Κορωνοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί όταν μιλάμε ή αναπνέουμε;

3 Απριλίου 202012:32

Aμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται όχι μόνο μέσω του φτερνίσματος και του βήχα, αλλά ακόμα και όταν μιλάμε ή αναπνέουμε.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε η Εθνική Ακαδημία Επιστημών (National Academy of Sciences) στον Λευκό Οίκο: «Αν και είναι περιορισμένη η έρευνα ειδικά για τον νέο κορωνοϊό, τα αποτελέσματα άλλων ερευνών καταδεικνύουν ότι οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν με την αναπνοή».

Όπως αναφέρεται στο CNN, oι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μεταδοθεί από τα εκνεφώματα της αναπνοής ή της ομιλίας ασθενών.

Τελικά παραμένει ο κορωνοϊός στον αέρα;

Έρευνα σε νοσοκομείο στην Κίνα έδειξε ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στον αέρα όταν οι γιατροί και οι νοσηλευτές βγάλουν τον προστατευτικό τους εξοπλισμό ή όταν καθαρίζονται τα πατώματα ή όταν απλά το προσωπικό του νοσοκομείου μετακινείται.

Άλλη έρευνα του Πανεπιστήμιου της Νεμπράσκα έδειξε ότι γενετικό υλικό του ιού βρέθηκε πάνω από 2 μέτρα μακριά από τους ασθενείς. Τα δύο μέτρα θεωρούνται η ελάχιστη απόσταση ασφαλείας για την εκτόξευση σταγονιδίων από τον βήχα ή το φτέρνισμα.

Το πόσο παραμένει ο ιός στον αέρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως πόσα μόρια του κορωνοϊού απελευθερώνονται όταν κάποιος μιλάει ή αναπνέει, καθώς και την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο.

Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι ο κορωνοϊός δεν κολλάει τόσο εύκολα όσο η ιλαρά ή η φυματίωση.

Ο Άντονι Φάουτσι, ένας από τους επιστήμονες που έχει επιστρατεύσει ο Ντόναλντ Τραμπ για τον κορωνοϊό, είπε την Τρίτη ότι υπάρχουν σκέψεις στις ΗΠΑ για να συστηθεί η γενική χρήση μάσκας από τον πληθυσμό ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

tovima.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr