Κορωνοϊός: Φόβοι πως μεταδίδεται από αποχετεύσεις διαμερισμάτων

12 Φεβρουαρίου 202010:23

Η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα και κυρίως τους επιστήμονες που πλέον φοβούνται ότι κάτι τους έχει διαφύγει σχετικά με τον τρόπο διάδοσης του ιού.

Αφορμή στάθηκε ένα πρόσφατο περιστατικό με δύο ενοίκους της ίδιας πολυκατοικίας που νόσησαν σχεδόν ταυτόχρονα, με διαφορά 10 ορόφων και χωρίς να εισέλθει ο ένας στο διαμέρισμα του άλλου. Το συμβάν αυτό γέννησε την απορία για το αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσα από τις σωληνώσεις των αποχετεύσεων.

Τι συνέβη στην πολυκατοικία των ασθενών; 

Οι υπεύθυνοι των υγειονομικών υπηρεσιών του Χονγκ Κόνγκ εκκένωσαν και έβαλαν σε καραντίνα δεκάδες ενοίκους της πολυόροφης πολυκατοικίας, όταν διαπίστωσαν ότι οι δύο διαφορετικοί ένοικοι που νόσησαν, δεν είχαν μεταξύ τους επαφές.

Εκτός, όμως, από αυτά τα δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά, ακόμα τέσσερις άνθρωποι που ζουν σε τρία διαφορετικά διαμερίσματα έχουν εμφανίσει συμπτώματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα δημόσιας Υγείας του Χονγκ Κόνγκ, Sophia Chan.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ερευνητές δεν έχουν επιβεβαιώσει αν ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Οι υγειονομικές αρχές που πραγματοποίησαν επιτόπια έρευνα στα διαμερίσματα διαπίστωσαν ότι στο μπάνιο της 62χρονης ασθενούς, που διαμένει 10 ορόφους πιο κάτω από τον πρώτο άνθρωπο που νόσησε στην ίδια πολυκατοικία, υπήρχε ένας σπασμένος σωλήνας.

Ο…  “super-spreader” του κορωνοϊού

Ταυτοποιήθηκε ο “super-spreader” του κορωνοϊού ο οποίος έχει μολύνει τουλάχιστον 11 ανθρώπους, σύμφωνε με την εφημερίδα “Only Star”.
Πρόκειται για τον 53χρονο Steve Walsh, πατέρα δύο παιδιών και αρχηγό προσκοπικής ομάδας, όπου τα παιδιά τον φωνάζουν Shere Khan.

Ο Steve Walsh βρίσκεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο του Λονδίνου αφότου νόσησε από τον κορωνοϊό.

ΗΠΑ: Έδωσαν κατά λάθος εξιτήριο σε φορέα κορωνοϊού

Ένας άνδρας που έφτασε στην Βάση πεζοναυτών στο Μιραμάρ του Σαν Ντιέγκο, εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορωνοϊού.

Μετά την αρχική εξέταση τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο εκείνος όσο και οι άλλοι τρεις δεν ήταν φορείς του κορωνοϊού. Έτσι, αποφασίστηκε να τους δώσουν εξιτήριο και οι τέσσερις επέστρεψαν στην υποχρεωτική 14ημερη καραντίνα στην Βάση των πεζοναυτών που είχαν αρχικά μεταφερθεί.

Όμως, μετά τον επανέλεγχο των δειγμάτων που είχαν πάρει από τα τέσσερα ύποπτα κρούσματα, ο ένας βρέθηκε τελικά θετικός στον ιό. Έτσι, αποφασίστηκε η μεταφορά του εκ νέου στο νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο όπου τέθηκε σε απομόνωση.

star.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr