Κόπωση από τη μη ικανοποίηση αιτημάτων του κλάδου τους εκφράζουν οι Ξανθιώτες λογιστές

7 Ιουνίου 202111:04

Την υποστήριξή της στα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών εκφράζει η Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Ξάνθης για το Μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών, όπου για να λάβουν μέρος οι επιχειρήσεις, ήταν απαίτηση να έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι την 17η Ιουνίου.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων, συμπεριλαμβανομένης και της κ. Μπατζακίδου που εκπροσωπεί τους λογιστές-φοροτεχνικούς ελεύθερους επαγγελματίες της Ξάνθης, ήταν διάχυτη η αγανάκτηση για την αντιμετώπιση του Κλάδου, “όχι για τον απίστευτο όγκο εργασιών που έχουν εκτελέσει ή θα εκτελέσουν, αλλά για την έλλειψη ικανότητας συντονισμού των απαιτούμενων εργασιών από κάποιους υπεύθυνους της Πολιτείας. Αυτή η προχειρότητα και όχι ο όγκος εργασιών έχει οδηγήσει τους λογιστές σε απόγνωση και διογκώνεται η αντίδρασή τους μέρα με την μέρα.”, όπως αναφέρεται στην δημόσια ανακοίνωση.

Συνεχίζοντας, το ΔΣ της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. δηλώνει πως επιβεβαιώνεται για τα όσα προσπαθεί με τόσο κόπο να εξηγήσει και αναγνωρίζει ότι έχουν υιοθετηθεί πολλές από τις προτάσεις αλλά διακρίνεται μια διστακτικότητα, η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια του ανεκτού, όσον αφορά σημαντικότατα θέματα που σχετίζονται με αποφυγή της ισοπέδωσης και καταστροφής του επαγγέλματος μας, αλλά δυστυχώς και της ίδιας τη υγείας τους.

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει:

“Η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας νομοθέτησε χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης, όπως: αναστολές συμβάσεων εργασίας, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού επιστημόνων, επιστρεπτέες 1-2-3-4-5-6 & 7, προγράμματα περιφερειών, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων σε δύο φάσεις, επιδότηση τόκων 1 & 2, πρόγραμμα Γέφυρα 1 & 2, μειώσεις μισθωμάτων από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζεται, πρόγραμμα Συνεργασία, προγράμματα για θερμάστρες εξωτερικών χώρων και e-shops, ψηφιακή μέριμνα, άδειες ειδικού σκοπού, τηλεργασία, στήριξη εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, μέτρα στήριξης εργαζομένων στον τουρισμό, θέατρο, πολιτισμό και πολλά ακόμα χρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όλα τα ανωτέρω υλοποιήθηκαν επιτυχώς από τον Κλάδο των Λογιστών – Φοροτεχνικών. Αν όμως ο Κλάδος των Λογιστών – Φοροτεχνικών «κατέβαζε ρολά», αν δεν ξεπερνούσαν εαυτούς τα λογιστικά γραφεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά, δε θα μπορούσαν να αποδώσουν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης και να φτάσουν έγκαιρα σε εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Τα Υπουργεία τις περισσότερες φορές αποφάσιζαν και νομοθετούσαν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές συνθήκες, τις προθεσμίες υλοποίησης και τον όγκο της επιπλέον εργασίας που απαιτείται για κάθε ένα από τα νέα αυτά μέτρα.

Είναι πασιφανές ότι το χρονικό περιθώριο για να ολοκληρωθούν αυτές οι νέες εργασίες που ο Κλάδος των Λογιστών – Φοροτεχνικών επωμίστηκε, σεβόμενος τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας και των καταστάσεων (στην πλειονότητά τους αφιλοκερδώς), ήταν δυσανάλογο και με δυσβάστακτο εργασιακό βάρος.

Πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των Λογιστών – Φοροτεχνικών χωρίς την ελάχιστη καθυστέρηση. Τα όρια μας έχουν εξαντληθεί.
α) Να δοθεί το αυτονόητο δικαίωμα στον Λογιστή – Φοροτεχνικό να μπορεί να ασθενήσει, να δοθεί το δικαίωμα στην γυναίκα Λογίστρια – Φοροτεχνικό να εγκυμονήσει και όχι να αποτελούν έρμαια λήξεων υποχρεώσεων. Είναι αδιανόητο να παραμένει ένα τέτοιο θέμα άλυτο. Το αυτονόητο για όλον τον υπόλοιπο πληθυσμό, θα πρέπει να ισχύει και για τον Κλάδο μας.

β) Ως Κλάδος είμαστε μέχρι τον Αύγουστο, 18 ολόκληρους μήνες στις επάλξεις χωρίς μία μέρα ξεκούρασης, με εργασιακό βίο που εκτός των καθημερινών, έχει επί της ουσίας επεκταθεί τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Τι μας περάσατε; Αναλώσιμα υλικά; Δεν σκέφτεστε ούτε τους επαγγελματίες λογιστές ούτε τους εργαζόμενους τους και χάριν οικονομικών σχεδιασμών πρέπει να καταρρακωθούν σωματικά και ψυχικά; Ζητούμε από τώρα και στο εξής ο μήνας Αύγουστος να είναι κενός από καταληκτικές ημερομηνίες και υποχρεώσεις για τους Φοροτεχνικούς – Λογιστές, όπως είναι για τους περισσότερους επιστήμονες επαγγελματίες (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, κλπ.)

γ) Δεδομένου ότι η πλατφόρμα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φαίνεται να άνοιξε καθαρά για ψυχολογικούς λόγους, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού στις αναρτήσεις βεβαιώσεων (βλ. ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ, κτλ) καθώς και σε πολλά ακόμα προσυμπληρωμένα πεδία, θεωρούμε επιβεβλημένο και ηθικά σωστό απέναντι στο Κλάδο μας η καταληκτική ημερομηνία των φετινών δηλώσεων να μεταφερθεί με απόφαση όπου θα δημοσιευτεί άμεσα. Με αυτά τα δεδομένα, και εκτός απροόπτου και με τον όγκο εργασίας ο οποίος συνεχώς προστίθεται,
οδηγεί σε ρεαλιστική καταληκτική ημερομηνία τουλάχιστον την 30/9/2021.

δ) Το εγχείρημα του myDATA είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε από κοινού, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά και την σημασία του αλλά και την προσπάθεια που χρειάζεται για την υλοποίηση του. Σε κάθε περίπτωση όμως, ζητούμε να είστε συνεπείς στις δεσμεύσεις σας ότι το myDATA δε θα εφαρμοστεί όσο υπάρχει η πανδημία.

Στα πλαίσια της αντικατάστασης των ΜΥΦ της χρήσης 2021 θα πρέπει να υπάρξει μόνον η ανάρτηση εσόδων στο myDATA και αυτό όταν και αν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, παράλληλα με τις λοιπές δηλωτικές υποχρεώσεις επιδομάτων που θα απαιτούνται.

Κόκκινες γραμμές μας παραμένουν: η υπογραφή από πιστοποιημένο Λογιστή – Φοροτεχνικό και ο μηδενισμός των ορίων του άρθρου 38 του 2873/2000 (σημ. προηγούμενη κυβέρνηση είχε κατεβάσει το όριο από τις 100.000€ στις 50.000€), αν πραγματικά επιθυμείτε τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής.

ε) Η δημοσίευση σε ΦΕΚ του προγράμματος επιδότησης των παγίων δαπανών επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από τον COVID-19 ήταν μία απόφαση που ουσιαστικά παράκαμπτε την όποια προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων (που ήδη είναι υπερβολικά πιεστική για τους λογιστές), ενώ υποχρέωνε για την εκδήλωση ενδιαφέροντος την υποβολή φορολογικών δηλώσεων των δυνητικά δικαιούχων μέσα σε 15 ημέρες!

Μετά από τις άμεσες ενέργειες του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., σε επικοινωνία που είχε με τους αρμόδιους φορείς, δόθηκε η υπόσχεση ότι θα εξεταστεί το σενάριο για παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι τέλος του Ιουνίου, ενώ παράλληλα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (Ε2118/2021), δόθηκε η δυνατότητα υποβολής μόνο του εντύπου Ε3 αντί των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και το κυριότερο απ’ όλα: ανακοινώθηκαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας τα οποία μειώνουν δραστικά τον όγκο των δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν για το πρόγραμμα.

Ζώντας δίπλα στην επιχειρηματική κοινότητα και γνωρίζοντας από κοντά τα προβλήματα ρευστότητας της, κύριο μέλημά μας, για μία ακόμη φορά (όπως όλο το διάστημα της πανδημίας), είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δημοσιευτεί άμεσα απόφαση η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν με το δελτίο τύπου (με στόχο να αποφευχθούν διαδικασίες που εξουθενώνουν τους ήδη ταλαιπωρημένους από την όλη κατάσταση λογιστές) καθώς και παράταση μέχρι (τουλάχιστον) το τέλος Ιουνίου, όπως ήδη έχει διαρρεύσει ως πρόθεση του Υπουργείου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ωστόσο, επειδή το Μέτρο αναφέρεται σε συμψηφισμούς μελλοντικών ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, δεν υπάρχει λόγος να μην γίνονται δεκτές αιτήσεις ενδιαφέροντος μέχρι τουλάχιστον το τέλος Ιουλίου, εφ’ όσον μία τέτοια ενέργεια δεν αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επιπλέον, η οποιαδήποτε μεταβολή στοιχείων στο Ε3 μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος και μέχρι την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, εφ’ όσον οι τροποποιήσεις αυτές δεν επηρεάζουν το κριτήριο συμμετοχής, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι λόγος ακύρωσης συμμετοχής επιχειρήσεων από το μέτρο αυτό.”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr