Κορωνοϊός: Στα αποκλεισμένα χωριά του Δήμου Μύκης

27 Απριλίου 202010:25

Ένα ζευγάρι από το χωριό της Σμύνθης έχοντας τσάπες στα χέρια του σκάβει τη γη. Πού και πού ακούγεται ήχος από το χτύπημα σε πέτρα. Σταματούν, την πιάνουν στα χέρια τους και την απομακρύνουν τοποθετώντας την στο σύνορο. Ύστερα πάλι συνεχίζουν προετοιμάζοντας το μικρό τους κτήμα για τα νέα φυτά. Λίγα μόλις μέτρα έξω από το Ζουμπούλι και το Αρναούτ, οι δύο μικροί οικισμοί που βρίσκονται σε καραντίνα και τίποτα δεν μαρτυρά ότι η περιοχή δίνει εδώ και πολλές μέρες τον δικό της αγώνα ενάντια στην Πανδημία του νέου κορωνοϊου.

«Μετά τον Εχίνο στο Ζουπούλι και στο Αρναούτ, από τις 900 οικογένειες και τους 3000 κατοίκους, περάσαμε στις εξήντα οικογένειες και στα δύο χωριά» δηλώνει ο δήμαρχος Μύκης, ο κος Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν και σημειώνει ότι « Η εμπειρία του Εχίνου ήταν πολύτιμη στην αντιμετώπιση των δύο αυτών οικισμών. Μας βοήθησε καθοριστικά και είμαστε πολύ καλά οργανωμένοι με την παρουσία της Αστυνομίας από την πρώτη στιγμή, αλλά και των εργαζομένων του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».»

 

Ο μοναδικός μπακάλης-μανάβης στο χωριό Ζουμπούλι έχει πάρει τις κατάλληλες οδηγίες από το Δήμο για την τροφοδοσία των κατοίκων του χωριού. « Ένα τηλεφώνημα με τις παραγγελίες θα είναι αρκετό για να παραδίδει τα τρόφιμα ο ίδιος στο κατώφλι τους, κρατώντας πάντα τις αποστάσεις.» σημειώνει ο δήμαρχος και προσθέτει πως «Φάρμακα, περίθαλψη, αλλά και κάποια έκτακτη ανάγκη καλύπτεται από τις συχνές επισκέψεις των εργαζομένων στο Πρόγραμμα « Βοήθεια στο Σπίτι». Προς στιγμήν ελέγχουμε την κατάσταση, κυλούν όλα όπως τα περιμέναμε και εύχομαι να μην υπάρξουν νέα κρούσματα.»

Ο Δήμαρχος επανέρχεται συχνά στο θέμα της εμπειρίας, που αυτές τις μέρες στην αντιμετώπιση της Πανδημίας του νέου κορονοϊου είναι πολύτιμη. «Οι υπηρεσίες του Δήμου κινούνται γρήγορα και από μόνες τους. Για παράδειγμα στην περίπτωση ενός νεφροπαθή, τον κατεβάσαμε στην Ξάνθη στο Νοσοκομείο προληπτικά. Υπάρχουν επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα κορονοίου γι αυτό και προληπτικά μπήκαν οι οικισμοί σε καραντίνα» τονίζει και σπεύδει να ευχαριστήσει την πολιτεία « από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα μας. Ο Υφυπουργός Χαρδαλιάς μου είπε ό,τι χρειαστεί ο δήμος είναι είναι στη διάθεσή μας, το ίδιο μου είπαν ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Ξάνθης και τους ευχαριστώ. Υλικά, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά θα είναι στη διάθεσή μας ανά πάσα στιγμή.» Μην παραλείποντας τέλος να στείλει το μήνυμά του: «Είναι κάτι που γίνεται για το καλό όλων. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός.»

Η Ευδοξία Φραγκουλάκη είναι φαρμακοποιός, εργάζεται σε φαρμακείο στη Σμύνθη. «Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε αυτές τις μέρες όσο το δυνατόν καλύτερα» δηλώνει και μας καλωσορίζει ευγενικά στην περιοχή. Κρατώντας τις αποστάσεις εξηγεί πώς γίνεται η εκτέλεση των συνταγών; « Μεταφέρουμε εμείς στο Κέντρο Υγείας Εχίνου το αίτημα των αποκλεισμένων να γράψουν τα φάρμακά τους γιατί πλέον δεν λειτουργούν τα τοπικά αγροτικά ιατρεία, και με το τηλέφωνο ό,τι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε, το κάνουμε, αλλά και με τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά για να εξυπηρετούμε τα χωριά που βρίσκονται σε καραντίνα. Εξυπηρετούνται κανονικά οι άνθρωποι χωρίς να υπάρχει πρόβλημα, να μην ανησυχούν καθόλου για τίποτα.» απαντά και στέλνει το δικό της μήνυμα: « Αρκεί να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, να μείνουν στο σπίτι τους, μακριά από συναθροίσεις. Όλα τα άλλα θα γίνουν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εξυπηρετούνται κανονικά οι πάντες.»
Η Φύση γύρω δημιουργεί τους δικούς της «πίνακες» ζωγραφικής και ξεπερνά τις επιδόσεις ακόμη και του πιο ταλαντούχου δημιουργού. Το νερό ρέει άφθονο κατεβαίνοντας ορμητικό στο μεγάλο ποτάμι της περιοχής, αλλά και χαρούμενο και ήρεμο στα μικρά καλά φυλαγμένα ρυάκια. Μια στάση στις βρύσες που είναι πάνω στο δρόμο επιβάλλεται. Η δροσιά, ο καθαρός αέρας, η ομορφιά του τοπίου και ο φιλόξενος λόγος των κατοίκων αποζημιώνουν τον επισκέπτη και κάνουν τον κορονοϊο να φαντάζει ήδη μια μακρινή ηττημένη απειλή.

 

ert.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr