pe_xanthis_geniko

Κόντρα Διδασκαλικού και ΕΛΜΕ με τον Αντιπεριφερειάρχη. Ανακοίνωση για την αργία της Αποκριάς

6 Μαρτίου 201500:15

Συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον Αντιπεριφερειάρχη για την αργία της Αποκριάς δίνουν ο Διδασκαλικός Σύλλογος και η ΕΛΜΕ Ξάνθης με αφορμή δηλώσεις του Κώστα Ζαγναφέρη για το θέμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης  και της ΕΛΜΕ  Ξάνθης αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν την κατηγορηματική τους αντίθεση,  αλλά και την απορία τους για το περιεχόμενο των δηλώσεων του αντιπεριφερειάρχη  Ξάνθης κ. Κ. Ζαγναφέρη, σε ραδιοφωνικό σταθμό και μέσα ενημέρωσης του νομού.

Χαρακτηριστικό των δηλώσεών του ήταν η στοχοποίηση και η ευθεία επίθεση απέναντι στους εκπαιδευτικούς και  η απαξίωσή τους ως παιδαγωγών. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, συνέχισε την παράδοση των αντιλαϊκών κυβερνήσεων  του κοινωνικού αυτοματισμού και των χαρακτηρισμών βάζοντας μια τάξη εργαζομένων απέναντι στις άλλες κοινωνικές ομάδες,  προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή του να μην προβεί στο κλείσιμο των σχολικών μονάδων τη μέρα της Παρασκευής δηλώνοντας καταρχήν  ότι είναι αναρμόδιος και θεωρώντας τους εκπαιδευτικούς λουφαδόρους. 

Η μέρα της Παρασκευής, πριν την Κυριακή των Αποκριών, δίδεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες αποφάσεις των τοπικών αρχόντων, εδώ και πολλά χρόνια, στα πλαίσια της κορύφωσης των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, ως αργία, προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να συμμετάσχουν στις διάφορες πολιτιστικές και λαογραφικές εκδηλώσεις, συμβάλλοντας έτσι και στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Η συμμετοχή των μαθητών σε διάφορες εκδηλώσεις, τη μέρα αυτή, και όχι μόνο,  αναδεικνύει τον πολιτισμό μας προβάλλοντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά με σεβασμό στην τοπική ιδιομορφία.

Σαφώς, και δεν είμαστε εμείς, που θα αποφασίσουμε να δοθεί η μέρα αυτή αργία, και θα αποδεχόμασταν την όποια απόφαση του αντιπεριφερειάρχη,  αλλά  θα έπρεπε  να ήταν ευθύς εξαρχής ξεκάθαρη και όχι να κρατάει μέχρι και την τελευταία στιγμή ομήρους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Από τη στιγμή που ο αντιπεριφερειάρχης ήθελε να ανατρέψει μία παράδοση 20 και πλέον χρόνων, έπρεπε να το ανακοινώσει έγκαιρα, ώστε να μη δημιουργήσει προβλήματα στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων των σχολείων, αλλά και στον προγραμματισμό των οικογενειών, τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων.  Γι’ αυτό και η κύρια αντίδραση στη στάση του, προήλθε από την Ένωση Γονέων.

Στην προσπάθειά του να πείσει και να στηρίξει την απόφασή του, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης επικαλέστηκε λόγους που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα,  όπως  τη μη πληρωμή των αναπληρωτών τη μέρα αυτή (προφανώς δε γνώριζε).

 Ιδιαίτερη, δε, εντύπωση, προξένησε και  η στάση του προέδρου του   Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος υπεραμύνθηκε των θέσεων του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης και της υιοθέτησης των ανώνυμων καταγγελιών,  λειτούργησε ως περιφερειακός σύμβουλος και μόνο, ενώ όφειλε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων των δημοσίων υπαλλήλων να προβεί στη διερεύνηση των καταγγελιών ώστε να μη σπιλώνονται άδικα οι εκπαιδευτικοί.

  Τελικά, αποδείχτηκε, ότι ο αντιπεριφερειάρχης  δεν προέβη στη συνέχιση της παράδοσης, για καθαρά και μόνο  ιδεολογικούς λόγους. Όσο για τις απειλές που επικαλείται,  θεωρούμε αδιανόητο ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα μπορούσαν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες γιατί  απλά, ο ρόλος των εκπαιδευτικών δεν  είναι αυτός. 

Το επιχείρημα του αντιπεριφερειάρχη και η σύγκριση με την εξαήμερη λειτουργία των σχολείων και την εκπαίδευση  πριν τριάντα χρόνια, αν μη τι άλλο, είναι καθαρά ατυχής και χτύπημα κατακτήσεων γιατί το 5νθήμερο ήταν κατάκτηση των εργαζομένων, όχι μόνο των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί έχουν δώσει δείγματα γραφής για την εκπαίδευση, βρίσκονται και θα βρίσκονται καθημερινά στις επάλξεις του αγώνα για μια καλύτερη εκπαίδευση. Εργάζονται με φιλότιμο  κάτω από δύσκολες συνθήκες και δίνουν την ψυχή τους ενάντια σε κοινωνικούς αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις  για τη λειτουργία του εγκαταλειμμένου από την πολιτεία δημόσιου σχολείου.   Θα πρέπει, λοιπόν, να στηρίζονται και όχι να καταδιώκονται και να ενοχοποιούνται,  και μάλιστα με εμπρηστικές και συκοφαντικές δηλώσεις που γίνονται μόνο και μόνο  για λόγους εντυπωσιασμού και αποποίησης των ευθυνών.

Δε θα επιτρέψουμε να λοιδορούνται οι εκπαιδευτικοί και το έργο τους με κατηγορίες εναντίον τους παντελώς αβάσιμες, άδικες και άκρως προσβλητικές, στο βωμό προσωπικών επιδιώξεων.

Απαιτούμε από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης να ανακαλέσει δημόσια τους χαρακτηρισμούς.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr