125A16E152FC1A18AC7502C38B95344B

Ένοπλη συμπλοκή Βόρειας και Νότιας Κορέας

23 Νοεμβρίου 201018:51

125A16E152FC1A18AC7502C38B95344BΑνήσυχοι οι κάτοικοι της Νοτίου Κορέας παρακολουθούν  τις εξελίξεις που τρέχουν  από το πρωί μετά από την επίθεση που δέχτηκε το νησί τους  από τη Βόρειο Κορέα και κλυδωνίζουν σημαντικά την ειρήνη στην περιοχή.

Η διεθνής κοινότητα από την πλευρά της εκφράζει τους φόβους της για κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, ενώ Ουάσινγκτον, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ καταδικάζουν το περιστατικό.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Λι Μιούνγκ-μπακ δήλωσε την Τρίτη ότι ήταν «ασυγχώρητο» εκ μέρους της Βορείου Κορέας να ρίξει βλήματα πυροβολικού κατά πολιτών στο νοτιοκορεάτικο νησί.

«Επιθέσεις χωρίς διακρίσεις κατά πολιτών είναι ασυγχώρητες και με την ανθρωπιστική έννοια» δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στρατιωτικών, ενώ προειδοποίησε ότι η Σεούλ θα εξαπολύσει «τεράστια αντεπίθεση» σε περίπτωση που η Βόρειος Κορέα επιτεθεί ξανά.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, η αρχή έγινε από τη Β. Κορέα η οποία βομβάρδισε το νησί Γεοπγεόνγκ της Νότιας Κορέας, με αποτέλεσμα δύο νοτιοκορεάτες στρατιώτες να σκοτωθούν και πάνω από δεκαπέντε στρατιώτες και πολίτες να τραυματιστούν. Η επίθεση με οβίδες προκάλεσε την αντίδραση της Σεούλ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας ανταπέδωσαν τα πυρά. 

Από την πλευρά της πάντως, η Β. Κορέα κατηγόρησε τη Ν. Κορέα ότι άνοιξε πρώτη πυρ, αναγκάζοντάς την να απαντήσει, όπως μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. «Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, η Νότια Κορέα εκτόξευσε δεκάδες βλήματα από τη 1 π.μ. … και αναλάβαμε αμέσως ισχυρή στρατιωτική δράση», αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του πρακτορείου ειδήσεων, στην οποία δεν διευκρινίζεται εάν υπάρχουν απώλειες στη βορειοκορεατική πλευρά.

Τελικά, στη συνέχεια η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποιούσε συνηθισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά της δυτικής ακτής όταν η Βόρεια Κορέα αρχίσει να βάλλει με δεκάδες οβίδες, όμως επισήμανε πως τα νοτιοκορεατικά πυρά κατά τα γυμνάσια δεν ήταν προς την κατεύθυνση του βορρά.

Από τα πυρά έχουν καταρρεύσει κτίρια, ενώ οι φωτιές το πρωί μαίνονταν ανεξέλεγκτες στο νησί. Το τηλεοπτικό δίκτυο YTN επικαλέστηκε αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος δήλωσε ότι πολλές από τις βορειοκορεάτικες  οβίδες έπληξαν στρατιωτική βάση στο νησί.

Για την Τετάρτη έχει οριστεί  έκτακτο συμβούλιο στο υπουργείο Οικονομικών της Νότιας Κορέας.

Στο νησί, το οποίο έχει 1.300 κατοίκους, βρίσκεται νοτιοκορεατικό στρατιωτικό απόσπασμα. Σύμφωνα με κάτοικο του νησιού Γεοπγιεόνγκ, περίπου πενήντα οβίδες έπεσαν στο νησί. “Μάς έδωσαν εντολή με τηλεβόες να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας”, είπε οι Λι Γιόνγκ-Σικ, κάτοικος του νησιού που βρίσκεται στην Κίτρινη Θάλασσα, μία ζώνη την οποία διεκδικούν και τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου, όπου κατά το παρελθόν έχουν συμβεί και άλλα περιστατικά. 
Η επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόργουορθ από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου. 

Πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr