Κλειστά ως τις 3 Ιανουαρίου τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ

27 Δεκεμβρίου 201311:30

Κλειστά θα παραμείνουν τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ ως την άλλη Παρασκευή 3 Ιανουαρίου μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας των γιατρών του Οργανισμού να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) την περασμένη Τρίτη για παράταση της απεργίας, ελήφθη μια ημέρα μετά την επίσημη έναρξη του διαλόγου τους με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την χάραξη του οδικού χάρτη της μεταρρύθμισης.

«Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ προσήλθαν στον διάλογο ανταποκρινόμενοι στη σύσταση του πρωθυπουργού, που είχε ως προαπαιτούμενο, όπως κάθε διάλογος επί της ουσίας, τον σεβασμό των απόψεων της άλλης πλευράς, την προσπάθεια εύρεσης κοινώς αποδεκτών λύσεων αλλά και την αναμονή έως την τελική έκβαση του διαλόγου, προτού το υπουργείο προχωρήσει σε δικές του αποφάσεις» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, η κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, η οποία προβλέπει τη σύσταση συγκεκριμένης μορφής θέσεων γιατρών στο ΕΣΥ, συγκεκριμένα στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), αποτέλεσε casus belli για τους γιατρούς.

Η εναλλακτική της μεταφοράς των θέσεων στις ΥΠΕ, οι οποίες θα έχουν την ευθύνη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας θεωρήθηκε από τους γιατρούς ότι «εκμηδενίζει τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης και τορπιλίζει το διάλογο».

Οι γιατροί έχουν υπαναχωρήσει από την αρχική θέση τους σύμφωνα με την οποία δέχονταν την ένταξη στο ΕΣΥ αλλά χωρίς πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Πλέον συμφωνούν να ενταχθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά θέλουν να έχουν εικόνα των διαθέσιμων θέσεων που θα «ανοίξουν» στις ΥΠΕ ώστε να έχουν δυνατότητα επιλογής. Ζητούν επίσης μορατόριουμ 2 μηνών, καθώς και εξασφάλιση μεταβατικής περιόδου ενός έτους, τουλάχιστον, για όσους επίσης επιλέξουν την ένταξη.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Πελοπίδας Καλλίρης που εκπροσώπησε το υπουργείο την περασμένη Δευτέρα στη συνάντηση με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, υπό την παρουσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) επιφυλάχθηκε να απαντήσει στα αιτήματα των γιατρών στην επόμενη συνάντησή τους την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr