eve_avgoustos_4

Κόντρες για τη στέγαση της Αναπτυξιακής στο Επιμελητήριο (video)

24 Αυγούστου 201100:49

eve_avgoustos_4Χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση προς τα Μέσα Ενημέρωσης και με τη συνήθη καθυστέρηση μέχρι να υπάρξει απαρτία, συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

Στη συνεδρίαση κυριάρχησε η μίσθωση στην Αναπτυξιακή Ξάνθης του τρίτου ορόφου του κτιρίου που, μέχρι πρότινος, στέγαζε τη ΔΟΥ Β’ Ξάνθης. Πιο συγκεκριμένα στη συνεδρίαση έγινε γνωστό ότι από τον Στέλιο Μωραίτη και με τη συναίνεση της πλειοψηφίας της Διοίκησης είχε προταθεί στην τελευταία Γ.Σ. της ΑΝΞΑΝ, ως συμβολή στη διάσωση της Αναπτυξιακής να παραχωρηθεί έναντι συμβολικού τιμήματος ο τρίτος όροφος του κτιρίου του ΕΒΕ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε έντονη διαμάχη μεταξύ του Αντιπροέδρου Στέλιου Μωραΐτη και του Γιάννη Αθανασιάδη με τον τελευταίο να υποστηρίζει ότι η πρώην Νομαρχία διαθέτει επαρκείς χώρους για να στεγάσει την Αναπτυξιακή (αν και πρακτικά αυτοί έχουν καλυφθεί από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Τοπογραφική Υπηρεσία) ενώ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το τυπικό σκέλος αναφέροντας ότι δεν υπάρχει γραπτή εισήγηση για το θέμα και ότι το ακίνητο θα έπρεπε κανονικά να τεθεί σε δημοπρασία και ότι η δωρεάν ουσιαστικά, παραχώρηση θα δημιουργήσει ταμειακό έλλειμμα στο ΕΒΕ. Ο Σ. Μωραΐτης αντέτεινε ότι θα έπρεπε να στηριχθεί η Αναπτυξιακή προκειμένου να διασωθεί ως εταιρία για την προσφορά της μέχρι σήμερα, καθώς βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο ως προς την βιωσιμότητά της.  Δεν έχει διευκρινιστεί επαρκώς αν θα παραχωρηθεί όλος ο όροφος ή – προφανώς- μέρος μόνο γραφείων που έχει εγκαταλείψει η ΔΟY.

Πρόταση Γ. Μυλωνά για το χώρο
Από την πλευρά του Γ. Μυλωνά υπήρξε πρόταση να υπάρξει εκμετάλλευση του χώρου μετά από διαμόρφωσή του, ως χώρου ενοικίασης γραφείων, ώστε ο φορέας να αποκομίσει έσοδα από το ακίνητο αυτό (κυρίως με ενοικίαση σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους που έχουν δείξει ενδιαφέρον). Συμφώνησε με την παραχώρηση ενός μέρους του χώρου που απαιτείται για τη στέγασή της Αναπτυξιακής, αλλά εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη διατήρηση της δυνατότητας στο Επιμελητήριο να μισθώσει στο μέλλον το χώρο  

Τελικώς απόφαση οριστική δεν λήφθηκε. Το θέμα θα επανέλθει στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και αφού η Διοίκηση συμβουλευτεί το νομικό της σύμβουλο, όχι τόσο για την ουσία της υπόθεσης αφού η πρόθεση είναι προφανής αλλά για τον τρόπο που θα διατυπωθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο, όπως πρότεινε και ο Πρόεδρος Π. Ανδρικόπουλος.  Στο θέμα μειοψήφισε ο Γιάννης Αθανασιάδης.

(αναλυτικό video)

Για το ΦΠΑ της εστίασης και το 12%

Παράλληλα στη συνεδρίαση μετά από αίτημα του Νίκου Κουτσουρίδη, που έθεσε εκτός ημερησίας διάταξης, το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ των ειδών εστίασης στο 23% , τα μέλη συμφώνησαν ότι το μέτρο θα πλήξει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις του κλάδου και προσανατολίζονται στην έκδοση ανακοίνωσης , ως μέσου αντίδρασης στην επιχειρούμενη αύξηση από την πλευρά της Κυβέρνησης.  Για το ζήτημα του 12% κατέστη σαφής από τον Πρόεδρο Π. Ανδρικόπουλο ότι η καθυστέρηση καταβολής δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ οι όποιες προσπάθειες πίεσης προς τους αρμόδιους κΥβερνητικούς παράγοντες έχει αποβεί άκαρπες.

Τα υπόλοιπα θέματα, τι γίνεται με τα προγράμματα

Κατά τα άλλα στη συνεδρίαση, τροποποιήθηκε ο Προϋπολογισμός του Επιμελητηρίου για μια σειρά κωδικών, με τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Γιάννη Αθανασιάδη να ασκεί κριτική για την ουσία κάποιων δαπανών καθώς επίσης και για το τυπικό σκέλος διαφόρων άλλων, όπως η συμμετοχή του φορέα στο Μετοχικό Κεφάλαιο διαφόρων εταιριών. Επίσης  επικυρώθηκαν τα πρακτικά προηγούμενων συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, γεγονός που σχολιάστηκε θετικά από τον Γιάννη Αθανασιάδη.

Σε σχέση με τα προγράμματα που υλοποιεί το Επιμελητήριο έγινε γνωστό ότι για το μεν Ψηφιακό Επιμελητήριο οι ενστάσεις έχουν απορριφθεί και η υλοποίησή του προχωρά κανονικά. Για το δε Vito εμπλοκή παρουσιάζεται Vito, όπου παρά την απόρριψη των ενστάσεων από την σχετική επιτροπή, επιχειρηματίας που συμμετείχε ανεπιτυχώς στο διαγωνισμό επιχειρεί με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων να καθυστερήσει την υλοποίησή του, (με κίνδυνο, ως γνωστόν να υπάρξει απώλεια πόρων)

eve_avgoustos_3

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr