laiki_syspeirosi

Δεν υπερψηφίζει την Κοινωφελή Eργασία ο Χ. Τρέλλης.

2 Ιουνίου 201108:21

laiki_syspeirosi

Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση,  διευκρινίζει ότι καταψήφισε το θέμα της έγκρισης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜΘ και καταγγέλει ότι πρόκειται για ηθελημένο λάθος από την πλευρά της Περιφέρειας.

Στο Δελτίο Τύπου αναφέρει:

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει τη συνειδητή διαστρέβλωση της θέσης που εκφράσαμε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα των προγραμμάτων «Κοινωνικής Απασχόλησης» εμφανίζοντας στο Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας (31.5.2011) ότι ψηφίστηκε ομόφωνα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ αυτό το πρόγραμμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με την τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Ποτόλια Χρήστου τονίσαμε:

«Η κυβέρνηση μπροστά στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να τη φρενάρει, γιατί αποτελεί μέρος του συστήματος που την παράγει,  εκμεταλλευόμενη την αγωνία του άνεργου και την προσπάθειά του να βρει ένα μεροκάματο, παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για να χτυπήσει κάθε εργατική κατάκτηση και δικαίωμα,  εκβιάζοντας αδίστακτα τους άνεργους με μεροκάματα της πείνας σε προγράμματα λίγων μηνών.

Πρόκειται για ένα σχέδιο με πολλούς στόχους και πολύπλευρα οφέλη για την πλουτοκρατία και τις κυβερνήσεις της, αν τελικά νομιμοποιηθεί στις λαϊκές συνειδήσεις. Δεν επιλέχτηκε, εξάλλου, τυχαία η συγκυρία της καπιταλιστικής κρίσης. Τα Προγράμματα αυτά έχουν πολλούς στόχους:

ü                              Αποπροσανατολισμός των ομάδων εκείνων που κινδυνεύουν πιο άμεσα με το φάσμα της φτώχειας, όπως είναι οι άνεργοι, τα ΑμΕΑ κ.ά.

ü                              Απαλλαγή του κράτους από την στοιχειώδη κοινωνική και προνοιακή πολιτική, παραπέρα ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση αυτών των τομέων όπως Υγεία, Πρόνοια, προστασία του περιβάλλοντος, εκπαίδευση – κατάρτιση, πολιτισμός κλπ.

ü                              Υποταγή και συναίνεση στη βάρβαρη πολιτική με την ανάπτυξη του εθελοντισμού, της δράσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων κλπ. την εκτόνωση και κυρίως τη συγκάλυψη της ακραίας φτώχειας.

Σ’ αυτή της την προσπάθεια βρίσκει πρόθυμους να στηρίξουν και να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως τα  Εργατικά Κέντρα της περιοχής (π.χ. Έβρου, Kαβάλας) που πήραν απόφαση να συμμετέχουν και να υλοποιήσουν αυτά τα προγράμματα, αλλά και την Τοπική Διοίκηση τόσο στους Δήμους όσο και στην Περιφέρεια με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με τους παραπάνω φορείς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετη και καταψηφίζει αυτά τα προγράμματα.»

Επίσης θεωρούμε απαράδεκτη και συνειδητή διαστρέβλωση τη δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη στα ΜΜΕ ότι τα θέματα των διοδίων και του μεταναστευτικού ψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα.

Η τοποθέτησή μας γι αυτά τα ζητήματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν ξεκάθαρη.

Για τα διόδια αποχωρήσαμε από την ψηφοφορία γιατί το Προεδρείο πραξικοπηματικά απέρριψε και δεν έβαλε σε ψηφοφορία την πρόταση την οποία καταθέσαμε  και που ήταν: To Περιφερειακό Συμβούλιο να απαιτήσει από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο ξεπούλημα των οδικών δικτύων και της Εγνατίας Οδού, να μην μπει ούτε ένα διόδιο στην Εγνατία, να καταργηθούν όλα τα διόδια.

Ταυτόχρονα στο Περιφερειακό Συμβούλιο τονίσαμε: Έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε πανάκριβα την κατασκευή των δρόμων. Είναι δικαίωμα των εργαζομένων και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουμε δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές συγκοινωνίες και δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους.

Για το μεταναστευτικό πρόβλημα:

Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν αφορούσε μόνο τα Κέντρα Φυλάκισης των μεταναστών όπως το παρουσιάζει το Δελτίο Τύπου και ο κ. Περιφερειάρχης, αλλά συνολικότερο το μεταναστευτικό πρόβλημα και όπως αυτό εκφράζεται στην Περιοχή μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μεταξύ άλλων τόνισε:

«H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πλήρη συμφωνία με τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ εφαρμόζει κατά γράμμα την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ψήφισε τη γνωστή οδηγία της Ε.Ε. που θα μετατρέψει όλη την Ελλάδα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και πολύμηνης φυλάκισης μεταναστών, ενόψει της «επιστροφής» τους στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης.

Εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια τη ΣΕΝΓΚΕΝ και τον κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» της Ε.Ε., παίρνει δρακόντεια μέτρα φύλαξης των λιμανιών εξόδων προς την Ε.Ε. – και πάλι με τη συνδρομή του FRONTEX – εντείνοντας τις απελπιστικές και απάνθρωπες συνθήκες ζωής των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων.

Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λύσουν ούτε ο «φράχτης» ούτε η τάφρος, ούτε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης – φυλακές,  γιατί  κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν  δεν αντιμετωπίζει το κακό στη ρίζα του. Και για   άλλη μια φορά υπογραμμίζουμε ότι η κύρια αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι η πολιτική των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ,  που με τις επεμβάσεις,  τους πολέμους,  τη λεηλασία του πλούτου, τη φτώχεια, την εξαθλίωση,    δημιουργεί αφόρητες συνθήκες ζωής και εξωθεί απελπισμένους ανθρώπους στους δύσκολους δρόμους της προσφυγιάς.

Μπροστά στην απαράδεκτη και ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για όλους τους εργαζόμενους κατοίκους της χώρας μας, η Λαϊκή Συσπείρωση, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος προτείνει μέτρα, που η υιοθέτησή τους αποκτά επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα. Αυτά είναι :

α) Καλούμε την κυβέρνηση και Ε.Ε. να μην προχωρήσουν στην κατασκευή του φράχτη και της τάφρου στον Έβρο, καθώς και τη δημιουργία στρατοπέδων φυλάκισης μεταναστών, είτε σε πλωτά είτε σε χερσαία εδάφη.

β) Η παύση της συμμόρφωσης με τον ευρωενωσιακό μηχανισμό του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, που κρατάει ομήρους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και η παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε αυτούς, προκειμένου να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους,

γ) Η άμεση παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων (πχ αυτών που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία),

δ) Η αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από ένσημα και σύμβαση εργασίας, η χορήγησή της και στους ανέργους, η απλοποίηση των διαδικασιών και η διευκόλυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης,

ε) Η άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν οικογένεια ή έχουν δημιουργήσει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και επιθυμούν φυσικά να παραμείνουν.

Τα μέτρα αυτά θεωρούμε ότι πρέπει να υιοθετηθούν με απόφαση – ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί  εξυπηρετούν τα συμφέροντα τόσο των Ελλήνων όσο και των μεταναστών εργαζομένων και προσφύγων, ικανοποιούν δίκαια αιτήματα, είναι ρεαλιστικά και ώριμα να ληφθούν.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr