετούσαν πραγματοποιώντας ταξίδια σε κάθε γωνιά της γης για λογαριασμό παράνομων κυκλωμάτων λαθραίας διακίνησης και εμπορίας.

Αντικαθιστώντας αλλοδαπούς που έκαναν τη βρώμικη δουλειά, οι νεαροί μπήκαν στην παρανομία για να κερδίσουν εύκολα χρήματα.

Οι περισσότερες συλλήψεις γίνονται σε αεροδρόμια και αφορούν στη μεταφορά κοκαΐνης και ηρωίνης προς την Ευρώπη.

Από τους αριθμούς των συλλήψεων, καταγράφονται και οι δρόμοι των ναρκωτικών, είτε της κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική είτε ηρωίνης από την Τουρκία, τη Γεωργία ή τα Βαλκάνια.

Ναρκωτικά σε βαλίτσες και το στομάχι τους

Δεκάδες είναι τα βαποράκια σε αεροδρόμια αρκετών χωρών που εντοπίστηκαν να μεταφέρουν κοκαΐνη και ηρωίνη σε βαλίτσες με διπλούς πάτους ή ακόμα για να αποφύγουν τον έλεγχο να καταπίνουν σε σακουλάκια τον λευκό θάνατο, τον οποίο προόριζαν για διάθεση στις ξένες αγορές.

Οι αριθμοί που αφορούν στις συλλήψεις νεαρών Ελλήνων σε ξένες χώρες κατά την περίοδο Απρίλιος 2012 – Ιούλιος 2013 μιλούν από μόνοι τους: 58 συλλήψεις στη Γερμανία, 20 στην Ισπανία, 27 στην Τουρκία, αλλά και 18 σε Ιταλία, Γαλλία, Βραζιλία και Εσθονία. Σύλληψη έχει καταγραφεί ακόμα και στη Νήσο Αγίου Παύλου, μια μικροσκοπική νησιωτική χώρα στον Ινδικό Ωκεανό.

Πηγή : spirospero.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr