Κομισιόν: Δεν ζητήσαμε εμείς το κλείσιμο της ΕΡΤ

12 Ιουνίου 201313:53

Έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το κλείσιμο της ΕΡΤ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνείται ότι ήταν εκείνη που ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, στο πλαίσιο της περικοπής δαπανών.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει γνώση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, μια απόφαση που πήρε με πλήρη αυτονομία», αναφέρει η Κομισιόν και επισημαίνει ότι δεν επιδίωξε το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και πως δεν αμφισβητεί την εντολή της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση του δημόσιου τομέα.

Όπως προσθέτει, η απόφαση των ελληνικών αρχών θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των μεγάλων και απαραίτητων προσπαθειών τις οποίες αναλαμβάνει η Ελλάδα προκειμένου να εκσυγχρονίσει την οικονομία της.

«Αυτές περιλαμβάνουν τη βελτίωση της αποδοτικότητάς και της αποτελεσματικότητάς της στο δημόσιο τομέα» σημειώνει.

Η Κομισιόν συνεχίζει αναφέροντας ότι κατανοεί τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό της ΕΡΤ και αναμένει ότι οι αποφασισμένες απολύσεις να γίνουν σε πλήρη συμφωνία με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

«Η Κομισιόν υποστηρίζει το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως ένα αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Η Συνθήκη καθιστά σαφές ότι η διακυβέρνηση και οι στρατηγικές επιλογές για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, βρίσκεται στα κράτη-μέλη» υπογραμμίζει.

Όπως προσθέτει, ενώ η Κομισιόν δεν μπορεί να υποδείξει στα κράτη-μέλη πώς να οργανώσουν τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις τους, «θα θέλαμε να αναδείξουμε το ρόλο των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες σε όλες τις οικονομικές συνθήκες, για χάρη της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, της ελευθερίας των μέσων, της ποιότητας και της έκφρασης της πολιτισμικής πολυμορφίας».

Επομένως, συνεχίζει, «χαιρετίζουμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν δημοσιογραφικό παράγοντα που εκπληρώνει το σημαντικό ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και που είναι οικονομικά βιώσιμος».

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr